niedziela, 22 listopada 2015

Tiramisu - najlepsze!


Włoska klasyka w najlepszym wydaniu. 'Tiramisu' czyli po włosku "podnieś mnie, unieś'. Kawa w takiej postaci zdecydowanie pobudzi każdego do życia :-) Tiramisu ma wiele odmian. Nie ma jednej, bo co region, co rodzina to przepis na ten wspaniały deser może nieco się różnić. Jest jednak jeden wspólny dla wszystkich przepisów warunek: musi być włoski serek mascarpone, kawa i lekkie jak piórko biszkopty.  Alkohol to nie zawsze Amaretto, może być też Marsala, brandy a nawet rum.

Tiramisu od zawsze pojawia się u nas na jesieni kiedy dni robią się pochmurne i szare a zbawienna moc kawy jest bardzo mile widziana. To również czas urodzinowo-imieninowy mojego męża największego fana tiramisu jakiego znam ;-) Włosi zaś, z racji klimatu raczą się tiramisu szczególnie latem by jakoś przetrwać żar lejący się z nieba.  W obydwu przypadkach deser ten sprawdza się idealnie.  Szybko i przepysznie! P.S. Kaloriami nie należy się przejmować bo przecież nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu!


Składniki:

750 g serka marscarpone
300 g podłużnych biszkoptów savoiardi (u mnie 36 szt.)
100 g cukru pudru
6 dużych żółtek
2 czubate łyżki kakao

Do nasączenia:

400 ml wrzątku
2 -3 czubate łyżki aromatycznej kawy
100 ml likieru Amaretto

Uwaga! Jajka przed użyciem należy obowiązkowo sparzyć. Najlepiej włożyć jajka do dużego sitka i przelać je powoli wrzątkiem. Następnie jajka osuszyć, oddzielić białka od żółtek. Białka wykorzystać do innych celów. 

Przygotować formę na tiramisu np. tackę, płaski kwadratowy lub prostokątny półmisek. Ja zwykle używam kwadratowej tacy o wymiarach 25 x 25 cm.

Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, pozostawić do wystudzenia a następnie schłodzić w lodówce. Do zimnej kawy dodać likier Amaretto, wymieszać.

Żółtka ubić z cukrem pudrem do białości. Masa zgęstnieje. Dodawać stopniowo serek mascarpone, aż wszystkie składniki połączą się. 

Biszkopty, po jednym, na moment (dosłownie kilka sekund) zanurzać w zimnej kawie, lekko osączyć i układać w przygotowanej formie. Oprószyć biszkopty lekko kakao, rozsmarować na nich połowę kremu, znów posypać kakao. Następnie  położyć kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów, posypać je kakao i nałożyć pozostałą część kremu.

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem obficie oprószyć wierzch tiramisu kakao.

Smacznego! :-)

Nieco zmodyfikowany przepis Agnieszki Kręglickiej z włoskiej restauracji Chianti

__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Cassata - włoski tort z ricottąCrostata (włoska tarta)Tort bezowy kokosowo-kawowy



Ekspresowe lody kawowe (bez jajek i maszyny)Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!)


4 komentarze:

  1. Jak zawsze pyszności!!! Gratulacje za wstęp do przepisu. Miło jest poczytać.Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! Uwielbiam wszystko kawowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczka,..mam jakie opory do tego ciasta, nie wiem dlaczego,wmowilam sobie,ze mi nie wyjdzie, nie juz teraz wiem,ze zabiore sie za niego,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj