czwartek, 27 sierpnia 2015

Wyborna tarta z kurkami


Dziś będzie wytrawnie :) Pyszna tarta z wybornym kurkowym nadzieniem na kruchym cieście z dodatkiem ostrego sera, czyli propozycja na letni obiad. Kurki uwielbiam! W lato zawsze czekam niecierpliwie, aż się pojawią. W tym roku przez upalną pogodę i brak deszczu nie jest ich niestety tak dużo jak w zeszłym roku, ale są i naprawdę warto się na nie choć raz skusić. Polecam!


Składniki:

Ciasto:

225 g mąki pszennej zwykłej lub razowej
125 g zimnego masła
100 g sera typu cheddar lub innego ostrego sera
duża szczypta soli
1 - 2 łyżki lodowatej wody


Mąkę wrzucić do miski. Ser zetrzeć na tartce o średnich oczkach, dodać do mąki, wsypać sól. Masło pokroić na małe kawałki. Szybko wyrobić  ciasto. Jeśli zajdzie potrzeba dodać trochę zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200° C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 15 - 20 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.

Nadzienie grzybowe:

400 g kurek
100 g sera cheddar lub innego ostrego sera
250 g śmietany 18 %
 1 duża cebula
3 jajka
3 łyżki oleju
sól, pieprz, tymianek

Kurki oczyścić z piasku, umyć. Większe pokroić. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę na rumiano. Wrzucić kurki. Dusić do momentu aż z grzybów całkowicie odparuje woda. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Następnie wsypać do masy jajecznej starty ser i dobrze wymieszać.

Masę jajeczną dokładnie połączyć z grzybowym farszem. Na podpieczony spód przelać farsz. Piec w temperaturze 200° C przez około 30 minut. Wierzch tarty ładnie się zetnie i lekko zarumieni. Tarta doskonale smakuje podana zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Smacznego! :-)



__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
 
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym i orzechami
 

3 komentarze:

  1. Wygląda wybornie :) I pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pogoda sprzyja na wysyp grzybów i taka tarta to strzał w dziesiątkę.Tarta wygląda na bardzo smaczną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pokazały się grzyby i Twój przepis na pewno wypróbuję. Tarta wygląda na bardzo smaczną. Pozdrawiam.Ula

    OdpowiedzUsuń

Drukuj