sobota, 16 stycznia 2016

Sernik pomarańczowy


Zimowe miesiące to zdecydowanie czas gdy można kupić najsmaczniejsze odmiany pomarańczy. Wybór jest zawsze bardzo duży, spada też ich cena. Pomarańcze choć oczywiście najzdrowsze same na surowo, wspaniale dopełniają również swoim orzeźwiającym smakiem przeróżne wypieki i desery. Pomarańczowy orzeźwiający sernik o aksamitnie kremowej konsystencji zwieńczony przepysznym pomarańczowym kremem, należy do takich właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam!

Składniki:

Spód:

180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar)
60 g masła

Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku.

Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.

Masa serowa:

1000 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego
200 g śmietany kremówki 36 %
180 g drobnego cukru
5 dużych jajek
50 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej
2 duże pomarańcze (najlepiej bio niewoskowane)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Pomarańcze umyć i dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Do masy serowej potrzebne będzie 150 ml soku.

Jajka lekko roztrzepać ze śmietaną i cukrem. Dodać proszek budyniowy i ser. Wymieszać. Dodać sok i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.

Masę serową przelać na schłodzony ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Piec sernik przez 1,5 godziny. Gotowy sernik jest sprężysty i ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

oraz:

krem pomarańczowy z tego przepisu
skórka starta z 1 pomarańczy (umytej i dokładnie wyszorowanej szczoteczką)

Schłodzony sernik delikatnie obkroić nożem i wyjąć z formy. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować krem pomarańczowy, posypać startą skórką z pomarańczy. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)

Sernik zaraz po wyjęciu z formy bez kremu pomarańczowego


Sernik z kremem pomarańczowym 




__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Jogurtowy sernik z wiśniami

Sernik kawowy

Sernik dyniowy

4 komentarze:

  1. Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Warto spróbować bo wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam. Ula

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekłam i przetestowałam na rodzinie :) Pyszny ! Idelanie wyważony smak ! Dziękuję za inspirację :) Pozdrawiam. Ewa

    OdpowiedzUsuń

Drukuj