piątek, 26 sierpnia 2016

Kokosowy pudding z chia i mango


Pudding z chia to stanowczo jeden z najszybszych i najzdrowszych deserów jakie znam. Wspaniale nadaje się również na słodkie śniadanie :-) Warto wiedzieć, że chia czyli szałwia hiszpańska jest skarbnicą błonnika, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, kwasów omega - 3 i antyoksydantów. Wegański, bezglutenowy, zdrowy, pyszny i do tego banalnie prosty do przygotowania deser. Cóż można chcieć więcej :-) Kto jeszcze nie spróbował puddingu z chia - czas najwyższy! Polecam!


Składniki na 2 pucharki:

300 ml mleka kokosowego
40 g nasion chia
2 małe mango lub jedno duże
1 łyżka syropu klonowego 
2 łyżki wiórków kokosowych
listki świeżej mięty do dekoracji


Nasiona chia zalać mlekiem kokosowym, dodać syrop klonowy i wiórki. Energicznie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą  noc by nasiona chia napęczniały.

Mango obrać, pokroić w małą kosteczkę. Do przygotowanych pucharków nakładać warstwowo pudding chia i pokrojone owoce. Udekorować listkami mięty. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)

5 komentarzy:

  1. czym mozna by zastapic syrop klonowy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser wyglada super apetycznie. Przepis po prostu REWELACJA:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. ja kupilam mleko kokosowe w puszcze sklad,woda ,kokos,,wrzcuilam nasiona chia i tak jakos wygladalo jakby sie zwazylo co zle zrobilam??a pani takie ladny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe to co innego niż mleczko kokosowe w puszce. To drugie też jest ok ale trzeba je dobrze wymieszać bo na wierzchu zwykle jest gęsta śmietanka kokosowa. Na pewno deser wyjdzie.

      Usuń

Drukuj