sobota, 13 lutego 2016

Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki


Przepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku.  Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione tony cukru jest nadal po prostu obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam!


Składniki:

170 g gorzkiej czekolady
150 g masła
100 g cukru trzcinowego
6 dużych jajek (L)
100 g mielonych migdałów
4 łyżeczki ciemnego kakao
sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką)

oraz:

cukier puder do posypania

Dno okrągłej lub w kształcie serca formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienko masłem.

Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej: przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą. Do miski wrzucić połamaną czekoladą i masło.
Podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia się składników. Zdjąć miskę, odstawić.

Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Powinny potroić swoją objętość. Kakao przesiać. Mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie 35 minut), do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka ale środek nadal pozostanie nie do końca upieczony.

Wyjąć ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia. Odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki temu zabiegowi wierzch ciasta pozostanie miękki. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem Margarita.

Krem Margarita:

250 g śmietany kremówki 36%
60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki)
60 g cukru pudru
15 ml tequili (1 łyżka)*
15 ml likieru Cointreau (1 łyżka)*
skórka starta z 2-3 limonek


 *Dodatek alkoholu można pominąć, krem nadal będzie pyszny.

Śmietanę ubić na sztywno. Sok wymieszać z cukrem pudrem i alkoholem. Wlewać stopniowo mieszankę soku z alkoholem do ubitej śmietany cały czas ubijając. Przełożyć krem do niedużej miseczki i posypać startą skórką z limonki.

Smacznego! :-)




5 komentarzy:

  1. Musi być przepyszne. Przyznam- nie robiłam ciasta bez mąki :) ale Twoje wygląda zachęcająco ! I te migdały ! <3
    Rewelacja :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. coś dla mnie, wygląda zachęcająco i proste - to się liczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och! Warto spróbować bo wygląda przepysznie! Pozdrawiam.EN

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast cukru mogę użyć miodu? Ewentualnie jaką ilość?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj