sobota, 13 czerwca 2015

Ekspresowe lody kawowe (bez jajek i maszyny)


Mocno kawowe, aromatyczne, pobudzające, ekspresowe w wykonaniu, bez jajek, bez maszyny do lodów... Brzmi zachęcająco? To dodam jeszcze, że mają kremowa konsystencję, można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażarki, potrzebne są tylko cztery składniki i nie wymagają żadnego gotowania czy też podgrzewania... Lody dla zabieganych miłośników kawy :-) Uwielbiam je! Kto je raz zrobi, nie kupi już gotowych zwykle mocno przesłodzonych lodów kawowych..!


Składniki na ok. 900 ml lodów:

400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
135 g cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant)


Kawę rozpuszczalną rozgnieść łyżką lub rozetrzeć palcami na proszek. Można też kupić kawę o konsystencji proszku. Ważne by nie pozostały żadne granulki.

Śmietanę i mleko przełożyć do garnka, dodać cukier puder i proszek kawowy. Miksować mikserem aż składniki się połączą a masa nabierze pięknego kawowego koloru.

Powstałą masę przelać do pojemnika na lody. Jeśli w masie zostaną jakieś nierozbite granulki kawy, należy przelać masę do pojemnika na lody przez sitko, rozcierając ewentualne granulki.

Pojemnik zamknąć, wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Smacznego! :-)





Akcja lodowa 2015

__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:


Najlepsze lody cytrynowe bez maszynyEkspresowe lody miętowe z czekoladąWłoskie lody bazyliowe - Również bez maszyny

 
Lody kokosowe (bez jajek i maszyny)Ekspresowe lody waniliowe (bez jajek i maszyny)


21 komentarzy:

  1. Pycha, idealne na dzisiejszy upał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można przechowywać takie lody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam że u nas zawsze błyskawicznie znikają ale myślę że można je przechowywać do 2 tygodni. Nawet jeśli lekko stwardnieją wystarczy je wyjąć wcześniej i zmiękną.

      Usuń
  3. fajne lody ale chyba bardzo kaloryczne.
    Dorzucam dla tych co na diecie sposób jak jeść takie pyszności i nie tyć :)
    http://odchudzaniejestproste.pl/jak-jesc-slodycze-zeby-nie-tyc-rada-dla-tych-co-maja-apetyt-na-slodycze/
    pozdrawiam i gratuluję pomysłów

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie :) Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo. trafilas w moj gust. ! na pewno zrobie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobione! Ale smakują. . :) dzięki za świetny przepis. Gratuluję bloga! Świetne przepisy i piękne zdjęcia! BRAWO!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Extra sa ja zrobilam je ale zamiast kawy dalam maslo orzechowe. Super sa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione lody!!! Bardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można użyć zwykłego mleka? Śmietanę nabyłam, o mleku zapomniałam :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można użyć zwykłego mleka zamiast skondensowanego?

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie zajadam lody według Twojego przepisu.Są pyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam ściśle wg przepisu. Pycha!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam pytanie : czy te wszystkie składniki na pewno trzeba miksować od razu wszystkie razem ?? Zrobiłam tak, ale masa nie ubiła się i nie była kremowa ani puszysta, tylko po prostu wodnista :( Czy tak ma być? Na razie moje lody się mrożą , więc jeszcze nie wiem co z tego wyjdzie.
    Normalnie to,mleko skondensowane ubijane samo, pięknie się ubija na puszystą piankę i śmietana - wiadomo, też ubija się na sztywno, a oba te składniki razem plus cukier i kawa nie dały kemowej masy i puszystości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie chodzi o ubicie na sztywno tylko o mocne spienienie masy - wtłaczane w ten sposób powietrze decyduje o puszystości lodów. Lody robię bardzo często - nigdy nie ubijam osobno składników bo nie ma takiej potrzeby.

      Usuń
  14. najlepsze z najlepszych... !!!!!!!! za tydzien robie cytrynowe !!!! dziekuje za przepis !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam z Pani przepisu lody waniliowe i te - kawowe. Jestem zachwycona ! Polecam wszystkim !! Ps. Ja użylam w obu przypadkach mleka skondensowanego słodzonego, lubie mocno słodkie. Gorąco polecam i jeszcze raz dziękuje za przepis na lody idealne.

    OdpowiedzUsuń
  16. Absolutna rewelacja i tylko 5 minut roboty:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj