sobota, 6 lutego 2016

Lemon curd - krem cytrynowy


Najpopularniejszy angielski krem. Mocno cytrynowy, kwaśno - słodki, wspaniale orzeźwiający, przepyszny! Lemon curd jest doskonały sam w sobie, wspaniale sprawdza się również jako wyborny dodatek do wszelkich deserów, ciast i ciasteczek. Bardzo polecam!


Składniki:
(Na około 350 g kremu):

120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (zwykle są to 3 - 4 cytryny)
125 g cukru
80 g masła
2 duże żółtka (rozmiar L)
2 duże jajka (rozmiar L)
skórka otarta z 3 cytryn (umytych i wyszorowanych szczoteczką)


Najbardziej niezawodną metodą przygotowania lemon curd jest ugotowanie go na parze. Należy przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą. 
 
Masło pokroić w małą kosteczkę. Jajka i żółtka roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny i pokrojone masło. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier i masło rozpuszczą się całkowicie. Następnie bardzo powoli wlać podgrzany sok do roztrzepanych jajek cały czas mieszając np. trzepaczką. Powstałą cytrynową masę przelać ponownie do miski ustawionej na rondlu. Podgrzewać lemon curd na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje a na jej wierzchu pojawią się bąbelki.

Zdjąć miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy - inaczej istnieje ryzyko, że krem zważy się.
 
Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem mocniej zgęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
 
Smacznego! :-) 




__________________________________________________________________________________
 ZOBACZ TAKŻE:

Orange curd - krem pomarańczowy

3 komentarze:

  1. Trochę nie rozumiem tego przepisu? Najpierw wlać sok do masła i jaj czy później podgrzewaja powoli wlewać sok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest w przepisie.. "Do miski (postawionej na garnku)wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dodać otartą skórkę z cytryny i pokrojone masło. Podgrzewać." Potem tą miksturę powoli wlewamy do roztrzepanych jajek.

      Usuń

Drukuj