środa, 14 stycznia 2015

Daimtårta - szwedzki torcik Daim


Szwedzki torcik Daim to puszyste, migdałowe ciasto przełożone delikatnym, śmietankowym kremem z dodatkiem chrupiących karmelowo - migdałowych batoników Daim i mlecznej czekolady. Ten bezglutenowy torcik po prostu rozpływa się w ustach i chyba nie ma drugiego tak wyjątkowo pysznego ciasta... Odkąd pamiętam, każda, doprawdy każda wizyta w Ikea z moim mężem, prędzej czy później kończy się na kawie i właśnie tym cieście... Uzależnienie? Być może, ale nieszkodliwe ;-) Mój mąż po prostu kocha szwedzki torcik Daim! Czasem zdradza go dla innego ciasta, ale potem zawsze żałuje, że nie pozostał przy torciku Daim... Czarna, mocna kawa to najlepszy dodatek do tego wyjątkowego ciasta. Duży plus za fakt, że już mały kawałeczek tortu syci tak jakbyśmy zjedli co najmniej wielki kawał każdego innego ciasta. 

Batoniki Daim można oczywiście kupić w szwedzkim sklepiku w Ikea, ale z tego co wiem są również dostępne w innych dobrze zaopatrzonych sklepach. Ostatnio pojawiła się również wersja czekolady Milka z dodatkiem Daim. Nie jest to do końca to samo co oryginalny batonik Daim, ale również nadaje się do wykonania ciasta. Możecie też sami zrobić batoniki Daim z mojego przepisu :) Polecam!

Ciasto:

350 g mielonych migdałów (ze skórką)
200 g cukru
6 białek

Dna dwóch tortownic o średnicy 24 lub 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mniejsza średnica foremki da nam ciasto wyższe jak na zdjęciu, natomiast większa tortownica da ciasto niższe podobne do tego z IKEA. Boków foremek nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175°C z termoobiegiem.

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Delikatnie wmieszać mielone migdały. Masę podzielić na dwie równe części, przełożyć do foremek. Piec ok. 25-30 min.

Wyjąć z piekarnika, wystudzić, nożem obkroić brzegi, wyjąć z foremek, zdjąć pergamin.

Krem śmietankowy:

200 g śmietany kremówki 36%
100 g cukru
6 żółtek
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g miękkiego masła

Do rondla wlać żółtka, śmietanę i cukier. Roztrzepać by składniki się połączyły. Podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, nie dopuścić do zagotowania. Wystudzić całkowicie. Masło ubić mikserem. Stopniowo, po łyżce dodawać zimną masę śmietanową.

Dekoracja:

200 g czekolady mlecznej
100 g śmietany kremówki 36%
160 g batoników Daim (gotowych) lub batoników Daim z mojego przepisu

Czekoladę mleczną połamać na małe kawałki. Śmietanę wlać do rondelka. Podgrzewać, aż będzie gorąca ale nie wrząca. Zdjąć z palnika. Do gorącej śmietany wrzucić mleczną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada ładnie się roztopi. Wymieszać na jednolitą masę. Batoniki Daim pociąć nożem na małe kawałeczki.

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową kremu śmietankowego. Przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałym kremem. Ciasto równomiernie posypać połamanymi batonikami Daim. Wierzch i boki tortu posmarować polewą z mlecznej czekolady. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Smacznego! :-)



16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam te batoniki

    OdpowiedzUsuń
  2. I pomyslec, ze zawsze takowe ciacho kupuje...
    Zamiast zrobic w domu...
    Takie cudne...
    Oj...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiej nie jadłam, więc mogę sobie tylko wyobrazić, jaka była pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

  4. Boże to ciasto to niebo w gębie:) samo wspomnienie smaku jaki wtedy wszyscy mieliśmy do dziś mamy w głowie.Na moje pytanie dla mojej rodziny i przyjaciół jakie ciasto zrobić ciągle słyszę szwedzki torcik :) teraz przygotowuję się na konkurs z ciastami i pewnie to zrobię :) dziękuję bardzo za ten przepis pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można go zamrozić?
    - Hania

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można upiec jedno ciasto i potem je przekroić przed przełożeniem masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale czas pieczenia będzie nieco dłuższy bo grubsze będzie ciasto. Łatwiej upiec w dwóch foremkach.

      Usuń
  7. Jakiej czekolady używa Pani do polewy ? :)
    Polewę również studzimy ? ;)
    Pozdrawiam, piękne ciacho !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam czekolady Marabou lub dobrej mlecznej czekolady np. z Lidl. Trzeba poczytać skład. Polewy nie studzimy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Jest maga pysze , niepowtarzalnej smak ciasta z migdałów!!! Wszędzie dodałam połowę cukru niż w przepisie, a i tak było bardzo slodkie.

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłem je już dwa razy i zawsze wychodziło pyszne. Oczywiście nawet nie śmiem się porównywać do tych szweckich geniuszy

    OdpowiedzUsuń

Drukuj