![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjp1hcgM4JfpY5Ixt1Q7qtwlpaPUXvayFdCwUmYgj_n9GvEqcIIB-mggJdljsIpRIrCfeyDtJqqzPTLUClcla4SJ1mu5TojFY6bXbtoPgwG-IZO7FhonUy2Ok71i3AZNWebkQzmwjjX-EE/s1600/Sliwki_w_czekoladzie_02c_maniapieczenia.com.jpg)
Kiedy byłam mała, pyszne śliwki w czekoladzie można było kupić bez problemu w większości sklepów. Teraz choć nadal można je kupić, niestety nie jest to już w smaku ta sama śliwka i czekolada jakby też mniej czekoladowa... Postanowiłam więc zrobić śliwkę w czekoladzie sama podkręcając ją dodatkowo aromatycznym rumem i słodkim marcepanem. Efekt zachwyci każdego wielbiciela śliwek w czekoladzie bo to po prostu czysta poezja smakowych doznań! W sam raz na świąteczne wieczory :-) Gorąco polecam!
Składniki:
300 g suszonej śliwki najlepiej polskiej węgierki
200 ml rumu
300 g gorzkiej czekolady
225 g marcepanu*
*Jeśli nie przepadacie za marcepanem można go oczywiście pominąć i dalej postępować zgodnie z przepisem.
*Jeśli nie przepadacie za marcepanem można go oczywiście pominąć i dalej postępować zgodnie z przepisem.
Śliwki zalać rumem, przykryć i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc by przeszły smakiem i aromatem alkoholu. Następnie odsączyć śliwki na sitku z nadmiaru płynu.
Z marcepanu formować małe lub nieco większe kuleczki wielkości pestki od śliwki. Każdą śliwkę nadziać odpowiedniej wielkości kulką z marcepanu, tak by wnętrze śliwki wypełniło się a śliwka nabrała kształtu.
Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej: połowę czekolady wrzucić do metalowej lub szklanej miseczki umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać czekoladę aż rozpuści się całkowicie. Dodać pozostałą czekoladę, mieszać aż powstanie jednolita masa.
Śliwki maczać w rozpuszczonej czekoladzie np. przy pomocy patyczka do szaszłyków i układać na kratce lub papierze do pieczenia do całkowitego zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :-)
Śliwki maczać w rozpuszczonej czekoladzie np. przy pomocy patyczka do szaszłyków i układać na kratce lub papierze do pieczenia do całkowitego zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh96NUfnOqEVFdG66geac2lJvANFTQFhKBpEjZYxjnrz6lUD9mfZdJ1-wecoY0ln3w8ytmdeOMgv1PhY1l9K1PnsqA5fYXVp8CoV3mySxC7lGfA650oEMWI_fM1ipK1t_SW1e3k5p6hyphenhyphenCU/s1600/Sliwki_w_czekoladzie_03_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhfk0uQpB_cKxpqDCWK3wiMsVqtVKKjh2V-8R8uDiv8xLiy7NUoHzTmsqGXQtOA7pFd9cAiQxY5Dg0M-LQeId-W5klYsIVD_CcK9D0xIfd-XHAu9WQ_WKrLHnezcrjtMkNEqH2_VMauBNA/s1600/Sliwki_w_czekoladzie_04_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjehA-TZEhHUsxd1Xy1yy5qfB6t_19LHX5sDDMuXN-jaVvNstkgzfPP512moUkZ2mTP_Snlc6_Be9ICt4ALb0W1m77Uv2xSFLZiuflG-DglIdPobQ96GmbkYaixCOLVRfzx40iR44vxhFM/s1600/Sliwki_w_czekoladzie_01_maniapieczenia.com.jpg)
Są przepyszne!!!Ula
OdpowiedzUsuń