![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrCFvUZ-uC34ghyHh20Yydb-8XcJFN7UaQIIO6d7TcYcC-FtAHO9XYOKLcsYsv64SoQ1iO8v9io04sVJ2bAqbfDn0yiObIyO2vRzM-z_4xP3zRVHPFOBw_SBLWvqj5f9yW-R-vqe5Tmb0/s1600/Tarta-ze-%C5%9Bliwk%C4%85-i-migda%C5%82owym-nadzieniem_www.maniapieczenia.com-01.com-002.jpg)
Jesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego dodamy jeszcze grecki jogurt lub kulkę lodów waniliowych to mamy istne... niebo. Na jesienne, ponure, deszczowe dni, polecam również z filiżanką kawy :-)
Ciasto:
300 g mąki
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Mąkę połączyć z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodać posiekane masło, a następnie żółtka. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20 min.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.
Krem frangipane:
250 g mielonych migdałów
170 g cukru
200 g masła
2 jajka
2 łyżki likieru Amaretto
oraz
600 g śliwek
125 ml likieru Amaretto
2 łyżki konfitury morelowej
Śliwki przekroić, wypestkować.Włożyć do naczynia i zalać likierem Amaretto. Zostawić na 1h by przeszły aromatem likieru.
Składniki masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Śliwki osączyć. Na
wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce. Piec około 50 min,
aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.
W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego z namaczania śliwek. Całość lekko podgrzać tak by składniki połączyły się. Każdą śliwkę posmarować powstałą glazurą. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi śliwki zyskają nie tylko na wyglądzie ale i na smaku.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjiall8SWXjNNtkaIuZGySbYFhDCAtydYMiNbvqbiRWsK6TciZ8RIVYOXOkOiA1Qzhox1k7easEwFTTp47hdDC4aXjmJNN5ehpaFTjktbjIfItilRwi4M31YGnXZSInrcVyJZSHc27e6pY/s1600/Tarta-ze-%C5%9Bliwk%C4%85-i-migda%C5%82owym-nadzieniem_www.maniapieczenia.com-03.com-003.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVBzg3BFtEqeN_0neHIrTTXREUSo_vl9SQn7-PefGY-X4T77X67kDGrs2CfT2r1drBFEov0sTX35GRKME_IZ-r8khQ0WV2szuIRct093ITnsGTgyCA1QbG6pEEoS5qkCYEMyZrdhM9G7o/s1600/Tarta-ze-%C5%9Bliwk%C4%85-i-migda%C5%82owym-nadzieniem_www.maniapieczenia.com-02.com-001.jpg)
Toffik
przez cały czas rozmarzony wpatrywał się w ciasto i co jakiś czas
wymownie spoglądał jakby chciał powiedzieć: kiedy skończycie robić
te zdjęcia i w końcu będziemy jeść?! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAQtfV4XQ8b3AQnICU2DIL9ZGKw9YisUVFBhfu-s6O6xCRo_3nbqDng3z1rtdbnnJNHebDR9I3VAaWdIXWXSsBe6KfwJquMi3zB3MVT_RPxuXyD7rH_ccRDRagi1NZz7JZzrnb_vY5u9c/s1600/Tarta-ze-%C5%9Bliwk%C4%85-i-migda%C5%82owym-nad+zieniem_5_maniapieczenia.com.jpg)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Już nie mogę się doczekać żeby spróbować.Na sam widok cieknie ślinka.Na pweno jest pyszne :) ELA
OdpowiedzUsuńMmm, zjadłabym kawałeczek... :)
OdpowiedzUsuń