![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfhXczaKK_xfHCXJItjLd3qBmiqKls1cdamKo9-Md-iS_lIjbMqNCF8c3HlAdOYl6Ung4GXF6cWh_n5EQdk466ETub9oMWL-GWl5xzjSXLNbCkVr5rVDHnf3aweHGi29ESFg6gKMzldKM/s1600/Mazurek_truflowo-migda%C5%82owy_maniapieczenia.com_01.jpg)
Mazurek wiosenna łąka... Kruche ciasto z wyraźnie migdałową nutą, truflową, lekko podchmieloną masą czekoladową, ozdobną rozetką z masy marcepanowej i mnóstwem smakowitych bakalii... Mazurek truflowo-migdałowy to smakowita ozdoba wielkanocnego stołu :-) Polecam!
Składniki:
Ciasto kruche:
350 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
Mąkę
wsypać do miski, dodać mielone migdały i cukier puder. Wymieszać. Masło
pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Zagnieść szybko
ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w
lodówce przez 1 godzinę.
Ciasto
wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, uformować kształt
jajka o rozmiarach ok. 33 x 22 cm lub inny. Można również wylepić
ciastem formę. Ciasto najlepiej wałkować na papierze do pieczenia -
łatwiej potem przenieść je na blaszkę i ponakłuwać widelcem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0cZSwxsLH3OvfDwFWPR8_cFDqs1fEXhHeUguf7fN98zOWcVK5gOgq52N31pLuOM78jupS4JkZtu0ZO1PmPOCNYfJ3XfBbYujjg2XVRSJ7taJsobb_oyVWgJiYlmMHIQW_rl0SdicL9Xg/s280/Mazurek_truflowo-migda%C5%82owy_maniapieczenia.com_02.jpg)
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec ok. 15 min, do momentu aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć, wystudzić.
Marcepanowa rozetka:
200 g białej masy marcepanowej
1 białko
10 ml likieru Amaretto
Składniki
wrzucić do miski i utrzeć, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć
do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużą gwiazdką. Wycisnąć
ozdobny rant wokół podpieczonego spodu.
Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem. Piec mazurek ok. 10-12 min, do momentu aż masa marcepanowa ładnie się zarumieni. Wyjąć. Ostudzić.
Masa truflowa:
250 g czekolady gorzkiej
150 g śmietany kremówki 36%
50 g cukru pudru
50 g cukru pudru
25 g masła w temperaturze pokojowej
2 - 3 łyżki likieru Amaretto lub rumu
oraz:
dowolne bakalie do dekoracji np.:
figi, migdały, żurawina, rodzynki
Czekoladę
połamać na mniejsze kawałki. Śmietanę przełożyć do rondelka, dodać
cukier, wymieszać i doprowadzić prawie do wrzenia. Gorącą śmietaną zalać
połamaną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada całkowicie
rozpuści się. Wymieszać. Dodać masło. Wymieszać. Wlać alkohol i ponownie
wymieszać. Gotową masę wylać na mazurek. Ozdobić bakaliami wedle
uznania. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbiA8rNXen9H-5Zxlo_D6xBFU552iNPlnZXJJQlfYHELlHBZqmipaOYofn5Ztq3HnsSiZVvyRsG0SkDDAO3XUooMEh6ycqOHlU27b2lA7NP5ajmRlMNrDV3e0mO-t7n-BA781GsI5yG5s/s1600/Mazurek_truflowo-migda%C5%82owy_maniapieczenia.com_03.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9KKhs8rRBCDBVrl7fzkXJY9TsFQxdhWLFoOl4358oHIo_IrdSnXdpVNZg91s99bs736SPFcWNltdZlDNmaS6vW7wX23GIFHqcdBJg6IzPZ-kQYdI6t0Gl8drY7xZ96Dkdqrk1308Wc24/s1600/Mazurek_truflowo-migda%C5%82owy_maniapieczenia.com_04.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbesqDzkUC7uwmdPuTQqViveS8yuhrym6RDUL08HPbWP3UCrDRVgF5CLkgdjLZPXnC0ccqIzMjsqEu89elPMqXnvMQF2nTV7P_0nkhSkXdoW0PbBMkra00R57ZyEeSe74GcJ_LGWmQAG4/s1600/Mazurek_truflowo-migda%C5%82owy_maniapieczenia.com_05.jpg)
Wow, jest naprawdę przepięknie udekorowany! :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń