Lekka, puszysta babka z dodatkiem skórki z cytryny to nie tylko pomysł na lżejszą wersję tradycyjnej babki, ale również na ekspresowe wykorzystanie białek. Bardzo prosta w przygotowaniu, nie zawiera ani grama proszku do pieczenia. Pyszna zarówno sama jak i polana ulubionym lukrem. Ciasto z białek bardzo często pojawiało się u mnie w domu nie tylko z okazji świąt. Nazywaliśmy je również dość nietypowo: "ciasto Rafałkowe". Przyczyna była prosta. Jeden z moich kuzynów tylko to jedno ciasto uwielbiał, więc zawsze gdy nas odwiedzał, specjalnie dla niego babka z białek pojawiała się w naszym domu ;-). Polecam!
Składniki:
Ciasto:
5 dużych białek
250 g mąki
150 g cukru
100 g masła
skórka starta z 1 dużej cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką)
50 g kandyzowanej skórki z cytryny lub z limonki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę do babki - najlepiej ze stożkiem po środku, posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Mąkę przesiać. Masło pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka i roztopić na małym ogniu. Lekko przestudzić.
Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier wciąż miksując. Delikatnie, stopniowo wmieszać przesianą mąkę. Powoli wlewać stopione masło. Dodać startą skórkę z cytryny i skórkę kandyzowaną. Wymieszać by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 min, aż wbity patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć babkę z formy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Lukier cytrynowy:
100 g cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką)
ok. 2 łyżki soku z cytryny
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodać starta skórkę. Gęstość lukru można dowolnie regulować - dodając więcej soku lub cukru. Ostudzoną babkę polać lukrem.
Smacznego! :-)
pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na Wielkanoc.Wyglada na lekką i bardzo smaczną babkę. Pozdrawiam DN
OdpowiedzUsuń