poniedziałek, 1 grudnia 2014

Miodowo - korzenne ciasteczka bez glutenu


Urocze ciasteczka w formie stempelków ze świątecznymi motywami, upieczone ze zdrowej mąki gryczanej z dodatkiem aromatycznych, korzennych przypraw i miodu. Mąka gryczana nie zawiera glutenu i nadaje ciasteczkom piękny pierniczkowy kolor a dodatek mielonego imbiru przyjemnie poszczypuje w język :-) Polecam nie tylko tym, którzy nie tolerują glutenu, bo ciasteczka są naprawdę bardzo smaczne!

Składniki na ok 45 szt.:

500 g mąki gryczanej
200 g zimnego masła
50 g cukru pudru
4 łyżki miodu
1 żółtko
2 czubate łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka przyprawy do piernika 

Mąkę połączyć z cukrem pudrem i przyprawami. Zrobić wgłębienie na środku, wlać miód,  dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i żółtko. Zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. W małej miseczce przygotować trochę mąki do oprószania stempelków. Ciasto rozwałkować. Stempelki należy każdorazowo maczać w mące by nie przyklejały się do ciasta i mocno odciskać wybrany wzór na cieście.  Układać na przygotowanej blaszce.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec ok 8 - 10 min lub do zarumienienia się ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnej puszce.

Smacznego! :-)

 

3 komentarze:

  1. prezentują się obłędnie! :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj