![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZspZwufW_dgBtnc2t3pWWhUn_aZi6hKoiR50mXQWaU2y7_s2ATZeUCgQF0TwYjJQKEYwvKOH8SfloSZ-pfb2AM2qnPq3yDmEgm-8YGB6XtjV1mvxNvfgW_wEzc0ZGv7wAAgGb_dXdRjk/s1600/Roze_z_marcepanu_01a1_maniapieczenia.com.jpg)
Tort lub babeczka udekorowana różami z marcepanu zawsze wygląda bardzo szykownie i elegancko. Ot mały element a efekt naprawdę duży, tylko skąd wziąć te róże...? Zrobić samemu! To wcale nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać. Mam nadzieję, że dzięki mojemu poradnikowi uwierzycie, że każdy jest w stanie szybko stworzyć taką dekorację samemu w domu. Dacie radę!
Składniki na jedną różę:
25 g gotowej masy marcepanowej
barwnik spożywczy w proszku lub w żelu
cukier puder do podsypania
Na blat lub stolnicę położyć arkusz papieru do pieczenia. Papier oprószyć lekko cukrem pudrem. Masę marcepanową zagnieść z barwnikiem spożywczym, aż do otrzymania jednolitego koloru, podsypując w miarę potrzeby cukrem pudrem jeśli masa klei się do rąk.
Rolując, uformować z masy marcepanowej około 16 cm wałeczek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiIDpZYPBlpi84yMj0uoSh1a4wIBq5sVL7TWQpt4o6rNLq_sXSmuNvNrVjRionBJR3xVB3F8UVyU8keIPcbWTVeRPQuhi8a_DwoHFW69FUN20yNNKd7VvBZNsTSwx7816iGyjZpfEjxq4A/s1600/Roze_z_marcepanu_001_maniapieczenia.com.jpg)
Wałeczek z masy pokroić nożem na 8 w miarę równych części.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjy4iz_zM7v8vkttG_pFpYssQHFFnDgEE_L0y8YO14qFK4G9Ph8JtMPHSksgmuX1l1m1koVAx5NyigB3iXC5KYsZJuKhWg1KhG8oU1T1UOpuCyyHdwtXaltWfnlfjotjkC-BG2J2lbPLhc/s1600/Roze_z_marcepanu_002_maniapieczenia.com.jpg)
Z każdego kawałka uformować kulkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIXW79_lptaEPdS46YcySZov6wydeG35xvyD3e0yUHthePXvXOE786zaZO6-gqcM5xa6Lc85HMeFOp44N1SEZ0xQflHV3F9NTrNoyfMXP5_bRJXx4zKm6urtP0kx0ZdjE4PGPcZVm8Ej0/s1600/Roze_z_marcepanu_003_maniapieczenia.com.jpg)
Każdą z kulek lekko rozpłaszczyć i przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Delikatnie rozwałkować.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjwa3BDM2BJ-vHxq2eQIDlyqRYw25oK1mq1rADYztxYuO6KOIbFiQLPx8Kja9WxPWIwY19vOYV4u9pcG98ZegyDmlMr_KYOUgwBjYyflPqgb2KCr-uERjRhlOWbB1UHbEm7eEAF7YGv1g/s1600/Roze_z_marcepanu_004_maniapieczenia.com.jpg)
Przy pomocy noża podnieść każdy płatek i lekko rozpłaszczyć go palcami nadając mu bardziej naturalny kształt.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEisB6oW6w7PVULQIUUXpn-9vLEpN0sfL4n3YsoYFGImTcuEowjFcU6QNcgvkoKDwRDrCB1o9hn6KVVyioGiNeJYpUTVZIk5hLL14Knn4Y4fX41U27LTmyN_uuEoPRaiCbt7Uos44fG2g4A/s1600/Roze_z_marcepanu_006_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhmoP24cw66lgbzO8D4xlZS08twqjPqh5MBY_pYyF9AZNieqTU7SFdWtBg12k0FKNJdRV4at2ywOUJ2AgsiCFhyjY5R69Zjz6KJYtc_GzNfQY2ooYmqCARRii3jTPbf0sna6fWmxLHB5lU/s1600/Roze_z_marcepanu_008_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj54yZsioFUjMYIRPByZiOV-54gtVKhyphenhyphenypENjv5_chjKrHdJResULx-77dDV59Ld9sRpwDTYe-aEIYglq8r49hp165WGVTdhOGodjE08FoH2w3UnR8W7L-ZHrsI0GKukouHq2xsaHYAHVI/s1600/Roze_z_marcepanu_009_maniapieczenia.com.jpg)
Jeden z płatków zrolować. Posłuży on za środek róży.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghL1AOOmXzTSc4mE9DPiB9-f2yzy1oHsdb0yPauB2GAPchWRrUHFWWmMRBZg63jrm8RmEmHJy19R5OApNz-yFucimBt8Hl5JSZyFccyLEPYkU7MxKagPWWGU-HSi7X6izTPkPkJJwdw1I/s1600/Roze_z_marcepanu_010_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEguUhwAIaRbiXWg2b44JcJZT39znViw0KHRmHG6t4mqypSY4u0UqPUkVpNuY1N4XgwWX54r_-thue25YuDrc1fC97yPA3duTAcKl8ppf-d3JUslxo7q9eln4dmSxFW77UTXG8aFhyphenhyphen9Ns4M/s1600/Roze_z_marcepanu_011_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggEd4ooYV7FuZHwPJkCyr_TitNt8MqZRlJWSJIX5a8vIZKH4i7PZadkZUUNotwTQZWl_GRk2pq_7sdEbB7MRnlaNY_nnkpaYGp0Y6Pj7lmf7-ZE9gV6rOr2eJNr8-73n2Hn0GZP71VyGw/s1600/Roze_z_marcepanu_maniapieczenia.com.jpg)
Trzymając w jednej ręce środek róży, do drugiej ręki wziąć jeden z płatków i owinąć go wokół środka nie dociskając jednak do końca.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiovTTos6sg4zX9rJjMEyrqNUhwGOATbavSecwD98t41Tm0ufT4E60a5PoCRkgJqq9yIhHjsv-GkRR31IO4e5PKoZ9QbB76nPkZ7FUaZCW1fIedeR0s0h_WmVFjubX3oXcXTsgXUbT98dY/s1600/Roze_z_marcepanu_013_maniapieczenia.com.jpg)
Wziąć drugi płatek i umieścić go obok pierwszego płatka - na zakładkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRSJZhMDuHw-cGTsqJrrAc0sbzdxyfrzKekeVKnIS9FiqB0b2hLtP1vcyp_9dvPkcmzd3cB4sH24jNM0QuGgjupdvxkRQT1IWT5GRaQFcoyHVMoyJBpbaX8cAywgnU-vgJNYkXybHs37c/s1600/Roze_z_marcepanu_014_maniapieczenia.com.jpg)
Dołożyć w ten
sam sposób trzeci i czwarty płatek wyginając je lekko palcami by jak najbardziej przypominały prawdziwy kwiat.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSsrUnE09sJ3d9me6wbfUjYXd035nICpTtuZekOTFJYimw8Z6CL1yYeV3g20BEuP90Z8aMHCxYFXMJ9PUcttXCpLMH08OJaHvfifH-cBEQ0dDonRvAs09xzsSg-PKqja2ezpyrjBocN08/s1600/Roze_z_marcepanu_017_maniapieczenia.com.jpg)
Lekko docisnąć wszystkie płatki wokół
środka róży.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeLRmUwDf0wZSIyS3j1tF5_2u1tkKRaa9bowJv9Blvv13ear-Zi3gmQKqmpofjqnWy8qmQb1JJExMZuZ8GjpBsydJUKIkayu_uYkTUAhlGBelednkJanHHQoS3AmGBjGNV3EgSGqvajRQ/s1600/Roze_z_marcepanu_018_maniapieczenia.com.jpg)
W ten sam sposób dokładać kolejne płatki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRjhgz11QIqR_3teK0Kv1IVP3XtJqktCJ0g0Mg8O3s3aIvhfyL0vxkF5VURmMvyxOEGfQpM2Ia8BVU50xd8iN_ppQuQxySA55BN76wX74s6_rTCJWYKHDb8u_WWm3acFLnSSyv04lm3pc/s1600/Roze_z_marcepanu_019_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgQOAHd0KclZuHouGhpiad7j9ypBCPd_AakncFp0arFDaisLk0K2Y93JrWq4YAB7MDO_skhopT0ugzg7s2ZWmDdg0XspupnGxAYfDAfvX7Z8WpRFCEtBz3xBRwB8Z237xDvkKP2aMy_0ps/s1600/Roze_z_marcepanu_021_maniapieczenia.com.jpg)
Kolejny płatek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg91VZiuJ186116vvEeue-DVlTbuM-YvEynFl5Sa461EeyBcyN8PPhCuFLCfpdR8xvnvTXCAoS23oiIq275o4NUiTu24gQd5V_3QbZePze9BGzJLIuZrNh1Ai-xH6kukP_BbwQTy5JRdEw/s1600/Roze_z_marcepanu_022_maniapieczenia.com.jpg)
I kolejny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEik1_5t29C1B2ig2mJsT8cudmDngsLOZFjJWbY2xbZR8Jk-9cqYD5Ylw_GoFNsQRFzRy3py7gp0yKIssAN9QuvQVKUW6Rsd2ozxxbkJuk7_wMiAO8yLfSLLxPh8YJcvqbYLLI17uirh7-M/s1600/Roze_z_marcepanu_023_maniapieczenia.com.jpg)
Dołożyć i docisnąć ostatni z płatków.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2wUlez7pq3XYkSW4tbK2hmiy6kDcDBmyk4IfwL2_wzXuPFedJ8eBtZyQXCwz-V28ULRsp3mrmoXyQxhZ_Cv2dcZ7mj8ZHSQTqKqdaTDtcLydkBZqvrk-vWQdG3ZvIE21DLSW-bS0X9Qc/s1600/Roze_z_marcepanu_028_maniapieczenia.com.jpg)
Ukształtować płatki palcami wyginając je lekko.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0nPg51FdMA7QApJmY6GTO4gJaEHJZa1x59KKsuK9Xav0CtNS3VmWypwZqJ6_HcD3JBr4kD5nS8loqmJEZfE3RyEQ472np8ynYtP3e9IwFfz7noYntwuuz6hKOXsMa4QC002ctZaEICOk/s1600/Roze_z_marcepanu_029_maniapieczenia.com.jpg)
W ten oto sposób powstała marcepanowa różyczka. Gotowy kwiatek najlepiej wstawić na kilkanaście minut do lodówki by masa marcepanowa stwardniała. Następnie udekorować wypiek :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2_BUEEiDWyuzRJP0d8ZTi5T1OdlQ6WgRvpg1yDpnbtFY5B-pozgxryU9qUTXozgVEwSSw3ej_2USO-6q73tdTPV4heHdArKudoY_ftsXi9d3FgIkxMN9zxNCEq6bLcf6R6CDKkbG7bwc/s1600/Roze_z_marcepanu_01c_maniapieczenia.com.jpg)
Powodzenia!
Prześliczna i instrukcja precyzyjnie podana. Gratuluję.Ula
OdpowiedzUsuńBardzo fajna instrukcja i rozyczki wychodza super!
OdpowiedzUsuńBardzo ładne. Mam masę marcepanową i będę próbowała zrobić takie różyczki do ozdobienia tortu na rocznicę ślubu. Mam nadzieję że wyjdą. Jeśli tak będzie to na pewno opublikuję na swoim blogu. Zapraszam do odwiedzenia, może u mnie znajdzie Pani też jakąś inspirację.
OdpowiedzUsuńPięknie Pani wyszły te różyczki, jak prawdziwe. Ja też wczoraj zrobiłam pierwszy tort z takimi ozdobami, ale moje są troszkę skromniejsze. efekty można zobaczyć na moim blogu, zapraszam: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/tort-smietanowo-malinowy-z-czekoladowa.html
OdpowiedzUsuńBardzo pieknie, dziekuje bardzo :))
OdpowiedzUsuń