![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgkfC7bfAOnR2SOiQMo1eTi3m1Rwe2-9FA77SQBcJMhwnd3TSP8UnwJu4iJfr4OpjjZOzC2p6lb7dYJynKCF-C1k5IiUXUJ6vjRHER1C4AoAHa2zO-v-V3HvkQcNzinkCWXnD7qtRbDO_s/s1600/Tarta_%25C5%259Bliwkowa_z_toffi_maniapieczenia.com_01c.jpg)
Uwielbiam polskie śliwki, szczególnie śliwkę węgierkę. Żadna inna odmiana
nie smakuje mi tak bardzo. Idealne połączenie słodyczy i lekkiej kwaskowatości.
W tym roku jakoś szybciej, bo już teraz pojawiły się węgierki. Nie czekając
długo kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała
krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego
toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z
jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki pszennej razowej
125 g zimnego masła
25 g cukru pudru
1 łyżka zimnego mleka
Warstwa toffi:
200 g cukru
50 g masła
50 g śmietany kremówki 36 %
50 ml wody
Kruszonka:
50 g mąki pszennej razowej
25 g zimnego masła
oraz:
850 g śliwek
100 g migdałów w słupkach
½ łyżeczki cynamonu Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier puder. Wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do suchych składników. Dodać mleko. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.
Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto
się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić.
Wykonanie warstwy toffi:
Masło pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę. Składniki powinny być w
zasięgu ręki. Cukier wsypać do rondla o grubym dnie, wlać wodę. Zagotować a
następnie trochę zmniejszyć ogień na średni i gotować dalej, aż masa nabierze
ładnego, bursztynowo-złotego koloru przez około 15 minut.
Zdjąć z palnika, dodać pokrojone masło, śmietanę i energicznie wymieszać.
Postawić ponownie na palnik i gotować jeszcze 1 min. Lekko przestudzić - masa
zgęstnieje. Wylać masę na podpieczony spód. Ostudzić.
Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wypestkować. Oprószyć cynamonem. Na
lekko zastygającej warstwie toffi ułożyć ciasno śliwki przecięciem do góry.
Wykonanie kruszonki:
Masło
rozetrzeć palcami z mąką.
Wierzch
tarty posypać obficie migdałowymi słupkami i kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec
około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć,
wystudzić.
Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami lub jogurtem
greckim.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg99fxMGD2B7usRk4uvl4-su9VZwNGJU2ZuCbvKAlU5-9KWSG7etubEhxVbHg9aRKAjYaRC0n4J7W2a6FoBfuE_NU-ql1vPxSRJEkuEIWW6FZ4FFcnrzMKQcVKM5B5Q2Nkq14IqD1sCDvA/s1600/Tarta_%25C5%259Bliwkowa_z_toffi_maniapieczenia.com_02.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXDgsy27uvi3eIgxU424YoNq2ENo8hyW4aNjP73HxY8sIGDGXbzifZ8rQTdIlhLL066n7kjE4-iUj9X1UVcZA7b4BhyphenhyphenbDv9d0yzgZFD7UODFqv_gzLnEbRPSnEv_j7Lta-DaJn5eMpgsA/s1600/Tarta_%25C5%259Bliwkowa_z_toffi_maniapieczenia.com_04.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihycMau6vbR9fPDVP5-A8HdOk3ubEVR7oG5w70nHdaR0rFUepMrh_pRgkbhYeNtgogoi8DNdenxd9Nhp2D1-kNBrb7K8KuudKAG7GMxd-_jY5zIhmmcfed290AaQDouV_qNIJ4BsRKEe4/s1600/Tarta_%25C5%259Bliwkowa_z_toffi_maniapieczenia.com_07.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGR2nSEZp79i8OCBbrPmqe3BWM8bRM5f_rLxRHqvEb3Mx7CuoTauuWUmMIgQTXvT3olqVqj82KDe6gDuO2wAg78ArkMitbhzSiJB7XLPQUn2sDp82xwPZG95W7xPXaBRS0tcJlxDRzlok/s1600/Tarta_%25C5%259Bliwkowa_z_toffi_maniapieczenia.com_06.jpg)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Super połączenie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam toffi, a połączenie z kwaskową śliwką to strzał w dziesiątkę. Super!!!! Pozdrawiam. Ula
OdpowiedzUsuńNa samą myśl o kawałeczku takiej tarty się rozpływam... :)
OdpowiedzUsuńAle śliwki? Już?! Ja jeszcze rabarbar mam w lodówce...
Tak już gdzieniegdzie są śliwki. Też byłam zdziwiona. Pozdrawiam!
Usuń