![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhg_NSGGNrHnvWGV1mx3DZdK1o_ROcQltNxJofsAeXv4P13Q2t6c9BpRZzBp54gh18k1-x96rPN4BuKIxuYzl7jEuNiOlrR6KjaetBqRFTAkp82Uh48y60sFKwJx4nvH3MO_PClv8tlSTk/s1600/Tort_bezowy_kokosowo-kawowy_maniapieczenia.com_01h.jpg)
Przepyszny tort na bazie delikatnej kokosowej bezy, przełożony wyrazistym, mocno kawowym kremem. Doskonały przez cały rok, na wszelkie okazje. Po tym torciku na pewno nie ogarnie Was senność ;-) Ciasto szczególnie przypadnie do gustu wszystkim kawoszom :-) Polecam!
Składniki:
Ciasto:
8 białek
400 g drobnego cukru
100 g wiórek kokosowych
2 łyżeczki soku z cytryny
Białka ubić na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż cukier całkowicie
się rozpuści – trwa to kilka minut. W masie nie powinno być żadnych grudek
cukru. Wlać sok z cytryny, zmiksować.
Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać masę łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 90°C z termoobiegiem. Masę bezową podzielić na cztery
równe części i wyłożyć równomiernie w narysowanych okręgach. Piec obie blachy jednocześnie
przez 3 godziny.
Wyjąć z piekarnika. Zostawić na blachach do całkowitego
ostygnięcia. Bezy najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia na całą
noc.
Krem kawowy:
400 g schłodzonej śmietany 36%
250 g schłodzonego serka mascapone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Do dekoracji:
100 g gorzkiej czekolady
Śmietanę ubić na sztywno, pod
koniec dodać cukier puder nie przestając ubijać. Stopniowo dodawać mascarpone. Wsypać
kawę, zmiksować by powstał gładki krem. Schłodzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej: czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do metalowej miseczki.
Miseczkę postawić nad rondlem z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladę wylać
na szklaną deseczkę. Cienko rozsmarować. Kiedy masa całkowicie zastygnie, nożem
o szerokim ostrzu lub metalową łopatką zeskrobać różnej wielkości spiralki i
wiórki.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgabfuwM7V59J0Tgu1S1wz6XfUzFJMGtMcrfBbKiJUbiNsMrrJGAifbzxPjG1M0s4RuCCq_bXTOB1i0cHfdy3c_TFcvQFTvLjqgTQ1_FcXlENpy13iGgDDm_6zQZO5BQ5eLdNjTdZmbi3M/s1600/Tort_bezowy_kokosowo-kawowy_maniapieczenia.com_02.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMsNUdOGVy0uJgAr2ar3Sf66HZa7byGwvP42riGJ-P0s0N41yZIa8Xlmb5HQE2e2lxf-hsXI8LelDQoTr2wIqeCOnMmBcqkHhaiW3RxO8yCE-iXK1-bQ1xOsnksNy3m9P-2Q3yC0qrv5U/s1600/Tort_bezowy_kokosowo-kawowy_maniapieczenia.com_03.jpg)
__________________________________________________________________________________
Pięknie wygląda, aż żal popsuć -patrzeć wystarczy. Brawo!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Śliczny! :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się cudnie :) Uwielbiam wszystko co kawowe, a bezy to ostatnio moja miłość :)
OdpowiedzUsuńcoś obłędnego! wygląda oszałamiająco ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawowo-bezowe polaczenie!
OdpowiedzUsuńSliczny tort!
Przyda sie i bez Walentynek!
:)
Jest mi niezmiernie milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji walentynkowej na Mikserze!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Przyjemność również po mojej stronie :) Pozdrawiam!
UsuńTeż bym taki zjadła.Wygląda przepysznie.To kiedy przyjeżdżasz? :) Ula
OdpowiedzUsuń