![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhI7ebtaTRsyXhs_qaCVffrG05mLhyphenhyphenQS-YTmqgi1njKrY3MPnlcoKfI3tOmlFmRklUAem4wOEwdysPcMzOFJr2Q6h3Rt2jHtTu06iO-FnXWC9N_LEqU9xK-36Vr06IxQge6_0m6QtP1HPY/s1600/Puree_z_dyni_01_maniapieczenia.com.jpg)
Purée z dyni jest wspaniałym
składnikiem wielu przepisów na ciasta, desery, placki. Wypieki z
dyniowym miąższem są wilgotne i bardzo smaczne. Sposobów na otrzymanie
purée z dyni jest kilka. Dwa najpopularniejsze to gotowanie dyni lub
pieczenie. Gotowanie, o ile w ekspresowy sposób pozwala na otrzymanie
purée, ma jednak jeden spory minus - dynia nasiąka wodą i traci sporo
swoich walorów smakowych. Pieczenie, zaś wydobywa z dyni wszystko to co
najlepsze, oczywiście o ile zrobimy to prawidłowo by nie przesuszyć
miąższu.
Jest jeden niezawodny sposób by prosto i szybko otrzymać idealne dyniowe purée. Nie trzeba dyni wcale kroić na wiele małych kawałków, jak niektórzy myślą, ryzykując pokaleczenie palców nożem bo przecież skóra dyni jest bardzo twarda, a dynia upiecze się ekspresowo. Otrzymany dyniowy miąższ jest mięciutki, odpowiednio wilgotny, idealny! Spróbujcie a już nigdy nie zrobicie purée z dyni inaczej :-)
Jest jeden niezawodny sposób by prosto i szybko otrzymać idealne dyniowe purée. Nie trzeba dyni wcale kroić na wiele małych kawałków, jak niektórzy myślą, ryzykując pokaleczenie palców nożem bo przecież skóra dyni jest bardzo twarda, a dynia upiecze się ekspresowo. Otrzymany dyniowy miąższ jest mięciutki, odpowiednio wilgotny, idealny! Spróbujcie a już nigdy nie zrobicie purée z dyni inaczej :-)
Składniki:
Dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu typu hokkaido lub kabocha
Dynię umyć zimną wodą, osuszyć, przekroić na pół. Przy pomocy np. łyżki do lodów wyjąć pestki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhpd7hNyZAZFFc3Iv5Ehwq8my1QEGyB3yu1zO15TOOcfMhCQtQUPPVZ2OPGI5VMcqi99CL-ugtn431YL43oELjAfpuYpR2sN7HeGFQ6l2Ud0nBmblqRtQ4kRF8gKeGopCY8tiXQ7NT0Hh4/s400/Puree_z_dyni_02a_maniapieczenia.com.jpg)
Wydrążyć dynię dokładnie, tak by w żadnej z połówek nie pozostały nitki. Powierzchnia powinna być gładka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhP01XeK_Lw-zvB1VE64hNVgAKcMFD6PrlnUSA8t8RkWW61sRmUdy9zqGhRCp1N05v10fDUNpiMXf7R8F3vORs6E6fgWb0A-M3BbtXgkXywIAVkauCu4O8RKjVf6py2fcNQTzCLDT2NnmE/s400/Puree_z_dyni_03_maniapieczenia.com.jpg)
Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia (w zależności od wielkości dyni) wyłożyć papierem do pieczenia. Połówki dyni ułożyć na papierze rozcięciem do dołu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Piec dynię przez około 40 - 50 minut, do momentu aż wbity w dynię nóż łatwo wchodzi w skórkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGfbzBfd_RqZ-7ju0GFWcm_0_4X8un0puWj8AglGt_S9nOKUEDdckmzGzimIH6FSXGM2adcrK5ZHcZEx9gmtJ625ppQ9e3LHUt-FYRN5JETlqBxKe3nSkqIzDM5LthHWuVaWKi5_R7WbY/s400/Puree_z_dyni_04_maniapieczenia.com.jpg)
Wyjąć dynię z piekarnika, lekko przestudzić, przekręcić na drugą stronę. Pozostawić do przestygnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqAhqdq-x5y6t38LWRqWRf15i16OAqgSrwb0V-JPj1DO4_yUkMjjBpfEJBOPUkIkS3egx-8R640wzUndr-1An9Tje9e0XmI5Ifhud8EIv1SBi8dsPjewjOMiA9YQw_prtMv3j2zqCMYaY/s640/Puree_z_dyni_05_maniapieczenia.com.jpg)
Następnie przy pomocy łyżki wyjąć z dyni miąższ.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzA3mNciBhWpxJkSrrO1JYV1iZRVOXuouxqhrMy9nLVCFFtQZyO1m8mdkr77xGd4h0_bQtXOqo4q8xbdyHTvb5YPQ-y25oPVeQl4heAMP5P1ZO7ajg4mTuDInxMsa6H4sbCwyOiRMDtMg/s640/Puree_z_dyni_06_maniapieczenia.com.jpg)
Miąższ dyni jest zwykle tak miękki, że wystarczy go tylko pognieść widelcem by otrzymać gładką masę. Można również zmiksować go w blenderze. Purée
z dyni można przechowywać do około 5 dni w lodówce lub przełożyć je do woreczków
na mrożonki i zamrozić. Mrożoną dynię można przechowywać do 6 miesięcy.
W takiej postaci jest gotowa do użycia do wypieków i innych potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz