wtorek, 22 września 2015

Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru)


Pachnie nieziemsko... smakuje tak samo! Zdrowe, pyszne ciasto bez kompletnie żadnych wyrzutów sumienia? Niemożliwe? Możliwe i bardzo proste do zrobienia! Bez glutenu, jajek, masła, cukru... Teraz pewnie niektórzy zwątpią, że ciasto jest smaczne... ;-) A jednak! Kruche ciasto oparte jest na samych zdrowych składnikach: migdałach, mące gryczanej, oleju kokosowym, słodyczy nadaje mu miód. Do tego całe mnóstwo jabłek, jeśli wybierzecie właściwe, cukier naprawdę stanie się zbędny. A efekt? Zadowoli każdego prawdziwego smakosza szarlotek..  Polecam :-)


Składniki:

Ciasto:

300 g mielonych migdałów
100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej
110 g oleju kokosowego nierafinowanego
2 łyżki miodu


Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto.
Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175°C.

Ciasto podzielić na dwie części. Mniejszą część ciasta przeznaczyć na wylepienie spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków i kruszonkę na wierzch ciasta. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć, wystudzić.

Masa jabłkowa:

około 1,8 kg kwaskowych jabłek - najlepsza dojrzała Antonówka* lub Antonówka i kilka słodkich jabłek np. Ananasów - jeśli lubicie słodsze ciasta
1 łyżeczka cynamonu


* Dojrzała Antonówka jest żółtawa. Zielone jabłka tak częste na straganach są po prostu niedojrzałe i zostały za wcześnie zerwane.  Dojrzałej Antonówki nie trzeba dosładzać.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka z grubszym dnem lub teflonowego i poddusić. Można podlać niewielką ilością wody jeśli zajdzie potrzeba. w trakcie duszenia, gdy jabłka zaczną się rozklejać, dodać cynamon i wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałeczki jabłek. 

Wylepić boczki formy ciastem. Nadzienie jabłkowe przełożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch pokruszyć resztę ciasta. Piec około 35 minut, do momentu zarumienienia się wierzchu ciasta.
Wyjąć, wystudzić.

Smacznego! :-)





Jabłko z cynamonem 2015
Jesienne słodkości!

28 komentarzy:

  1. Wyglada genialnie i od razu zjadlabym ze 2 kawalki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis dla osób z hashi i IO.Maka gryczana i migdałowa jak najbardziej.Zamiast miodu - erytrotol, zamiennik cukru dla IO.SUPER!!!!! w weekend robię:) Dzięki Aniu!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem Ci, że robi wrażenie! super patent, aby zwykłej szarlotce nadać zupełnie nowego wymiaru!

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, nareszcie można jeść bez ograniczeń. Lubię szarlotkę a ta z taką masą jabłek wręcz zachwyca i te zdjęcia.Po prostu perfekcja.Pozdrawiam Ula.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na fotografiach prezentuje się wspaniale! Nie trzeba chyba nikogo namawiać na chociaż jeden kęs.

    OdpowiedzUsuń
  6. dla mnie bomba! niebawem upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czy zamiast mąki gryczanej mogę dać mąkę owsianą albo ryżową ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz spróbować z ryżową, bo owsiana się nie nadaje.

      Usuń
  8. Świetny przepis! :)
    Czy można czymś zastąpić olej kokosowy? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można masłem ale wtedy nie będzie już tak zdrowo jak z olejem.

      Usuń
  9. Boski! Wczoraj zrobilam dla nas i znajomych, niebo w gebie! Ja slodzilam syropem ryzowym. Bomba! Dziekujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze! I dziś powtórka, na poprawę humoru...

    OdpowiedzUsuń
  11. Orłem w pieczeniu ciast nie jestem, ale to jest proste i przepyszne! No i zdrowe.
    Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pyszna szarlotka😚
    Właśnie się nią zajadam!!!!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy zamiast zmielonych migdałów można dać mąkę migdałową? Czy zrobi to jakąś różnicę?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Można zastąpić czymś migdały?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać mielone orzechy. Tylko smak będzie lekko orzechowy wtedy.

      Usuń
  15. Wygląda WSPANIALE. Tylko mam wątpliwości co do oleju kokosowego. Ja bym dała (W TYM WYPADKU jedynie) olej kokos. rafinowany bo - spora temperatura.... Podobnie z miodem... Szkoda poddawać go temperaturze... Ciekawe jak smakowałoby ciasto ze stewią.... No i ostatnie pytanie: Mąka z gryki mi pasuje ale czy w ramach odmiany nie pasowałaby mąka jaglana?
    I jeszcze takie pytanie: czy można dodać (dla aromatu i smaku) nieco mąki kokosowej? Ojojoj, tyle zmian wymyśliłam. Nieznośna jestem. A przecież TO co widzę na górze, to ciacho, wygląda (i zapewnie smakuje) WSPANIALE!!! Pozdsrawiam serdecznie, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kokosowa nie bardzo pasuje do szarlotki. Stewia jako słodzik jak najbardziej można. Mąka jaglana można spróbować. Olej kokosowy to kwestia tego co kto preferuje. Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Zrobiłam w piątek szarlotkę - niestety posmak kokosu pochodzący z oleju kokosowego bardzo mi w niej przeszkadza - nie komponuje mi się z jabłkami. Następnym razem spróbuję dodać olej rafinowany. A teraz szukam czegoś bez glutenowo - bez nabiałowego an tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia indywidualna. Na blogu jest przepis na bezglutenowe pączki wiedeńskie z rumem. Proste i bardzo smaczne. Polecam :)

      Usuń
    2. Dziękuję będę próbować - wyglądają cudnie!!!

      Usuń
  17. Czy zamiast migdałów można użyć worków kokosowych i oleju rzepakowego




    rzepakowy z pierwszego tłoczenia

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy można użyć masla klarowanego zamiast oleju kokos?

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakiej innej mąki można użyć zamiast mielonych migdałów? Ryżowa lub kukurydziana może być?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj