sobota, 25 lipca 2015

Najlepsze lody cytrynowe bez maszyny


Mocno cytrynowe, orzeźwiające, wspaniale kremowe i puszyste. Lody cytrynowe przygotowuje się bez użycia maszyny do lodów, nie trzeba ich mieszać i nie trzeba czekać po wyjęciu z zamrażarki by odtajały. Najlepsze cytrynowe domowe lody! Są tak pyszne, że nawet nasze psy zawsze błagają by dać im choć trochę ;-)


Składniki na 1000 ml lodów:

5 - 6 średnich cytryn
3 jajka
3 żółtka
150 g masła
250 g drobnego cukru
300 g schłodzonej śmietany kremówki 36%


Cytryny umyć, wyszorować szczoteczką. Z trzech cytryn zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok ze wszystkich cytryn. Powinno wyjść około 200 - 250 ml soku. 

Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondla, wsypać cukier , wlać sok z cytryny i dodać startą skórkę. Podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Zdjąć z palnika.

W drugim rondlu roztrzepać jajka i żółtka. Podgrzany sok należy powoli wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż mocno zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki". Zdjąć z palnika. Wystudzić. Schłodzić w lodówce. 

Masę cytrynową najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy przygotowanie lodów ogranicza się dosłownie do kilku minut.

Śmietanę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać schłodzoną masę cytrynową, krótko miksując by składniki połączyły się. Można również odłożyć kilka łyżek masy cytrynowej i po wymieszaniu składników, na wierzchu lodów zrobić "esy floresy" z pozostałej masy cytrynowej :-) 

Przełożyć lody do pojemnika. Zamrozić. Lody zwykle gotowe są po 4-5 godzinach.

Masę cytrynową można dość długo przechowywać w lodówce. Zawsze warto mieć ją pod ręką w upał, wtedy potrzebna jest tylko śmietana i lody gotowe :)

Smacznego! :-)





__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:

Ekspresowe lody miętowe z czekoladą (bez jajek i maszyny)Ekspresowe lody waniliowe (bez jajek i maszyny)

Lody kokosowe (bez jajek i maszyny)Ekspresowe lody kawowe (bez jajek i maszyny)Włoskie lody bazyliowe - Również bez maszyny












Akcja lodowa 2015



5 komentarzy:

  1. Jeszcze takich nie jadłam.Wyglądają super!!! Spróbuje takie zrobić :) Pozdrawiam Ela

    OdpowiedzUsuń
  2. czy mozna uzyc smitany kremowki 30 %?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ajjj gdyby nie obecność jajek chętnie bym wypróbowała... Uwielbiam Pani przepisy i czekam na kolejne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lody obłędne można się w nich zakochać

    OdpowiedzUsuń

Drukuj