![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiCqy3X8u39FKmaehNMgdzd8dEBO1Wek98yp0QcWd7SqU0LSvbdzZHSKSokig2p8w_vkJHlA8pfmRTOxmnYpyM5q9DLspOtLftCiTwKrhonzE8_MeNSxanmF4CTPRa4vZM_NYj0J4MbXS0/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_01_maniapieczenia.com.jpg)
Pączki wiedeńskie, gniazdka, oponki... Każdy nazywa je inaczej, łączy je niewątpliwie jedna cecha - są pyszne i bardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach... To stanowczo jedne z moich ulubionych pączków :-) Polecam!
Składniki:
Na około 18 - 20 szt.:
200 g mąki pszennej
250 ml wody
110 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 duże jajka (L)
szczypta soli
oraz:
1 l oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wodę wlać do garnka, dodać masło, szczyptę soli i cukier waniliowy. Zagotować. Zdjąć z palnika, wsypać całą mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę najlepiej za pomocą dużej drewnianej łyżki. Postawić na palnik i jeszcze przez 90 sekund energicznie mieszać aż powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
Z papieru do pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Powstanie gęste, gładkie ciasto.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioQTWYvES8lceiJYzby7tyNLlp8KO0bFtYKxUB8QkRjmsdQ7rq1zZ0cOZdN5Qyhf_g1htwU7C_5vudV5DeeTkPq8J03c_7hGm2BgCTFoLVE6wxnLDLhpL5tGc7lHoBodr3A4_qtxJ_VM8/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_03_maniapieczenia.com.jpg)
Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (np. Wilton tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQ1JgHgRXVX_5jBqbFUKjIbpU6oQiUxacdMlnOC2CO2WibjMZIXiswM_NBGw3cdW70novyqGSzuFwBQ_ISnqou8jnEEf3DMjZWQZ-eMoMoPInG2UVKefZbEeeFJfb0LSawGU2R1oaF6V0/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_04_maniapieczenia.com.jpg)
W dużym, niewysokim garnku rozgrzać olej do temperatury 180°C. Wkładać pączki papierkiem do góry. Pod wpływem temperatury papier sam zacznie odklejać się od pączka, należy go wtedy zdjąć najlepiej przy pomocy szczypców. Smażyć pączki po 3 - 4 sztuki, z obu stron na złoty kolor, po około 4 - 5 minut z każdej strony.
Najlepiej na początku wypraktykować sobie rozmiar
jednego rozprężonego pączka. Należy pilnować temperatury oleju. W
momencie wkładania pączków olej nieco stygnie, można pokręcić wtedy
nieco i zmniejszyć gdy temperatura ustabilizuje się.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7KKWxIRfOlr5acNEll3P-Kh38V7VtKE1PPW8yGMFJGRvZ2tX9V43tTlX8o6ijvTC3opDpWl8MsdKCb-zN5gWydXTPSjMZMcMx1qZXB73Mtsdil3A8_Rbodyn-oVOQFGlGya4dTjvB18o/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_05_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7IZ33RGDPECqjjIg1QWdduk2uL8r-xoUzenUDOWwA0DPejJrTFqo8dwfgv_SCRkxv2ehc30OHXhHjS-twd8hwslcuDuDTdCwirPksDiPeKCzBUBlPxNkp5ohD5cShhpVwsLHDUcBcvRU/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_06_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0JkeIstJ-0sXu1vi-Sq-73wR1pcxsDxiyAQ9dh8hwnor4QYLWXTby5g4qHlrI7YiehMByl4O-d0SM573ipWvG9g3csLNpQg_FcczLO3HH9b_2L00bTnq0L9ovFwfH_oKDUGwOuiGOBQ8/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_07_maniapieczenia.com.jpg)
Wyjmować pączki przy pomocy szczypców lub łyżki cedzakowej, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Następnie przekładać na kratkę do studzenia ciastek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHA2u4yANbE3iiUlx-3AzzUo2TZoCE4f1SQ4JQQibNeutAHQW66sjC4z_IXEIqlsvEk0xlTPXBvamzb9CUrxEMMVFkmZT5nmxsawCVZsayauDwHHxKSJVAaa0BCv8sPuowlxLkhEXecys/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_08_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG1m9K5yiWEDn3empWjCoqychGoNHAuQol9ViqCloVWW5ZZAaMLrVudC-uxxc73xZtXFL04LOLS3kZU6dohmI9m0SXJjyjULCxp02Py8CNOWZSh5ifMG3ArXy7wbgRfyuKp5MMo9hNU8I/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_09_maniapieczenia.com.jpg)
Rumowa glazura:
200 g cukru pudru
2 łyżki rumu
1-2 łyżki wody
Cukier puder utrzeć z rumem, stopniowo dodając wodę. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje się nim pączki. Polukrować pączki przy pomocy pędzelka.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjD6ynFThCSkVBU8QxC70xuMPd0tWH1MkcvYlJERQ-QG6OhB3gITX284DQ7jzZXkOE1yolJBMa3JtC8FbRrTMlcDdV7bUxvjj0lJJdV9ni6xUqYk78Y5rsloOPMFdQWbjI6BMEtSePRYWg/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_10_maniapieczenia.com.jpg)
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEPh9AQYP0qHQ1umEu9kg9rljPB00WYLIGpS2ChYPfehswJFRFjiCBjo4Xllsj9LAeP9bQY14Y1TL7vqxYo2PrjLG6u2rgPLZhFMIEGMYcK5UKn1TYgde4VS9uxjvNypcX59JUVKd_DT8/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_11_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEibxq4n2Kp4Pbdpe9B4j4C4xBQ3AkkDZIi3lG_DhsisDbbxMjJwPjVI9xDsy2onF-1_-mvVZyslXJZjx64T7m6VACvNF_4P3gdiVVZgQ4MMyP86RqPb_CvtbyzaXWPf1D8DAHLMTP9dqNU/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_01_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJJjI3EeTvHgiTqJnLYr_wTyMlg3xnZ_v_uaZsFtg4XJfWnOI9wOczBvJjCSaKE7MhE5C4o51pGaf85hse6ij73i7CY8Gbj-aPrZDCI7hjSte2DgqqsaDPALL00rfvdIjg3UApoEOeIuk/s1600/P%25C4%2585czki_wiede%25C5%2584skie_z_rumem_%2528Spritzkrapfen%2529_12_maniapieczenia.com.jpg)
Źródło inspiracji: książka Kaffeehaus - Rick Rodgers
ZOBACZ TAKŻE:
Ale pyszności:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html
OdpowiedzUsuńZ ciasta parzonego- super sprawa :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają.