czwartek, 25 lutego 2016

Gofry wg Michela Roux


Przepyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach gofry których zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Pomysł na słodkie np. weekendowe śniadanie, z którym poradzi sobie naprawdę każdy a efekt na pewno zaskoczy i uraduje tego kto będzie miał przyjemność zjeść takie gofry :-) P.S. Gofry na zdjęciach zrobił mój mąż :-) Polecam!


Składniki:
(Z tej porcji wyszło 8  gofrów jak na zdjęciach)

160 g mąki pszennej
270 ml mleka
50 g masła
15 g cukru
2 duże jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masło roztopić. Żółtka ubić z cukrem, stopniowo dosypywać mąkę i wlewać mleko. Wlać stopione masło, sól, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Odstawić.

Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Nakładać ciasto do gofrownicy. Piec 4 - 6 minut, do momentu aż gofry będą ładnie przyrumienione. Gotowe gofry odkładać na kratkę. Nie wolno kłaść jednego gofra na drugim bo zmiękną! Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego! :-)

Źródło: Michel Roux 'Eggs'


1 komentarz:

  1. Gratulacje dla męża.Gofry wyglądają na bardzo, bardzo pyszne.Ula

    OdpowiedzUsuń

Drukuj