![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhuggvO6dyig9dbfOHzl_GUe4AA-GwEx4iuU8DF6tJCjtN-JUBV98P5DcqbQzlJU9UKi6osT6kpwwYHPuJZCQH6U3QQqmXLiT79MzVrafCrjxXC42HDrTJhAVsQMdNL3t1aePH8GMzH970/s1600/Walentynkowy_Eton_Mess_maniapieczenia.com_04.jpg)
Brytyjski klasyk, popularny niezmiennie od XIX wieku. Niezawodny, przepyszny deser gotowy w niecałe 15 minut! Eton mess czyli bałagan z Eton to genialne połączenie bitej śmietany, słodkiej, kruchej bezy i soczystych, lekko kwaskowych truskawek. Deser na szybko, wrażenie na znacznie dłużej! Uda się każdemu :) Polecam!
Składniki na 2 wysokie pucharki:
500 g truskawek
300 g schłodzonej śmietany 36% *
75 g bez (około 5 lub 6 większych bez)
2 łyżeczki cukru pudru
* W wersji "fit" połowę śmietany można zastąpić jogurtem greckim.
250 g truskawek lekko rozgnieść widelcem, wymieszać z 1 łyżeczką cukru. Śmietanę ubić, pod koniec dodać 1 łyżeczkę cukru. Bezy połamać na mniejsze kawałki i dodać do śmietany. Delikatnie wymieszać.
Na dno każdego z pucharków włożyć trochę rozgniecionych truskawek. Resztę truskawek dodać do śmietany i wymieszać. Powstały krem nałożyć do pucharków. Pozostałe truskawki pokroić i udekorować nimi wierzch deseru. Deser najlepszy jest po lekkim schłodzeniu (ok. 30 minut) w lodówce. Nie wolno zbyt długo czekać z podaniem bo bezy rozpuszczą się i nie będzie już takiego efektu choć deser nadal będzie pyszny :)
Dekoracyjne róże:
2 truskawki
2 patyczki do szaszłyków
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi4ARZbM5gO4EZjSzIxyY3-t1-Kk8e7h4B7EDEmqVi89tRtw5XL7e0HvHnqsCV_FsdXkNMhpTDWItYR8QlnOjkewFHXejYRtcFRhgeprg0mXbA_XNLsV7FHtVRGvv944koFB7I-WQNQJIE/s280/Walentynkowy_Eton_Mess_maniapieczenia.com_07.jpg)
Truskawki nabić na patyczki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfpqC_yEkx0EQKV4diBD4dBMBVFDpM8wg4MEjvizZVg9yF-mAkwpeRsxA3VjANsNASPuBqz1Qt2knjl1ArPvOuOPKsETvf6inHE0K3o2bloY8MmA7soLplEfzpuMznvbSDXfpgCc-15yA/s280/Walentynkowy_Eton_Mess_maniapieczenia.com_08.jpg)
Ostrym nożem naciąć każdą truskawkę wokół w czterech miejscach.
Nacięcia rozchylić - powstaną cztery płatki.
Zrobić kolejne 3- 4 nacięcia, ponownie rozchylić.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuTJ7Rg0-GIPC7ATKESFyhOXqJsMGuFWDh9SFDspRev6lO0rRVXWwQ9MN_FpIDreYONqW2WVbp3V5k154kqHvXTdeKC5n-7fGelVwtwr9PfJakTHPbZTQgy-7a0AY__WdyCEKw20Sk2Dw/s1600/Walentynkowy_Eton_Mess_maniapieczenia.com_12.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3lrQz81I5BtBHQWLeVyQZunH4PpUrF3rboE_UiYzUA26ppomoD01M9k-_FSo46ixT5ulFLr72FXe1oIpruCBpzeskTdFLfTPDc5m55VH96gdrjPn4gVY8cZPXY6wpz-voqDVUAQji63A/s1600/Walentynkowy_Eton_Mess_maniapieczenia.com_11.jpg)
Piękny ! Truskawki, beza, śmietanka mmmy...po prostu uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser, ale chyba poczekam z nim na świeże truskawki :P Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOj, ja tez mam slabosc do polaczenia: bita smietana + bezy!
OdpowiedzUsuńI jeszcze truskawki...
Swietny deser! A dekoracyjne roze - cudo!
:)
Dziekuje za udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Doskonały pomysł na Walentynki i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńPiękne truskawkowe różyczki :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny. Wygląda też bardzo smakowicie.Chyba się skuszę i spróbuję taki zrobić.Pozdrawiam Ula
OdpowiedzUsuńTe truskawkowe róże mnie zachwyciły :)
OdpowiedzUsuń