tag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post8338991154820856013..comments2024-03-24T03:52:06.925+01:00Comments on maniapieczenia: Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu)maniapieczeniahttp://www.blogger.com/profile/07092546914412969381noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-64865316660322932802018-04-24T09:02:10.958+02:002018-04-24T09:02:10.958+02:00Prażenie kaszy nie ma wpływu na późniejszą konsyst...Prażenie kaszy nie ma wpływu na późniejszą konsystencje raczej poprawia smak kaszy. Zakalec wychodzi najczęściej z powodu niejednolitej temperatury składników. Może kasza była za gorąca? maniapieczeniahttps://www.blogger.com/profile/07092546914412969381noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-70616083276463468862018-04-24T08:59:57.108+02:002018-04-24T08:59:57.108+02:00Gotując kasze w woreczku nigdy nie mamy pewności j...Gotując kasze w woreczku nigdy nie mamy pewności jaka wyjdzie konsystencja bo po prostu nie mamy nad nią kontroli. Najlepiej gotować kasze luzem sprawdzając czy już gotowa bo to jak szybko się ugotuje zależy od ziarna. To co podaje producent na opakowaniu należy zawsze traktować orientacyjnie i zdać się na swój smak.maniapieczeniahttps://www.blogger.com/profile/07092546914412969381noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-73670589503411811042018-03-29T08:21:16.087+02:002018-03-29T08:21:16.087+02:00Gotowałam kaszę 3 razy i dopiero za trzecim wyszła...Gotowałam kaszę 3 razy i dopiero za trzecim wyszła mi sypka :)(podprażyłam przed gotowaniem) Szczęśliwa piekłam babkę wczoraj do późnych godzin wieczornych. Wyglądała pięknie ale rano jak ukroiłam okazało się..... że w środku sam zakalec:( <br />Wypieki jaglane są nie dla mnie. Poddaję się. Tylko co teraz będę jeść w Święta...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12323865962118802399noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-43351635495115222692018-03-27T16:06:49.781+02:002018-03-27T16:06:49.781+02:00Jak ugotować kaszę na sypko Własnie ugotowałam i j...Jak ugotować kaszę na sypko Własnie ugotowałam i jest kleista :( Boję się robić dalej bo chyba nie wyjdzie. Kupiłam kaszę w woreczkach i gotowałam wg przepisu....Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12323865962118802399noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-69190338111341697072018-03-19T13:34:30.373+01:002018-03-19T13:34:30.373+01:00Nie. Efekt będzie inny.Nie. Efekt będzie inny.maniapieczeniahttps://www.blogger.com/profile/07092546914412969381noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-34733709538366767842018-03-11T10:38:38.489+01:002018-03-11T10:38:38.489+01:00Czy zamiast kaszy jaglanej mogę dodać mąki jaglane...Czy zamiast kaszy jaglanej mogę dodać mąki jaglanej? :)zdrowienienudnehttps://www.blogger.com/profile/12719733757569294177noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-1080599184571861032016-03-27T15:01:09.506+02:002016-03-27T15:01:09.506+02:00Dziękuję za odpowiedź :) Sądzę, że to właśnie tak ...Dziękuję za odpowiedź :) Sądzę, że to właśnie tak jak Pani pisze - kasza była problemem... Niestety ugotowałam ją w woreczku i nie była sucha... Następnym razem musi się udać :D Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Życzę Zdrowych i Wesołych Świąt!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-61553347465920795042016-03-25T17:59:36.856+01:002016-03-25T17:59:36.856+01:00Trudno powiedzieć co się mogło stać. Bardzo ważna ...Trudno powiedzieć co się mogło stać. Bardzo ważna jest by kasza była ugotowana na sypko czyli była sucha, nie może ociekać wodą. Rodzynki by nie opadły można obtoczyć w mące. Zawsze piekę w formie z kominkiem bo piecze się równomiernie. Piec trzeba do suchego patyczka. Jeśli mocno pęka przykryć folią aluminiowa i piec dalej do suchego patyczka.maniapieczeniahttps://www.blogger.com/profile/07092546914412969381noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-15427289660231216872016-03-25T15:51:43.141+01:002016-03-25T15:51:43.141+01:00Dodam, ze formę miałam bez komina, może to dlatego...Dodam, ze formę miałam bez komina, może to dlatego? Czy masa, którą się wlewa do formy powinna być gęsta? Moja była dość rzadka, ale nie za bardzo. Miała konsystencję takiego ciasta jak do naleśników. Dodałam też rodzynek, ale wszystkie znalazły się na spodzie (czyli na górze po odwróceniu babki). Proszę o jakieś wskazówki, choć wiem, że na odległość to ciężko coś poradzić....A może za mało kaszy? Chociaż dałam nawet 220 gram po ugotowaniu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-75745859589352127712016-03-25T15:48:14.981+01:002016-03-25T15:48:14.981+01:00Okazało się, że popękanie to mały problem. Po upie...Okazało się, że popękanie to mały problem. Po upieczeniu jak przewracałam babke - to wylało się trochę ciasta czyli była jeszcze surowa na dnie, a piekłam 60 min. Wsadziłam ją jeszcze do piekarnika na 10 min, wierzch się spalił, a ciasto znowu wyciekło - choć nie taka już ilość. Co zrobiłam źle?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-87665773547701657122016-03-25T15:28:48.239+01:002016-03-25T15:28:48.239+01:00Dałam identyczną ilość składników, zostało jeszcze...Dałam identyczną ilość składników, zostało jeszcze ok. 15 min. do upieczenia, a już strasznie popękał :( Dlaczego... co mogłam zrobić nie tak? Kasza może była zbyt morka? Help :DAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-83471066617501055722016-03-24T13:45:42.291+01:002016-03-24T13:45:42.291+01:00Typowej wielkości foremka z kominkiem - takim lejk...Typowej wielkości foremka z kominkiem - takim lejkiem w środku. U mnie średnica około 23 cm.maniapieczeniahttps://www.blogger.com/profile/07092546914412969381noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-53584471191292825492016-03-23T18:58:21.401+01:002016-03-23T18:58:21.401+01:00Witam :) 1szy raz będę w zyciu robić babkę :) Nie ...Witam :) 1szy raz będę w zyciu robić babkę :) Nie mam jeszcze nawet formy i stąd pytanie: jaką najlepiej kupić żeby była odpowiednia do tych ilości składników podanych w przepisie? :) Pozdrawiam, gosia.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-79897950370771074152016-03-11T17:28:04.117+01:002016-03-11T17:28:04.117+01:00Można dodać. Nic nie trzeba zmieniać. Pozdrawiam.Można dodać. Nic nie trzeba zmieniać. Pozdrawiam.maniapieczeniahttps://www.blogger.com/profile/07092546914412969381noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-6844696650723862282016-03-11T13:52:11.592+01:002016-03-11T13:52:11.592+01:00Chciałabym dodać do tej babki trochę rodzynek, czy...Chciałabym dodać do tej babki trochę rodzynek, czy muszę zmienić jakieś proporcje składników?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-90053823153274729702015-03-31T00:03:45.041+02:002015-03-31T00:03:45.041+02:00Idealna na stół wielkanocny.Ciekawy pomysł z tą ka...Idealna na stół wielkanocny.Ciekawy pomysł z tą kaszą jaglaną:) UlkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-22312713594892996082015-03-28T23:33:07.648+01:002015-03-28T23:33:07.648+01:00Ciekawy pomysł, wstyd by było go nie spróbować :)Ciekawy pomysł, wstyd by było go nie spróbować :)Emiliahttps://www.blogger.com/profile/03701826764587882505noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-39310734768577966162015-03-28T20:09:41.154+01:002015-03-28T20:09:41.154+01:00Wygląda bardzo apetycznie! ;)Wygląda bardzo apetycznie! ;)Kinga https://www.blogger.com/profile/16559861728089478274noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-28439780573990056702015-03-28T12:49:33.135+01:002015-03-28T12:49:33.135+01:00Chyba podkradnę przepis i wykorzystam w święta :DChyba podkradnę przepis i wykorzystam w święta :DOlgahttps://www.blogger.com/profile/10341109174411359241noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5125042563433257213.post-24643880335290226562015-03-28T09:25:59.989+01:002015-03-28T09:25:59.989+01:00cudowna babka, jaglane wypieki są wyjątkowe!cudowna babka, jaglane wypieki są wyjątkowe!Foodmaniahttps://www.blogger.com/profile/06070158769371908661noreply@blogger.com