![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0dVVx9vPnV4vfJzfqH9kYZc9JSmy-LPfx5Z9e38fou_w9yEsCUSbZZT4NN3SYmHK4m9jQWrzoQXasuDFhOMrAceF9GHuTDrwLepoO1fLEV_7q0uCTBZPdKdcK9ukm2_Kas6LbwUMYPhM/s1600/Szwedzkie_bu%25C5%2582eczki_cynamonowe_001j_maniapieczenia.com.jpg)
Mocno cynamonowe i przepyszne, stworzone wprost do popołudniowej przerwy z kawą, którą Szwedzi nazywają 'fika'. Takie właśnie są szwedzkie bułeczki cynamonowe - 'kanelbullar.' Zajadałam się nimi podczas niedawnego pobytu w Göteborgu i postanowiłam, że koniecznie muszę je upiec w domu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYXqYw7HoHNZsOytoay9xil18PgyY2YKMstC7io0xm2Vi2H4Vy7pAQGNi5gt5CK2MxQShiLekv2IZ9alU48cK81g0u125D4WUX1Ylr3uMJyGNHOwrBSA_gGvmgO4T7Bt9HZpkydKUchYc/s1600/Szwedzkie_bu%25C5%2582eczki_cynamonowe_0003__maniapieczenia.com.jpg)
Cynamonowe nadzienie:
* Jeśli kardamon okaże się trudno dostępny można go zastąpić cynamonem.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać by było ciepłe. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mleka i 1 płaską łyżeczkę mąki. Rozetrzeć całość łyżką na gładką masę. Przykryć zaczyn ściereczką i odstawić na 10-15 min by drożdże wyrosły.
Pozostały cukier wsypać do ciepłego mleka i wymieszać. Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 35 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dwie duże blachy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykonanie nadzienia:
Stolnicę posypać lekko mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Następnie rozwałkować ciasto na kształt dużego prostokąta i równomiernie posmarować cynamonowym nadzieniem. Ciasto można również podzielić na dwie części i każdą cześć rozwałkować oddzielnie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcZXDsjaPmOpWP7ELWSbPKUHkobTlzXxqwsU3Jl3FWGnDUzirwRYRiu5rGx8kVJZWldciDukMGVGRVi_teC3btsnZZz706z8McdLWx4atwBb-2LKmhG6kzpkMPt_RQp4Eo48crDMfRVCQ/s1600/11694151_10205857629432810_1618038714_n.jpg)
Ciasto zrolować w wałek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-1aVBl57VfZRC2zF9dx-I-kC-3VZjlYgzM_lhHZdaBJsS-OqedZlRFIQ3BtIioq7xqErsOmW22C73lpPytmh17EN3lkJazv0bfdNdGL8G_es2vApdNPTZCz52mpw3xsTOqX9mBtyX7Kw/s1600/11694179_10205857630152828_190999058_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEje4vjzob2ZJUoqI_zESXY2Vz37thf99KwFiKCMt0WkbKqFrN8IX9cAxi2il0g110hGRrGbvGSGX5GJnwSMGdd6v73gUk5x9DEKX1SliK67SkKIt98zYOd9WOU7GfmOPu-yjs363uJT8JE/s1600/11720740_10205857631032850_1051750012_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnoG8sGSGglWVRQX3ESwzi7rJnX4YncjZm_tBqJtlinPmS3a5EmENX9A-N7dWQdC3RrQBZvN3YfPmw_U6IKMoJ2s08TRyUYmOfT8tpTuwcTNINIS8zKc2yUDwMS7Id-D8cVWmtXLc5DwM/s1600/11713490_10205857631192854_1855389361_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgv2AAKklKb8aZLa0obhYfC2M4_cInHKA3WUKo7MdAF0h55vjVkZtiyev1-9A02faCo3qemrp9fxSz7WsUgTlSCUhN5F0eX3qhU2avOaXFuea04bMpRnQtwpi5P-3Qoc3s2yk9Z3D4sjuM/s1600/Szwedzkie_bu%25C5%2582eczki_cynamonowe_0001__maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYXqYw7HoHNZsOytoay9xil18PgyY2YKMstC7io0xm2Vi2H4Vy7pAQGNi5gt5CK2MxQShiLekv2IZ9alU48cK81g0u125D4WUX1Ylr3uMJyGNHOwrBSA_gGvmgO4T7Bt9HZpkydKUchYc/s1600/Szwedzkie_bu%25C5%2582eczki_cynamonowe_0003__maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3HyGmDJ_T_ks2Xraqynztw4DkKls0krOCffcr0bzDtZqNPNLyJQOGO3e6CfcY9bvNSp1vPSw1F0u4eA2GZ68Xu6ox5rFZlshp4OYxcCRn7K2rUomjn0yTpAZty-WUOOZcvI5njtWSPP0/s1600/Szwedzkie_bu%25C5%2582eczki_cynamonowe_0007__maniapieczenia.com.jpg)
Kanelbullar to najbardziej popularne słodkie bułeczki w Szwecji, zna je chyba każdy. Bułeczki różnią się głównie rozmiarem, od małych po naprawdę bardzo bardzo duże. Największe jadłam w malowniczej dzielnicy Haga, słynie ona z uroczych kawiarni i właśnie tych wspaniałych wypieków. Bułeczki miały wielkość dużego talerza. Na początku pomyślałam, że konsumpcję podzielę na dwie raty, ale bułeczka była obłędnie pyszna... i po prostu trudno było przestać :-) Bułeczki cynamonowe są bardzo proste do wykonania. Najpyszniejsze są jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu. Znikają w oka mgnieniu. Sami wybierzcie jak duże "Kanelbullar" chcecie upiec ;-) Polecam!
Składniki na ok. 25 szt.:
Ciasto:
550 g mąki pszennej
250 g mąki razowej ( u mnie mąka żytnia)
375 ml mleka 3.2 %
250 g mąki razowej ( u mnie mąka żytnia)
375 ml mleka 3.2 %
100 g drobnego cukru
135 g masła
50 g świeżych drożdży
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
50 g świeżych drożdży
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka sproszkowanego kardamonu*
Cynamonowe nadzienie:
100 g masła
150 g drobnego brązowego cukru (np. Demerara)
2 łyżki cynamonu (15 g)
oraz:
1 jajko
cukier perlisty lub gruby kryształ do posypania
oraz:
1 jajko
cukier perlisty lub gruby kryształ do posypania
* Jeśli kardamon okaże się trudno dostępny można go zastąpić cynamonem.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać by było ciepłe. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mleka i 1 płaską łyżeczkę mąki. Rozetrzeć całość łyżką na gładką masę. Przykryć zaczyn ściereczką i odstawić na 10-15 min by drożdże wyrosły.
Pozostały cukier wsypać do ciepłego mleka i wymieszać. Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i kardamon, wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać do niego
wyrośnięte drożdże. Zamieszać. Następnie dodać ciepłe mleko z cukrem oraz jajko. Wymieszać masę ręką, stopniowo dodawać stopione
ciepłe masło. Wyrobić ciasto tak by całe
masło wchłonęło się w ciasto.
Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 35 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dwie duże blachy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Wykonanie nadzienia:
Masło wrzucić do miseczki, dodać cukier i cynamon. Wymieszać łyżką by składniki połączyły się.
Stolnicę posypać lekko mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Następnie rozwałkować ciasto na kształt dużego prostokąta i równomiernie posmarować cynamonowym nadzieniem. Ciasto można również podzielić na dwie części i każdą cześć rozwałkować oddzielnie.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcZXDsjaPmOpWP7ELWSbPKUHkobTlzXxqwsU3Jl3FWGnDUzirwRYRiu5rGx8kVJZWldciDukMGVGRVi_teC3btsnZZz706z8McdLWx4atwBb-2LKmhG6kzpkMPt_RQp4Eo48crDMfRVCQ/s1600/11694151_10205857629432810_1618038714_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfP8qK_fuHE77fDtbNc4EhAjaJAXRfLvAQYjMEgez25Ue8UaruIBqo0tUbpbocXvtX1ZfEZWKRgFtC7pl_zmQsqGFKsB4r7He6e545x1S6nubI0CekxZimU_QDxMT3SoVdQijgXBVQF7M/s1600/11694063_10205857629472811_649398684_n.jpg)
Ciasto zrolować w wałek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRRQkwDJjM3s_8w99dOpJPXLKigI45wRSFq1AWDATgo-9os567hU4S5atO9phx1CQYWn_oKlatLRlXqOSb8_zFTa9PfQJubr302poB0NHRguSKAYEi_tHf1q85A-uP_fpWaKvwZfWnbWo/s1600/11721083_10205857629872821_1192023285_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-1aVBl57VfZRC2zF9dx-I-kC-3VZjlYgzM_lhHZdaBJsS-OqedZlRFIQ3BtIioq7xqErsOmW22C73lpPytmh17EN3lkJazv0bfdNdGL8G_es2vApdNPTZCz52mpw3xsTOqX9mBtyX7Kw/s1600/11694179_10205857630152828_190999058_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYBk6yJDb-aieEMIyE0EJkQvWLrH1PIntVJ6QLdXYKIviEth0NdShcKqp3mjeWU04lhPwHCjl4SjDAXJESDlz2spepSocp4qooAQ8XcXvYMF5QcpYdeXDWDq18RuLAyko7Rkme33gRoyk/s1600/11715870_10205857630632840_961695371_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEje4vjzob2ZJUoqI_zESXY2Vz37thf99KwFiKCMt0WkbKqFrN8IX9cAxi2il0g110hGRrGbvGSGX5GJnwSMGdd6v73gUk5x9DEKX1SliK67SkKIt98zYOd9WOU7GfmOPu-yjs363uJT8JE/s1600/11720740_10205857631032850_1051750012_n.jpg)
Uformowany z ciasta wałek pociąć na około 3 cm kawałki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnoG8sGSGglWVRQX3ESwzi7rJnX4YncjZm_tBqJtlinPmS3a5EmENX9A-N7dWQdC3RrQBZvN3YfPmw_U6IKMoJ2s08TRyUYmOfT8tpTuwcTNINIS8zKc2yUDwMS7Id-D8cVWmtXLc5DwM/s1600/11713490_10205857631192854_1855389361_n.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgh3CMcabxWRnZTG_dkDRDwEJM6KgyE-sos4KonNRJ-Q5RX8-wUzGzWrKGgt1qiVNSpRdbVwq0wMOL95GjYTrOhmB_asHdopZYhijTofsNmkOqcrekTbHwNOFQXFkIUj3fvsfQ5kW0O2Oc/s1600/Szwedzkie_bu%25C5%2582eczki_cynamonowe_017_maniapieczenia.com.jpg)
Układać bułeczki na przygotowanych blachach do pieczenia.
Zostawić do wyrośnięcia na około 35 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeRTjZZrO6255CpJ4SY5wAKuQvUhIJwr6_2zZK5iehaXOU1CgAttTl1QTXLji5KIBmJepVljQOFDGYCUFd9OEVVIrLCinW8D4X36LDCkPWihsk8XR4JWjJ_8q5PAfC5jR7sngMWO40TPk/s1600/11124630_10205857632152878_616229888_n.jpg)
Piekarnik rozgrzać do 250°C. Jajko roztrzepać widelcem. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, najlepiej przy pomocy pędzelka i posypać cukrem perlistym lub grubym cukrem kryształem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvZfyX6g-kKBmzj5MCStEypPOwzgjyvPf9LcPQxHigoV-rtLiOsFIaG8_a5X2WBs0pJfVbGAbeiU7x3ptmStEM8prvPezm9vmELLxqY1uNyQbHUm1RCjO5SUy4gDiTUNTevZpMVMCdnNE/s1600/11720527_10205857632512887_1430665397_n.jpg)
Piec każdą blachę przez 10 - 12 minut, aż bułeczki ładnie się przyrumienią. Wyjąć, lekko wystudzić. Bułeczki najpyszniejsze są jeszcze ciepłe.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4MqG-3c1VcDZlczJZJs5bEHbajcyApBxuHnNA7ZHlHssTuxGlW31XI_It0DeeMlwie8nZt4nSeo9RAB0Wv1SaPy632Cpcumfk6ZLn01CXXwSeK2F5i6UzAYHm2PWoN5VS7MG8CfTfClQ/s1600/kanelbullar_maniapieczenia02.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhbykGfuCUmVufOQ1uqb207_C1sWOA0Mk7_jbloVmnZB-tDKEoPR_TOMpjs8FPMnXD7cipJ7c4X2ZWRZZrIJJmZ8sbiCr8oQuaZYsrXC_H0r8f5LI4XS6MFu30G7i9rEv0kzhUAvr6WNc0/s1600/kanelbullar_maniapieczenia03.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPaHkJqTIoncY4P1K5W9NlgNn2XKxcMKLGb-faspQsPqfOTmJBKHVMhfnKmaVTO8ZXt_naAX5r0Z7T2X_wnF2lq9VxsZaVCDqWmAhDc18K-NMUqkho_T4KSo6DscPvCXHLsxwn66CkEgc/s1600/kanelbullar_maniapieczenia04.jpg)
Ojjj tak! Coś wspaniałego! Jak ja uwielbiam cynamonowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wyglądają smakowicie, no ten cynamon...:) Maria
OdpowiedzUsuńZjadłabym! :D Wyglądają przeuroczo! I tak apetycznie. Muszę spróbować zrobić w domu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam je! Można ich zrobić bardzo dużo, upiec, zamrozić i później podgrzewać w piekarniku, takie są moim zdaniem najlepsze ;) Dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne! Z wielu przepisów robiłam- ale te są najlepsze!
OdpowiedzUsuń