wtorek, 29 grudnia 2015

Blok czekoladowy


Klasyczny, tradycyjny blok czekoladowy, dokładnie taki jaki znam z dzieciństwa. Najlepszy. Przepis pochodzi z domowych zapisków i po wielu latach stwierdzam, że nadal tak samo mi smakuje jak kiedyś. Z ciekawości kupiłam niedawno dla porównania blok czekoladowy w cukierni. Zły nie był ale smak nie do końca usatysfakcjonował moje kubki smakowe. Czegoś było w nim brak. Blok czekoladowy to jeden z najprostszych deserów. Skusicie się na smakowity powrót do przeszłości? Bardzo polecam!


Składniki:

340 g mleka w proszku 26 % (najlepsze w niebieskiej torebce)
160 g masła
225 g cukru (lub mniej jeśli dajemy dużo bakalii lub lubimy mniej słodki)
125 ml mleka
100 g bakalii ( u mnie rodzynki, żurawina i orzechy nerkowce)
100 g herbatników typu petit beurre (u mnie maślane pełnoziarniste)
3 - 4 łyżki ciemnego kakao


Podłużną foremkę keksówkę o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał poza dłuższe boki foremki, dzięki temu łatwo będzie wyjąć gotowy blok z formy.

Do garnka wrzucić masło, cukier, mleko i kakao. Podgrzewać mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Zdjąć z palnika. Wsypać bakalie. Dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać masę dużą łyżką by nie pozostały w niej żadne grudki. 

Herbatniki połamać na mniejsze kawałki i dodać do czekoladowej masy. Wymieszać. Przełożyć gotową masę do przygotowanej formy. Wygładzić wierzch. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Schłodzony blok wyjąć z formy, kroić na plastry i serwować. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)




7 komentarzy:

Drukuj