![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqldyzqfUp-ZlfpYc42xS8QMydUM-YfgwSKIQ5GTfJ39VAm71fq9xtUfgaGHVuJfgRGLCiqy0W3KNquc2TZoMby7fQo2Tu8MaOmIKAQgR99VZhNG0ME7BsLPZ-9RqlYEntNUPbqa_Z4hY/s1600/Lekka+babka+z+bia%C5%82ek_maniapieczenia.com_01.jpg)
Lekka, puszysta babka z dodatkiem skórki z cytryny to nie tylko pomysł na lżejszą wersję tradycyjnej babki, ale również na ekspresowe wykorzystanie białek. Bardzo prosta w przygotowaniu, nie zawiera ani grama proszku do pieczenia. Pyszna zarówno sama jak i polana ulubionym lukrem. Ciasto z białek bardzo często pojawiało się u mnie w domu nie tylko z okazji świąt. Nazywaliśmy je również dość nietypowo: "ciasto Rafałkowe". Przyczyna była prosta. Jeden z moich kuzynów tylko to jedno ciasto uwielbiał, więc zawsze gdy nas odwiedzał, specjalnie dla niego babka z białek pojawiała się w naszym domu ;-). Polecam!
Składniki:
Ciasto:
5 dużych białek
250 g mąki
150 g cukru
100 g masła
skórka starta z 1 dużej cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką)
50 g kandyzowanej skórki z cytryny lub z limonki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę do babki - najlepiej ze stożkiem po środku, posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Mąkę przesiać. Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka i roztopić na małym ogniu. Lekko przestudzić.
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier wciąż miksując. Delikatnie, stopniowo wmieszać przesianą mąkę. Powoli wlewać stopione masło. Dodać startą skórkę z cytryny i skórkę kandyzowaną. Wymieszać by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier cytrynowy:
100 g cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką)
ok. 2 łyżki soku z cytryny
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodać starta skórkę. Gęstość lukru można dowolnie regulować - dodając więcej soku lub cukru. Ostudzoną babkę polać lukrem.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsuLRw3dcxm038_lZXnpOUdrhqK9oeFafptyiYsBa5vblg7juBqScsHmmj24IAMI-sqfU0B1andpBnlqGhpNijxPGMP1iZgs1ANEehiSJ9cudzsrPdlscfQa11Bii1h99DP8B1KE_qr7A/s1600/Lekka+babka+z+bia%C5%82ek_maniapieczenia.com_02.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiErjCsz7xy4uM3p4_D3l_Ux2WXFoPpncM3iOGi8YgD7s0-4xQNiHg7jGc32bjOCTFlucfxrTuAg4gnj2BOuepxR_iOY_F2OQ41Cy-WUmwBn-8p8c3ZyuWYLy-TwQz41Q6ZuMh1Qp5en10/s1600/Lekka+babka+z+bia%C5%82ek_maniapieczenia.com_03.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYoNPsJgkW_yzy8CmGLCbFPycXI19LaX7NRSr-x_D2k1kyTQtBUATjhsvkovdzcurZC3KZX6YgVoygCV4PfeLKAw_HeZJ_lfQltem20un1UM4eBgOJMmdWoY_LXBftBHgVOXHwsiKg32Y/s1600/Lekka+babka+z+bia%C5%82ek_maniapieczenia.com_05.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiuC5V-epHDchk8Y6dtghNnfTr3RxyL-T4Q2kQWvnrjvAJKhyGg_pSrOgZrFpWAJsmSYHtUlt00uf1NlbJ0WkFr3Gb8-H7eSwQkRLeXmPTryOX5xYCNMHHEtlxo0_YlsMNT9uYMieXLT60/s1600/Lekka+babka+z+bia%C5%82ek_maniapieczenia.com_04.jpg)
pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na Wielkanoc.Wyglada na lekką i bardzo smaczną babkę. Pozdrawiam DN
OdpowiedzUsuń