![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjZww4h-7sL-0H_FSXUL6vyttInrb2J7mCeACHwTG2flwPuah5syZEdMX5dW8dRnCIfQIkcpaZUNlD33fLpq7YTwZk68Qr0f3Gq66lxtOzWsrMsBL21RYfyswCEmwtuNPjdw9sNGbxrlI/s1600/Czekoladowo-limonkowe+ciasto+bez+m%25C4%2585ki_04_maniapieczenia.com.jpg)
Przepysznie czekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez
powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie
kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione tony cukru jest nadal po prostu obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam!
Składniki:
170 g gorzkiej czekolady
150 g masła
100 g cukru trzcinowego
6 dużych jajek (L)
100 g mielonych migdałów
4 łyżeczki ciemnego kakao
sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką)
oraz:
cukier puder do posypania
Dno okrągłej lub w kształcie serca formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienko masłem.
Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej: przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową
lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do
garnka by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą. Do miski wrzucić połamaną czekoladą i masło.
Podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia się składników. Zdjąć miskę, odstawić.
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Powinny potroić swoją objętość. Kakao przesiać. Mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie 35 minut), do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka ale środek nadal pozostanie nie do końca upieczony.
Wyjąć ciasto z piekarnika, postawić na kratce do ostudzenia. Odczekać 2 minuty i szczelnie przykryć wierzch ciasta ściereczką. Dzięki temu zabiegowi wierzch ciasta pozostanie miękki. Wystudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem Margarita.
Krem Margarita:
250 g śmietany kremówki 36%
60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki)
60 g cukru pudru
15 ml tequili (1 łyżka)*
15 ml likieru Cointreau (1 łyżka)*
skórka starta z 2-3 limonek
*Dodatek alkoholu można pominąć, krem nadal będzie pyszny.
Śmietanę ubić na sztywno. Sok wymieszać z cukrem pudrem i alkoholem. Wlewać stopniowo mieszankę soku z alkoholem do ubitej śmietany cały czas ubijając. Przełożyć krem do niedużej miseczki i posypać startą skórką z limonki.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiT9Z7ueG1WJMzsJCYSchewKt59UU2sIXdE0yVBmvJ3bq0zWlVKx8aKiyGHAoqhEAwfhYQXkzDaQbfcmA-YsdkEJUWBYWEPRoBouGaE74KskBLFCSMyKPFBFPZ3arbuuA0M7IXxmskpxAU/s1600/Czekoladowo-limonkowe+ciasto+bez+m%25C4%2585ki_01_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqz5hPb8j-VbmgceGvuR0QvEUeCWNB3rAkuOjXRiBsxzF9irtE_ItXft11Fm1XEpwSXHQ-GsDE4ecG1Mm25etfXRgfskhx25azNe1LMXYVbKdtE7r3qgBm_Moiea2cxdqVwtMjvY-nWAU/s1600/Czekoladowo-limonkowe+ciasto+bez+m%25C4%2585ki_02_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNKOydHsoP20gy0qHIM_6KDOziHMalJUJgQo5HSNNq4xWUp_yOAKdjEYVa5oS7QG7A-KvneXm5BYqcDX7QBkFeHTYkHHmAJpFluCNwUGqkKf0hCDxS3OXPFq6xn-p-C8S2hi_RFNDK_74/s1600/Czekoladowo-limonkowe+ciasto+bez+m%25C4%2585ki_03_maniapieczenia.com.jpg)
Musi być przepyszne. Przyznam- nie robiłam ciasta bez mąki :) ale Twoje wygląda zachęcająco ! I te migdały ! <3
OdpowiedzUsuńRewelacja :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
coś dla mnie, wygląda zachęcająco i proste - to się liczy :)
OdpowiedzUsuńOch! Warto spróbować bo wygląda przepysznie! Pozdrawiam.EN
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru mogę użyć miodu? Ewentualnie jaką ilość?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam.
OdpowiedzUsuń