![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjfFSs67GFz7msJOnFuDMZ7Nc1V_8RR8cK_M99WIVbR8iAn-y0CKGFEwxTKq4SBmgLpNB5dOSbOTXU_SvyisJ0PY7EcgUaA8YCa_nu4KbAi_3E6zwj6_u6iTjCTBpRIOgvwjDSORGt7vxg/s1600/Gofry_wg_Michela_Roux_01_maniapieczenia.com.jpg)
Przepyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach gofry których zrobienie zajmuje dosłownie chwilę. Pomysł na słodkie np. weekendowe śniadanie, z którym poradzi sobie naprawdę każdy a efekt na pewno zaskoczy i uraduje tego kto będzie miał przyjemność zjeść takie gofry :-) P.S. Gofry na zdjęciach zrobił mój mąż :-) Polecam!
Składniki:
(Z tej porcji wyszło 8 gofrów jak na zdjęciach)
160 g mąki pszennej
270 ml mleka
50 g masła
15 g cukru
2 duże jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masło roztopić. Żółtka ubić z cukrem, stopniowo dosypywać mąkę i wlewać mleko. Wlać stopione masło, sól, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Odstawić.
Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Nakładać ciasto do gofrownicy. Piec 4 - 6 minut, do momentu aż gofry będą ładnie przyrumienione. Gotowe gofry odkładać na kratkę. Nie wolno kłaść jednego gofra na drugim bo zmiękną! Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjn_U4J37Yiw8S76j0Gxlq589t-3cxaz_waU82Fbf9MEC9iy1bhmwvmE2vlrfcDUCK7aHmCqqdkzxv_Tw1UphgV7xYHWk_mOPgY_zLLHHfw8SbGZxo5F8QZ3kjduPPUtfn37zvMKBIp4Q8/s1600/Gofry_wg_Michela_Roux_03_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidyWEu1RsHFAdnR1V4xLf6cBP7P05r7BKqc0tL6yyNtubRmUpgEtt3MePg2Bukb61Ns7tSKJ3PLJteUAJmHYZR7ZiBejuX2bmea6S0Iqi3DJdMpXAJMP9okes4PTKJY5XwAs60eneAkTw/s1600/Gofry_wg_Michela_Roux_02_maniapieczenia.com.jpg)
Źródło: Michel Roux 'Eggs'
Gratulacje dla męża.Gofry wyglądają na bardzo, bardzo pyszne.Ula
OdpowiedzUsuń