Kategorie

wtorek, 15 września 2015

Ciasto jogurtowe z jabłkami

 

Lekkie, puszyste ciasto z dużą zawartością naturalnego jogurtu i soczystych, kwaskowych jabłek. Smak podkreślają rodzynki, cynamon i przyrumienione płatki migdałowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko trzepaczka i duża łyżka, mikser stanowczo zbędny :-) Szybko i pysznie. Polecam!

 
Składniki:

700 g kwaśnych jabłek (Antonówka)
550 g naturalnego jogurtu greckiego
450 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego
160 ml oleju
75 g drobnych rodzynek
2 duże jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
sok z połowy cytryny

oraz:

60 g płatków migdałowych 


Podłużną, dużą formę do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do miski, polać sokiem z cytryny, posypać cynamonem i wymieszać.

Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać. Do dużej miski lub garnka wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 minut lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego! :-) 




Jabłko z cynamonem 2015

6 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ciacho wygląda naprawdę zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, próbuję być bezglutenowa a przynajmniej "bezpszenna". Robiłaś to ciacho z jakąkolwiek inna mąką niż pszenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam z mąką gryczaną. Jeśli lubisz jej smak, możesz spróbować.

      Usuń
  4. Niesamowite ile można upiec wersji szarlotki.Ta wygląda tak apetycznie że mogłabym zjeść aż 3 kawałki na raz. Gratuluje pomysłów.Ula

    OdpowiedzUsuń