piątek, 11 września 2015

Szarlotka tradycyjna


Szarlotka to zdecydowanie 'must have' wśród jesiennych wypieków. Rozpływające się w ustach kruche maślane ciasto i dużo przepysznego kwaskowego, jabłkowego nadzienia. Klasyka w najlepszym gatunku. Uwielbiam! Szarlotka to stanowczo moje ukochane ciasto :-) Polecam!


Składniki:

Ciasto:

500 g mąki pszennej
300 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 duże żółtka
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Nadzienie:

2,5 - 3 kg jabłek (Antonówka, Szara Reneta)
1 czubata łyżeczka cynamonu
cukier do smaku (opcjonalnie wg uznania)

oraz:
cukier puder do posypania


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać wanilię, pokrojone na małe kawałki zimne masło. Lekko zagnieść ciasto, dodać żółtka. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią i odstawić do lodówki na 30 minut. 

Dno prostokątnej formy o wymiarach  25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odkroić kawałek, rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Pozostałe ciasto schować do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Podpiec spód przez około 15 minut, aż do zarumienienia się ciasta. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić po garnka z grubszym dnem bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cynamon, cukier do smaku, wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek.



Boczki foremki cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe schłodzone ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 - 50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem.  

Szarlotka wspaniale smakuje podana zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami waniliowymi.

Smacznego! :-)



6 komentarzy:

  1. Zaletą Twoich szarlotek jest zawartość dużej ilości jabłek. Dlatego można je jeść nie bojąc się o kalorie. Polecam każdemu łasuchowi:) Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię tą szarlotkę drugi raz. I pewnie nie rea ją zrobię. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam.Ola

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zastąpić inna mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tylko trzeba wziąć pod uwagę że każda mąka ma inną wchłanialność płynu. Konsystencja może się zmienić.

      Usuń
  4. Ja ciasto robię wyłącznie z krupczatki, do jabłek jeśli są bardzo wilgotne dodaję trochę kaszy manny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza manna totalnie zbędna jak dobrze odparuje się jabłka.

      Usuń

Drukuj