![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNWPghGX4J6_PnP_dHryLDZuOcKJZYpS6JqddHPrQiBAJ33ZGak2hqUKESxmwlvt3tGoutEBV2x6zWYd7fBryoUtgHmxLSpH6m9Ks9CK9BetDo2ZBDdDcNvk6VWI_3TpbBKbmNMpz8wZo/s1600/Paluszki_z_pesto_01_maniapieczenia.com.jpg)
Wytrawne paluszki z ciasta francuskiego to ekspresowa przekąska lub smaczny dodatek do innej potrawy np. do zupy. U mnie z dodatkiem startego żółtego sera i dwóch rodzajów pesto: klasycznego zielonego i czerwonego z dodatkiem suszonych pomidorów. Szybko i bardzo smacznie. Polecam!
Składniki:
Na 16 - 20 szt.:
2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g)
1 słoiczek pesto zielonego
1 słoiczek pesto czerwonego (każdy po 190 g)
150 g wyrazistego w smaku sera żółtego np. cheddar, radamer, parmezan
1 jajko
Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 - 210° C . Blat lub stolnicę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką.
Ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować. Posmarować arkusz ciasta równomiernie jednym z rodzajów pesto. Wierzch posypać połowa startego sera. Pokroić ciasto na równe 8 podłużnych pasków.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDYkB0J4WRK2AiCTd1WcDJqp98VvQbIQziQkwmQoWiT4ElraokyYv_3ENVjJqlxW74Jfz8iV-YV0r9YOstlY5Fl8Rgb9ojqW8Hb74XMiKqQKuzvd-7Vr-mVw0WnLLITBZLCkvl9oOtHw8/s280/Paluszki_z_pesto_03_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJlLvfqDMahTqhXWfw5kq_iC8u380zY42DsoLH36F91Vger7DEI4hJdd3DEcgMifZ5gmUrwZ9GR9l76bmCIVjVHOOsRpJRbrFJa0fsjvKTF0PZEYqpgQSW0sabSuDPk7k2lVkhF_ic-SY/s280/Paluszki_z_pesto_04_maniapieczenia.com.jpg)
Każdy z pasków składać na pół nadzieniem do środka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiEqY1MMOFNZuijVoZigdpSFPEweAX2r-dRzfu7RmAG-tqep-tH2Kk2mRFlpGKHGHgpVJ_Ap6DjPepuTbOvDIkr5Khu6xiSI8xkbKqKzYjaJM8bOWPpTomvp4zpjnJTh5SzGIQZ_Qk93vY/s280/Paluszki_z_pesto_05_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnxNYchUNDmQ82gdzeHlQdnDViVWzF3_USE6ByvgtSS0CyJ5zYEVwFrb0qc_xOg7gTLfMWqVaIt_rUtVFfSW-_SEnKfhwyrndHXjRkIEF3Lshyb_xfC2PwoTMxNUC01fijnrQbR2WPS4s/s280/Paluszki_z_pesto_06_maniapieczenia.com.jpg)
Powoli skręcać pasek w spiralkę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhl3rFuWj1DUMCUsibEYPzHyHg5OpSAcvowIQpkoWjI0BpEtfZx_t1chc3ld7xaNK8fpXDCDt9O2JhWnu2odpw0R2cgGVNmAv1qEbbRMh-sLHClao35Ij1Fa5Xc1U1tVwHgd5_kGHn17t8/s280/Paluszki_z_pesto_07_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgiK-yCTeoVUqjBaXzDrh6HJCTIqC_2eIhaDuXV2f-oAnVS5XaRq1eVmYDb1iHD6B5t4T7a-wzvhL78RqGjLaISuVqLszNs7cNXOg8LVyXEve3I6NuS6hDZMkEO2Vmz1Y0Gc2vUou7-LWM/s280/Paluszki_z_pesto_08_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgpxahhDdmsdVxtUhzFZYRB4Vaq6YuyrwFTNKv2zPY_8HVQmnXdvibP9SEM6Zm_b9p4uAwAwc92bYGOYtBIMye4ChPbfnUxwUwRjaHeKi2uFN7qkM7l1-7feNA24I_POczw3YIjR0yhVW4/s280/Paluszki_z_pesto_09_maniapieczenia.com.jpg)
Gotową spiralkę przenieść na przygotowaną blachę do pieczenia. Tak samo postępować z pozostałymi paskami ciasta układając je w sporych odstępach - urosną! Jajko roztrzepać widelcem. Posmarować wszystkie spiralki roztrzepanym jajkiem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinfMqwTbeMus4Lakmj5NIEwOx6NHdOil0gUz_ggl21pg0Bolx2YbfLEcM95nsG7o7RzqfzHPauS2GYDREYhFtMUNtzhqAOKAVCzp3pvaJXCvJ2XJ9aNJISHZJFt8sdw_MzXOqN-HPSCHM/s280/Paluszki_z_pesto_011_maniapieczenia.com.jpg)
Piec około 15 - 17 minut, do ładnego zarumienienia ciasta. Wyjąc z piekarnika, zostawić chwilę na blaszce, przenieść na kratkę do wystygnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiaJ7mmMtRzySqdEHAgFdj9ZGkrO-duu0mSiRJCYfzd6rg39yn1z-IabxdbKn9jLwNMhB3SwiVEkleFxPHK4WYyWisro_NLnTHBhCuKsniDSSGqCGMn914ozgaBcYgZ9DvWbUg1TV18FI/s1600/Paluszki_z_pesto_02_maniapieczenia.com.jpg)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Ale smacznie wyglądają! Chyba się skuszę i zrobię! :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze druga partia. Pyszne!!! EN
OdpowiedzUsuń