Lekkie, puszyste ciasto z dużą zawartością naturalnego jogurtu i soczystych, kwaskowych jabłek. Smak podkreślają rodzynki, cynamon i przyrumienione płatki migdałowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko trzepaczka i duża łyżka, mikser stanowczo zbędny :-) Szybko i pysznie. Polecam!
Składniki:
700 g kwaśnych jabłek (Antonówka)
550 g naturalnego jogurtu greckiego
450 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego
160 ml oleju
75 g drobnych rodzynek
2 duże jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny
oraz:
60 g płatków migdałowych
Podłużną, dużą formę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić
do miski, polać sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać. Do dużej miski lub garnka wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt.
Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę
łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 minut lub do momentu
aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Przed
podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego! :-)
Pychota! :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńto ciacho wygląda naprawdę zachęcająco!
OdpowiedzUsuńAniu, próbuję być bezglutenowa a przynajmniej "bezpszenna". Robiłaś to ciacho z jakąkolwiek inna mąką niż pszenna?
OdpowiedzUsuńRobiłam z mąką gryczaną. Jeśli lubisz jej smak, możesz spróbować.
UsuńNiesamowite ile można upiec wersji szarlotki.Ta wygląda tak apetycznie że mogłabym zjeść aż 3 kawałki na raz. Gratuluje pomysłów.Ula
OdpowiedzUsuń