piątek, 17 lipca 2015

Tarta śliwkowa z toffi



Uwielbiam polskie śliwki, szczególnie śliwkę węgierkę. Żadna inna odmiana nie smakuje mi tak bardzo. Idealne połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości. W tym roku jakoś szybciej, bo już teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam!


Składniki:

Ciasto: 


225 g mąki pszennej razowej
125 g zimnego masła
25 g cukru pudru
1 łyżka zimnego mleka



Warstwa toffi: 

200 g cukru
50 g masła
50 g śmietany kremówki 36 %
50 ml wody  



Kruszonka:

50 g mąki pszennej razowej
25 g zimnego masła 


oraz:       
                                                                                                                                      
850 g śliwek
100 g migdałów w słupkach
½ łyżeczki cynamonu 




Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać mleko. Szybko wyrobić  gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.
 
Wykonanie warstwy toffi:

Masło pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę. Składniki powinny być w zasięgu ręki. Cukier wsypać do rondla o grubym dnie, wlać wodę. Zagotować a następnie trochę zmniejszyć ogień na średni i gotować dalej, aż masa nabierze ładnego, bursztynowo-złotego koloru przez około 15 minut.

Zdjąć z palnika, dodać pokrojone masło, śmietanę i energicznie wymieszać. Postawić ponownie na palnik i gotować jeszcze 1 min. Lekko przestudzić - masa zgęstnieje. Wylać masę na podpieczony spód. Ostudzić.

Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wypestkować. Oprószyć cynamonem. Na lekko zastygającej warstwie toffi ułożyć ciasno śliwki przecięciem do góry.

Wykonanie kruszonki:

Masło rozetrzeć palcami z mąką.

Wierzch tarty posypać obficie migdałowymi słupkami i kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć, wystudzić. 

Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami lub jogurtem greckim.

Smacznego! :-)

 


__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Ciasto drożdżowe z serem i śliwkamiTarta frangipane ze śliwkami

4 komentarze:

  1. Uwielbiam toffi, a połączenie z kwaskową śliwką to strzał w dziesiątkę. Super!!!! Pozdrawiam. Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Na samą myśl o kawałeczku takiej tarty się rozpływam... :)
    Ale śliwki? Już?! Ja jeszcze rabarbar mam w lodówce...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak już gdzieniegdzie są śliwki. Też byłam zdziwiona. Pozdrawiam!

      Usuń

Drukuj