sobota, 18 października 2014

Brownie bez glutenu

Mocno czekoladowe, wilgotne, sycące, z małą zawartością tłuszczu. Dla wszystkich tych, którzy nie tolerują lub unikają świadomie glutenu.



200 g gorzkiej czekolady
150 g brązowego drobnego cukru
80 g masła
2 jajka
30 g skrobi kukurydzianej
1 łyżka kakao
100 g posiekanych orzechów (ja użyłam laskowych)

Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić w kostkę. Składniki  umieścić w misce. Miskę postawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Mieszać aż powstanie gładka masa. Miskę zdjąć z garnka. Jajka lekko ubić z cukrem, dodać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Dodać kakao i skrobię. Dokładnie wymieszać. Wsypać  orzechy. Niezbyt dużą foremkę  o dowolnym kształcie wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć ciasto do foremki. Piec 20 – 30 min w temperaturze 180°C. Ciasto powinno być wilgotne w środku. Wystudzić.



3 komentarze:

  1. Witam :) smacznie wyglądają te ciasta :) ja piekę tradycyjnie z mąką pszenną i niedawno właśnie robiłam ciasto z serii Brownie, a mianowicie sernikobrownie i tak pomyślałam, że może do swojego przepisu Brownie dodasz twaróg
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za sugestię. Znam ten przepis, taka wersja też na pewno pojawi się na blogu za jakiś czas :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i orzechy to jest to co uwielbiam, a Twoje ciasto jest po prostu boskie.EN

    OdpowiedzUsuń

Drukuj