![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4JYdgduY6RczY5deFxEvj2G-wreqWYhpOoi3TK7UqQXy9Rn_7fGxbqKERu1e91eA6Mo8bLZhdnY5WzVGLhHa24DMBdAy8b1I1zemRnnsSX59VHSwQMqNaS61vg5LsnjnaD1eY0PmHOs4/s1600/paczki-liliputki-z-advocaatem_maniapieczenia.com.jpg)
Tłusty czwartek już niebawem. Pyszny pączek to dla mnie taki, który jednocześnie ma puchate, lekkie ciasto i duuużo smacznego nadzienia. Najgorsze są pączki, w których nadzienia trzeba szukać jak igły w stogu siana... bo takie też oczywiście można kupić... niestety. U mnie w domu zamiast lub oprócz ;-) tradycyjnych, dużych pączków z konfiturą różaną bardzo często goszczą pączki miniaturki. Liliputki to rozpływające się w ustach, malutkie, puszyste pączki obficie nadziane kremem z wyśmienitym likierem jajecznym Advocaat. Polecam!
Składniki na ok. 45 szt.:
Ciasto:
500 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
200 g śmietany 12%
150 g cukru pudru
50 g świeżych drożdży
80 g masła
4 żółtka
1 łyżka wódki
szczypta soli
Nadzienie:
250 ml mleka
3 żółtka
55 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
4-5 łyżek likieru Advocaat
Lukier:
150 g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
oraz :
tłuszcz do smażenia (olej rzepakowy, kokosowy lub Planta )
Śmietanę lekko podgrzać. W miseczce rozetrzeć drożdże z dużą szczyptą cukru pudru i 1 łyżką ciepłej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z przygotowanej mąki odmierzyć 125 g, wrzucić do miski. Pozostałą śmietanę zagotować i wrzącą wlać do miski z mąką.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjYwQrbRKgIUhVqIr8wkhL3UnH-OP3vPiQIuRA2Og6iSy-1E1x53HhQwQxWWZrGRWqDv9DhIrnPwSzKVNMS16i3WlnGpNz6MrBei7R5FeE3fq807pnNS0wvqHYoPBiFw4bo03HMcmrV38s/s1600/paczki-liliputki-z-advocaatem_maniapieczenia.com_02.jpg)
Powstałą masę dobrze rozetrzeć by nie było grudek. Ostudzić.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj942qtW-NWmqeq_ohK4eZwf8zmlwyBthqa0O33-P_exWYujhJVMZAUS8FhgmOu6273IMq0QQtY8_uKXn0KJUz2cpjMDikcmPautHso-ORTChokaW_kqgdm3TBaFh88CfiGCcGH6Rbb96w/s1600/paczki-liliputki-z-advocaatem_maniapieczenia.com_03.jpg)
Żółtka utrzeć z cukrem. Masło pokroić na małe kawałki i rozpuścić w rondelku. Do przestygniętej masy mączno-śmietanowej dodać podrośnięty rozczyn z drożdży, resztę mąki, utarte żółtka, szczyptę soli i alkohol. Dobrze wyrobić ciasto by wszystkie składniki połączyły się. Jeśli po dłuższym wyrabianiu ciasto nadal bardzo klei się do rąk, można odrobinę podsypać mąką. Następnie wlać stopione, przestudzone masło i wyrabiać dalej, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz i stanie się gładkie i sprężyste. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5h.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMQ1uJyQh9Bj2QXoJ9E8sZ1AoBec-cLMCoecjeI-QTlWEDcd7EPvyUp55sCaCTY6BGRAFixrCrwfQ-npNnLVue34oaclgru9Wtspz9Aato23nXrfgwKUTYXRZc-sjbpPJOcSuO6cTnFaw/s1600/paczki-liliputki-z-advocaatem_maniapieczenia.com_04.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0o5GIMS1Zi-B_p8Z86KPxYs3kHQWNIs12bp1Tnl7B3ms9PYOuT39Va8ThgU-_-fZeVskrpDD2NY0K1pLOkyhybi_NnJ2wJezZIpN3zsbmL_9S_uiZvcz8uLpbEhunv3uJSa3rs9MqAfI/s1600/paczki-liliputki-z-advocaatem_maniapieczenia.com_05.jpg)
Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Wyłożyć je na stolnicę lekko oprószoną mąką. Uformować dwa wałki, każdy podzielić na małe kawałeczki, z których następnie formować małe kulki. Tak powstałe pączki układać na lekko oprószonej mąką desce. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzIXq91jf-yht0kGtQ7N8IJ2bSyTpeaa2b_aqt0rUewXfZCIe86i08fF5SR2BsW1Lv3xqpkUp04IsLPTMzTSAZG_w4XiK2i49BuT52uiKkDgMeLuw6wmrGJ9hYFI5q_Gexg_C7BkBN40I/s1600/paczki-liliputki-z-advocaatem_maniapieczenia.com_06.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHx27mj_XpxXU99mt1T8lDEATQWGNhAI3QiQOveTs_Nemilxe3L4reNtuUWZiAr9grSJ_FTiH8ANUFzq80QEsw_2MeSGqWgoUOD80yy-gI3SRmpilSi21WmcoSyUVfKobLn3eJhoTDJs4/s1600/paczki-liliputki-z-advocaatem_maniapieczenia.com_07.jpg)
W garnku rozgrzać tyle oleju by pączki mogły swobodnie w nim pływać. By określić czy olej jest już wystarczająco rozgrzany najlepiej wrzucić jedną "testową" kulkę ciasta. Jeśli kulka odbije się od dna garnka i wypłynie na powierzchnię oleju rumieniąc się - olej ma już odpowiednia temperaturę. Jeśli kulka ciasta pozostaje długo na dnie garnka - olej jest za zimny, natomiast jeśli zaraz po wrzuceniu kulki zarumieni się ona natychmiast - olej jest stanowczo za gorący.
Smażyć pączki z obydwu stron na rumiano. Najlepiej nie wkładać do garnka więcej niż 7 sztuk na jeden raz - olej za bardzo wtedy stygnie. Pączki wykładać na talerze wyłożone grubą warstwą ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7HC581G-iZM5nbwyyViEaM5t-N3Qpa3r1Pla5i_2nMro9naXQS5ZjPgEhsoz_266CZbzAiew-1h5EUQwuCD2xAXAeHuvYCP0W82flAv8VTtnqHe6SWeP7yHeasbPx_PKcZJCl3LZ7Uqo/s1600/paczki-liliputki-z-advocaatem_maniapieczenia.com_08.jpg)
Przygotować nadzienie:
Żółtka roztrzepać trzepaczką. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami mleka i dodać do żółtek. Wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mieszaninę jajeczno-mączną cały czas mieszając. Gotować, aż powstanie bardzo gęsty budyń. Wystudzić. Stopniowo po łyżce dodawać likier energicznie mieszając tak by powstała jednolita masa.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego/szprycy zakończonego cienką, długą końcówką do nadziewania. Nadziewać pączki kremem.
Lukier:
Cukier puder utrzeć z gorącą wodą. Gęstość lukru można dowolnie regulować poprzez dodanie wody lub większej ilości cukru. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwo wtedy pokryć nim pączki. Polukrować pączki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjc1uJnI0Nd1ifFURLE0oYxH1EgnXuzptYELgmIJMerSKWJb6tpwp04CBi-4QRUvlpLbZ9DFQZpt2BYvstmUu4CWjI80vUOc1V0Iv0dkYWUs3dAkIZA008-E8RuNnMVFf_7-1EPIrXWzNQ/s1600/paczki-liliputki-z-advocaatem_maniapieczenia.com_01.jpg)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Cudowne!
OdpowiedzUsuńTen advocat w środku bardzo mnie kusi.
Pozdrowienia!
Prezentują się niesamowicie ;) Pyszne!
OdpowiedzUsuńwyglądają niesamowicie : )
OdpowiedzUsuńAle piękne!
OdpowiedzUsuń