Pachnie nieziemsko... smakuje tak samo! Zdrowe, pyszne ciasto bez kompletnie żadnych wyrzutów sumienia? Niemożliwe? Możliwe i bardzo proste do zrobienia! Bez glutenu, jajek, masła, cukru... Teraz pewnie niektórzy zwątpią, że ciasto jest smaczne... ;-) A jednak! Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny. A efekt? Zadowoli każdego prawdziwego smakosza szarlotek.. Polecam :-)
Składniki:
Ciasto:
300 g mielonych migdałów
100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej
110 g oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżki miodu
Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto.
Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175°C.
Ciasto podzielić na dwie części. Mniejszą część ciasta
przeznaczyć na wylepienie spodu tortownicy. Pozostałe ciasto
zostawić na późniejsze wylepienie boków i kruszonkę na wierzch ciasta. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić.
Masa jabłkowa:
około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza dojrzała Antonówka* lub Antonówka i kilka słodkich jabłek np. Ananasów - jeśli lubicie słodsze ciasta
1 łyżeczka cynamonu
* Dojrzała Antonówka jest żółtawa. Zielone jabłka tak częste na straganach są po prostu niedojrzałe i zostały za wcześnie zerwane. Dojrzałej Antonówki nie trzeba dosładzać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka z grubszym dnem lub teflonowego i poddusić. Można podlać niewielką ilością wody jeśli zajdzie potrzeba. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek.
Wylepić boczki formy ciastem. Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 35 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta.
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego! :-)
Wyglada genialnie i od razu zjadlabym ze 2 kawalki!
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis dla osób z hashi i IO.Maka gryczana i migdałowa jak najbardziej.Zamiast miodu - erytrotol, zamiennik cukru dla IO.SUPER!!!!! w weekend robię:) Dzięki Aniu!!!!! :)
OdpowiedzUsuńAle ładne zdjątko))
OdpowiedzUsuńpowiem Ci, że robi wrażenie! super patent, aby zwykłej szarlotce nadać zupełnie nowego wymiaru!
OdpowiedzUsuńOch, nareszcie można jeść bez ograniczeń. Lubię szarlotkę a ta z taką masą jabłek wręcz zachwyca i te zdjęcia.Po prostu perfekcja.Pozdrawiam Ula.
OdpowiedzUsuńNa fotografiach prezentuje się wspaniale! Nie trzeba chyba nikogo namawiać na chociaż jeden kęs.
OdpowiedzUsuńdla mnie bomba! niebawem upiekę :)
OdpowiedzUsuńwow! świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast mąki gryczanej mogę dać mąkę owsianą albo ryżową ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz spróbować z ryżową, bo owsiana się nie nadaje.
UsuńŚwietny przepis! :)
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić olej kokosowy? Pozdrawiam ;)
Można masłem ale wtedy nie będzie już tak zdrowo jak z olejem.
UsuńBoski! Wczoraj zrobilam dla nas i znajomych, niebo w gebie! Ja slodzilam syropem ryzowym. Bomba! Dziekujemy :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze! I dziś powtórka, na poprawę humoru...
OdpowiedzUsuńOrłem w pieczeniu ciast nie jestem, ale to jest proste i przepyszne! No i zdrowe.
OdpowiedzUsuńDziekuje.
Super pyszna szarlotka😚
OdpowiedzUsuńWłaśnie się nią zajadam!!!!
Pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast zmielonych migdałów można dać mąkę migdałową? Czy zrobi to jakąś różnicę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Można zastąpić czymś migdały?
OdpowiedzUsuńMożna dać mielone orzechy. Tylko smak będzie lekko orzechowy wtedy.
UsuńWygląda WSPANIALE. Tylko mam wątpliwości co do oleju kokosowego. Ja bym dała (W TYM WYPADKU jedynie) olej kokos. rafinowany bo - spora temperatura.... Podobnie z miodem... Szkoda poddawać go temperaturze... Ciekawe jak smakowałoby ciasto ze stewią.... No i ostatnie pytanie: Mąka z gryki mi pasuje ale czy w ramach odmiany nie pasowałaby mąka jaglana?
OdpowiedzUsuńI jeszcze takie pytanie: czy można dodać (dla aromatu i smaku) nieco mąki kokosowej? Ojojoj, tyle zmian wymyśliłam. Nieznośna jestem. A przecież TO co widzę na górze, to ciacho, wygląda (i zapewnie smakuje) WSPANIALE!!! Pozdsrawiam serdecznie, Ania
Mąka kokosowa nie bardzo pasuje do szarlotki. Stewia jako słodzik jak najbardziej można. Mąka jaglana można spróbować. Olej kokosowy to kwestia tego co kto preferuje. Pozdrawiam :)
UsuńZrobiłam w piątek szarlotkę - niestety posmak kokosu pochodzący z oleju kokosowego bardzo mi w niej przeszkadza - nie komponuje mi się z jabłkami. Następnym razem spróbuję dodać olej rafinowany. A teraz szukam czegoś bez glutenowo - bez nabiałowego an tłusty czwartek :)
OdpowiedzUsuńKwestia indywidualna. Na blogu jest przepis na bezglutenowe pączki wiedeńskie z rumem. Proste i bardzo smaczne. Polecam :)
UsuńDziękuję będę próbować - wyglądają cudnie!!!
UsuńCzy zamiast migdałów można użyć worków kokosowych i oleju rzepakowego
OdpowiedzUsuńrzepakowy z pierwszego tłoczenia
Nie. To zupełnie inne składniki.
UsuńCzy można użyć masla klarowanego zamiast oleju kokos?
OdpowiedzUsuńJakiej innej mąki można użyć zamiast mielonych migdałów? Ryżowa lub kukurydziana może być?
OdpowiedzUsuń