![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgT-oGmo45hTp6YQtCJgNseLDXoCU1grFjFwTmA8jBCUc7UNSxXMRTVtWe_lEMvUdIJ1qXlD1zQu_zMKNhY_tVGXY5jNpWG4srpSLC6IDwYMX4E42uywgfpzuGvGQf053hIF89rKXg1syg/s1600/Pierniczki_01_maniapieczenia.com.jpg)
Nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia w moim domu są zawsze przeróżne pierniczki :-) Sprawdzony, niezawodny przepis to podstawa sukcesu. Ten, który prezentuję poniżej funkcjonuje u nas od bardzo dawna. Pierniczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie ale i nie za wytrawne, doskonałe same oraz pięknie przyozdobione lukrem. Bardzo proste do wykonania, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, choć według mnie najpyszniejsze są po dwóch - trzech dniach. Polecam zrobić teraz i dobrze schować ;-)
Składniki na 4 blachy pierniczków:
500 g mąki
150 g cukru pudru
200 g gryczanego miodu
120 g masła
1 jajko
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę wsypać do miski i wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, podsypać troszkę mąki. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać pierniczki o dowolnym kształcie. Piec przez ok. 10 min. Wyjąć, wystudzić na kratce. Polukrować i schować... ;-)
Lukier królewski (Royal icing)
1 białko
180 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
barwniki spożywcze, cukrowe perełki etc.
Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru gdy jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niewielką końcówką lub specjalnego pisaka do lukru.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjPgz6prLf0KKGffVopxrmS3CItmDScJrhuu1QxKO3F7DLHBwF0phb2he5t89Krta_pm5hl2L3UDvVRmHK_1O_SY-ho4pLDwzaVyX9cFZRRBuUa0vEwynoTvB_XdOMbdaako335pN6GnIo/s1600/Pierniczki_03_maniapieczenia.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj78ufxRDGUIOXdR0YiuYtBAlIWXMJ02-H7Hurs0DBOKrzAyCrq3N7LLsWFoy7Rxb6PSRWSPNfgGc99B3V111GdLlG7rT2Hq2ZiI6NqzJZejsV8Hiz6gTLrHizZb_Zm-KUfEXI2E1RLgNw/s1600/Pierniczki_05_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBMu0SeyqvtnAcwnL4f8-ooUG2pNe4k2SJljwXVAJk4CMeYAmzeQ1tLE2vbUCGoC-1v1-wNuBCk9tge2-1KKHhekSBjjGMKpTLZsc5dOXh5qQa-RRUUTHb9WTY3h_vcV_bf1uNe0CqBc0/s1600/Pierniczki_04_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9e9kqpC57BBg1IimQdtdFRJscQh8ON0icV9WjTBWhr7zHeHcfdykRRZKjgTEluC26LoX8QjIrF0_eq3bvijzxw-TJzzkXRqFV5t28F9-uGx-nUCEyEMULeddZnJkkqHLScqC2ltjpXo8/s1600/Pierniczki_02_maniapieczenia.com.jpg)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
ZOBACZ TAKŻE:
Są prześliczne i pełne magii świat, aż żal je schrupać.Andrzej i Ela
OdpowiedzUsuńA jak make bg mogę dodac zby na pewno wyszly i ciasto nie kleilo się do rak??
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńwspaniałe... robię w tym roku;) Pytanko czy miód gryczany mogę zastąpić każdym innym?
OdpowiedzUsuńOczywiście można choć miód gryczany do pierników jest najlepszy pod względem wyrazistego smaku który doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami.
Usuń