sobota, 24 stycznia 2015

Owsiane ciasteczka z imbirem kandyzowanym


Zawsze lubiłam połączenie rozgrzewającego imbiru z miodem i cytryną. Jesienno-zimowy klasyk. A jakby tak zrobić ciasteczka o takim smaku? Tak właśnie powstał pomysł na przepyszne owsiane ciasteczka z dużą zawartością kandyzowanego imbiru, miodu i startej skórki z cytryny. Pachną obłędnie! Już sam zapach pobudza do życia. Ciasteczka są bardzo sycące, doskonałe na małą przekąskę, szczególnie gdy potrzebujemy szybko coś zjeść :-) Polecam!

Składniki na 30 szt.:

300 g płatków owsianych górskich
200 g mąki
100 g cukru trzcinowego
200 g imbiru kandyzowanego najlepiej z domowego przepisu
150 ml oleju
1 cytryna
1 duże jajko
2 łyżki miodu
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Cytrynę dobrze wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę. Imbir pokroić na małe kawałeczki. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę. Dodać startą skórkę z cytryny i imbir. Wymieszać wszystkie składniki. Wbić jajko, wlać miód i olej. Zagnieść ciasto. Powstała masa będzie lekko lepiąca.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka najlepiej jest formować przy pomocy łyżki do lodów (można też robić kulki), następnie układać je na blaszce każde lekko rozpłaszczając dłonią.
Piec 10-15 min. lub do momentu zarumienienia się ciasteczek. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnej puszce.

Smacznego! :-)


__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:

Domowy imbir kandyzowanyOwsiane ciasteczka z czekoladą i żurawiną


1 komentarz:

Drukuj