piątek, 3 lipca 2015

Ekspresowe lody miętowe z czekoladą (bez jajek i maszyny)


Mocno miętowe, orzeźwiające, ekspresowe w przygotowaniu i można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażarki. Zero chemii i barwników, które ma większość kupnych miętowych lodów. Oczywiście lody robi się bez użycia jajek a maszyna do lodów jest naprawdę zbędna. U nas to letni 'must have' :-) Skusicie się? Polecam!


Składniki na ok. 900 ml lodów:

400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego
400 g schłodzonej śmietany 36%
150 g cukru pudru
70 g świeżej mięty ( 2 - 3 duże doniczki)*
2 - 3 łyżeczki ekstraktu miętowego**

oraz:
80 g gorzkiej czekolady najlepiej w formie płatków lub kropelek***



* Mięty różnią się intensywnością zapachu. Koniecznie należy powąchać miętę przed zakupem i wybrać taką która ma naprawdę wyrazisty aromat.

** Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny miętowy aromat.

*** Można również pokroić na bardzo małe kawałki tabliczkę gorzkiej czekolady



Listki mięty wrzucić do blendera, wlać schłodzone mleko skondensowane i miksować, aż powstanie gładka, jednolita masa.

W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać miętowe mleko. Uwaga - może nieco pryskać! Dodać ekstrakt miętowy. Masa raczej nie ubije się na sztywno, chodzi głównie o jej mocne spienienie, dzięki temu dostanie się do niej dużo powietrza i lody będą puszyste.

Przelać spienioną masę do pojemnika na lody, zamknąć i wstawić do zamrażarki. Po około 3 godzinach, masa zgęstnieje, wtedy należy dodać do niej kawałki czekolady i wymieszać. Zamrozić.

Czekoladę w przepisie można oczywiście pominąć, wtedy należy po prostu wstawić masę lodową do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego! :-)



Akcja lodowa 2015 __________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:


Lody-kokosowe (bez jajek i maszyny)Najlepsze lody cytrynowe bez maszynyWłoskie lody bazyliowe - Również bez maszyny
 
Ekspresowe lody waniliowe (bez jajek i maszyny)Ekspresowe lody kawowe (bez jajek i maszyny)



20 komentarzy:

  1. Lody wyglądają cudownie :) Przepiękne zdjęcia, zazdroszczę :) i ubolewam, że u mnie nie ma tyle dobrego światła w domu :( Lody koniecznie spróbuję, hoduje miętę od kilku miesięcy i jest ogromna ;) Pozdrowienia! www.mojegotowanieiblogowanie.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku uwielbiam lody miętowe! w sumie wszystko co jest miętowe uwielbiam ;) muszę koniecznie ich spróbować i będę mieć zawsze pod ręką swój przysmak, bo te ze sklepu faktycznie bez smaku i sama chemia, nawet szkoda gadać :D Pozdrowienia http://co-dzis-zgotowac.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można śmietanę 36 % zastąpić śmietanką 30%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie. Większa zawartość tłuszczu w śmietanie niweluje powstawanie w lodach kryształów. Każdy procent ma znaczenie.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź !
      :)

      Usuń
  4. ogółem domowych lodów nie robię, bo mam do nich pecha. Zawsze wychodzą mi skamieliny :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde ekspresowe lody z bloga wyjdą Ci kremowe i pyszne prosto z lodowki. Spróbuj :)

      Usuń
  5. cudowne lody! a mięta ma wspaniały smak w słodkościach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis. Podobają mi się takie ekspresowe lody!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje naj, naj.. :). Wszystkie inne zawsze są poniżej na liście ulubionych, więc, dziękując Ci serdecznie Aniu, zabieram przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie moje ulubione lody. Ależ apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne! Muszę koniecznie takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można dodać listki mięty zebranej z łąki. Mam takiej bardzo dużo bo mieszkam pod lasem a z dala od drogi. Więc mięta nie jest zanieczyszczona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można :) Sama często dodaję mięte z ogródka. Ważne by ją zważyć, musi być dokładnie tyle gram ile w przepisie inaczej kolor i smak lodów nie będzie intensywny.

      Usuń
  11. Czekolada z mięta cóż za smakowite połączenie.Mniam, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobione. Smakują super, ale niestety kolor wyszedł mi zupełnie inny, bardziej brązowy. A już miałam nadzieję na znalezienie dobrego przepisu na lody miętowe... szczególnie po zrobieniu lodów bazyliowych wg twojego przepisu, które były boskie i tak pięknie zielone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od gatunku mięty. Niektóre mięty nie dają pięknego zielonego koloru pomimo mocnego aromatu.

      Usuń
  13. A krople z herbapolu gdzie kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj