sobota, 15 sierpnia 2015

Ciasto drożdżowe z serem i śliwkami


Choć może upał nie nastraja na włączanie piekarnika, to jednak warto wieczorem z niego skorzystać i upiec drożdżowe ciasto. W czasie upału drożdżowe ciasto wspaniale wyrasta i zwykle nie trzeba martwić się o przeciąg bo go po prostu nie ma.. Sezon śliwkowy w pełni a śliwki doskonale komponują się z drożdżowymi wypiekami. Tak powstało niezwykle puszyste drożdżowe ciasto z dużą ilością soczystych śliwek i dodatkiem białego sera. Całość jest pyszna! Ciasto znika w ekspresowym tempie. Dodam jeszcze, że chociaż jest to ciasto drożdżowe to wcale się go nie gniecie... Wystarczy duża łyżka :-) Polecam!


Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej
250 ml mleka
200 g cukru
150 g masła
40 g świeżych drożdży
2 jajka
szczypta soli
skórka otarta z 1 dużej cytryny

Masa serowa:

650 g zmielonego twarogu
150 g cukru
35 g budyniu waniliowego
3 jajka

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
50 g cukru
60 g masła

oraz:

1 kg śliwek 

  
Mleko lekko podgrzać. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę ciepłego mleka. Rozetrzeć łyżką na gładką masę. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut by wyrosły.
Cukier wsypać do ciepłego mleka i wymieszać. Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu.

Jajka roztrzepać. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać roztrzepane jajka i ciepłe mleko z cukrem. Wymieszać masę łyżką, stopniowo dodawać stopione, ciepłe masło. Wymieszać ciasto dużą łyżką tak by całe masło wchłonęło się w ciasto. 

Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Dużą prostokątną formę do pieczenia np. o wymiarach 42 x 30 cm lub głęboką blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić w poprzek na pół, usunąć pestki.

Wykonanie masy serowej:

Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać zmielony ser. Wymieszać łyżką lub szpatułką. Następnie wsypać budyń. Dokładnie wymieszać.

 Wykonanie kruszonki:

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Rozetrzeć palcami formując kruszonkę.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Masę serową wylać równomiernie na ciasto. Na wierzchu gęsto powciskać połówki śliwek skórką do dołu. 
Ciasto posypać obficie kruszonką. Następnie ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec około 45 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy a kruszonka lekko zarumieniona. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :-)



__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
 
Drożdżowy placek z morelami i migdałowa kruszonkąTarta śliwkowa z toffiTarta frangipane ze śliwkami


 

2 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie ciasta drożdżowego z serem. Jeszcze takiego nie jadłam.Warto spróbować bo wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto :) Na dużą blachę, wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj