![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEoQOCutRiTs4FRIi3hqLwvxm-GZLma19B3g4DafUOAhztio2IgRDPJjAEEA75NGjzmd_sbh_9_uyg1Jwfgat3-7eC3vunl_6b8O4okD5tA8BUHDvo7DaCdLJ-vt9FXteD02p1g2n6wpY/s1600/Brownie_z_czarn%25C4%2585_porzeczk%25C4%2585_01_maniapieczenia.com.jpg)
Mocno czekoladowe, wilgotne brownie i soczyste, słodko - kwaśne czarne porzeczki to doprawdy doskonałe połączenie smakowe. Porzeczki dodają ciastu wilgotności, świeżości, podkreślają wspaniale smak gorzkiej czekolady. Brownie z porzeczkami wybornie smakuje z filiżanką kawy z mlekiem :-) Polecam nie tylko wszystkim wielbicielom czekolady.. ;-)
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady (najlepiej powyżej 60% kakao)
100 g mąki pszennej
200 g masła
225 g brązowego cukru
4 jajka
250 g czarnych porzeczek
Niedużą formę do pieczenia, u mnie prostokątna forma o wymiarach 23 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Porzeczki umyć, odszypułkować, osuszyć. Najlepiej zrobić to wcześniej by porzeczki zdążyły wyschnąć.
Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić w kostkę. Składniki wrzucić do metalowej lub szklanej miski. Miskę postawić nad garnkiem z gotująca się wodą. Mieszać do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawić do przestudzenia.
Mąkę przesiać. Jajka ubić mikserem z cukrem, stopniowo dodawać mąkę. Następnie powoli dodawać przestudzoną czekoladę mieszając masę delikatnie łyżką lub szpatułką.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przelać do foremki. Wierzch obficie posypać porzeczkami. Piec około 35 minut, do momentu, aż wbity w środek ciasta patyczek nie będzie oblepiony surowym ciastem. Na wierzchu ciasta powinna utworzyć się chrupiąca, lekko popękana skórka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgldQ2uXH7v9w5AMvNfKqR7ygL3pV88PeC9fikSGKUzBFuaFCFOUHtypd6iS5ZW25LkF75aR-OPXCAdAgrf-oPkU5vY3AOpTw1tNNn4fQd8TeosVIWa6DmYoJcYDAzszSZG1SFqF3k10KE/s1600/Brownie_z_czarn%25C4%2585_porzeczk%25C4%2585_02_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhzvusZcIaUc3hGK3Xkv_EyfueroEfUqpcSYm3MMUZU5Lju63dkD0xFgfQ0lp3-SyvedyAAdQyt9AxwS5cMD7QRcwUsdYz6KJzv9_1o7atH4rpM09hc_vE9YHP8Xm9OCpG17AxO-IZaL4o/s1600/Brownie_z_czarn%25C4%2585_porzeczk%25C4%2585_03_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyLq0yDm_SNVsWDkCwyrUwHycIriSJT4z9tJLV0zwOIHpzsnlb3AhiAj5QQHzm7HvAKq1yjd51FQ_MQz2ajw2hmiJUevnC91jiSCzfqLaVopb21QKXaOjm0ZQP9V-FR4LULy675pZIXZ4/s1600/Brownie_z_czarn%25C4%2585_porzeczk%25C4%2585_04_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjson4CMGf_g3FO_nn-phKxywaVHSRVjOQAhR1u5gC1VrXbk50J9sXZPuwhOE7qWE8ovPIfGvUQ6AkyvhEo34E2PgdXorwzkK9YSvAqeGkqNwcS1jCggRC0bCNDaywtjS9zqFNL1MhqBmY/s1600/Brownie_z_czarn%25C4%2585_porzeczk%25C4%2585_06a_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIGQIMhM8MDLH91my0G86uZ3OxzocJ3IC6MckXOPK4woOLkXVh6xb-lHv5C7axZLb7r8Q8P0E8ueaPeYaq8Lql_zQifr8hyfOt1kudQ4YwaKrKC1GZW_NQGW5bDe0OEgpD29SygNz78T4/s1600/Brownie_z_czarn%25C4%2585_porzeczk%25C4%2585_05_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnluyswYTvlFeVmAcQvZurMKGmhR9jAuot5I_GWXOErHIuOCKC4w0YnMGbvxJWZ7yZkvOAd7FQOWc0tNdmHBQ0MrnznBimdrorM4U9qG8AKVXYpTY_68ek3DWaSLjmGJ7B2_9CDCVEB8M/s1600/Brownie_z_czarn%25C4%2585_porzeczk%25C4%2585_07_maniapieczenia.com.jpg)
Porzeczki muszą świetnie równoważyć słodycz brownie. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo smaczne. Chętnie bym spróbowała...:) Pozdrawiam Ulka
OdpowiedzUsuńWow, ale to musi być ciekawe połączenie. Wypróbuję na pewno. Pozdrawiam www.megipegiwkuchni.blogspot.com
OdpowiedzUsuńSuper połączenie czekolady i czarnych porzeczek.
OdpowiedzUsuńMniam :)
Oj dawno nie jadłam czegoś takiego!
OdpowiedzUsuńPołączenie brownie i porzeczek musi być niesamowite :)