![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh9Tz3WOdE1TQBKB136l4QZ5-mwl4xLigASU3BcMed2luoTLI_2MRe0E8kd4yVaeI2mmqsnjqcw6Sc5VHGLoZFDxi-cKZe6CWqZV3gcM7bP6L1l_r363c2Pj-mVWUOiAoRQ2kfnPTSYhsc/s1600/ekspresowe-ciasto-do-pizzy_maniapieczenia.com_01b.jpg)
Puszyste, chrupiące, pyszne ciasto do pizzy, które robi się w iście ekspresowym tempie i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Niemożliwe? Możliwe! Przepis na takie właśnie ciasto funkcjonuje w moim domu od przeszło ponad dwudziestu lat i pochodzi od pewnego włoskiego kucharza, którego imienia moja mama niestety nie pamięta. Najlepsze ciasto do pizzy jakie jadłam. Nie trzeba wcale czekać, aż wyrośnie. Po prostu rozwałkować wyrobione ciasto i przełożyć na przygotowane blaszki. Potem posmarować sosem pomidorowym i ułożyć ulubione dodatki. Dodatki należy przygotować sobie wcześniej tak by w momencie położenia ciasta na blachę były w zasięgu ręki - chyba że lubicie grubszy spód, wtedy można chwilę poczekać po wyłożeniu ciasta na blaszkę. Pyszna domowa pizza w mniej niż 30 minut? Tak! Polecam!
Składniki na 2 duże pizze:
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
60 ml oliwy lub oleju
7 g suszonych drożdży (opakowanie)
1 łyżeczka soli
oraz:
oliwa do wysmarowania blach
ząbek czosnku
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Blachy do pizzy (ja najczęściej robię pizzę na blachach prostokątnych) wysmarować oliwą i natrzeć czosnkiem. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować. Wyłożyć ciasto na przygotowane blaszki. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć ulubione dodatki i posypać startym serem. Piec ok. 10-12 minut w mocno nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 230°C lub w specjalnym programie do pieczenia chleba/pizzy, najlepiej na najniższym poziomie piekarnika.
Wyrobione ciasto można bez problemu zamrozić i długo przechowywać. Wystarczy je potem rozmrozić, rozwałkować i upiec.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYVqWN5b8RQtiD4qNCFsW2VyThel_iuGrt6ax5VMGgVDgBdOqWoeB3rg_OWWoqUKo4gsZSacH_8m7WAYolUMaeTvmNMyCpt6NUrfIdiiAAMPQcXDcR2Ygu_2eP2jN-eS1UOzhpqda-1Ig/s1600/ekspresowe-ciasto-do-pizzy_maniapieczenia.com_05.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOu1_kw5615iaHioRcQpffjGaytPaNiXtyavYUgRtp_69edhi4p368G3eOImbUs0qnW6l1I_ziLj9kvqOgj6A6p0rA1mOL-sD0VPKCm833lQIuzdY2mF61Shzqy5JYiILSDXXWSi1lOKw/s1600/ekspresowe-ciasto-do-pizzy_maniapieczenia.com_04.jpg)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Zapowiada się bardzo smakowicie, na pewno wypróbuję bo wciąż szukam idealnego przepisu na ciasto :)
OdpowiedzUsuńSuper! Upiekłam pizze na tym cieście i wyszła mega pyszna. Chrupiąca, cienka super.
OdpowiedzUsuńJestem ogromną fanką pizzy, ten przepis na pewno też wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńW końcu znalazłam pyszne ciasto na pizzę. Przepis wypróbowany, cała rodzina się zajadala. Dziękuję Jola
OdpowiedzUsuńEkstra! Super przepis na cienką pizzę. Przepis zapisany.
OdpowiedzUsuńPolecam! - Magda Gessler
OdpowiedzUsuńCiasto superowe inaprawde expresowe polecam
OdpowiedzUsuńPycha, pycha, pycha :-) dla mojej rodziny najlepsze!
OdpowiedzUsuńPycha, pycha , pycha:-) dla moich chłopaków najlepsze!
OdpowiedzUsuńPolecam ciasto super.!
OdpowiedzUsuńPolecam super przepis na ciasto !
OdpowiedzUsuńPrzepis jak najbardziej najlepszy! Dziękuję i polecam gorąco! :)
OdpowiedzUsuńCzy do suchych składników nam dodać olej i wyrabiać ciasto?
OdpowiedzUsuńTak. Do suchych składników wlewamy olej i wodę i wyrabiamy gładkie ciasto.
Usuńnie trzeba cukru?
OdpowiedzUsuńNie trzeba.
Usuńa można suche drodze zastąpic zwykłymi?
OdpowiedzUsuńMożna.
UsuńKorzystam z tego przepisu i pizza zawsze wychodzi idealna
OdpowiedzUsuńooo!! muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńJaki typ mąki pszennej nadaje się do tego przepisu?
OdpowiedzUsuńJa najczęściej stosuję mąkę tortową 450 typ
UsuńDziękuję! Dzięki Tobie zjadłam dzisiaj pyszny obiad! :) <3
OdpowiedzUsuńWitam. Właśnie dzisiaj (po wielu próbach i poszukiwaniach ciasta "idealnego") wypróbowałam ten przepis... I powiem tylko tyle, że niebo w gębie !! Najlepsze ciasto na swiecie. Błyskawicznie się go robi, pizza wychodzi cieniuteńka, ciasto mega elastyczne dzięki czemu nawet tak marna kucharka jak ja, byłam w stanie uformować rękoma okrąglutki kształt pizzy a to świadczy tylko o tym jak genialnie to ciasto współpracuje z rękoma. ZDECYDOWANIE NAJLEPSZE CIASTO ! Także dziękuje za przepis, od dziś jest to mój przepis numer 1 ! Nie chce już innego ciasta. Ba ! Nawet już nigdy pizzy nie zamówie ! Dziękuje i pozdrawiam 👍
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis!
OdpowiedzUsuńWyszła super!! Nawet moja 14-miesięczna żarłoczka się załapała, bo zrobiłam ciasto bez soli ;) Pycha! Pozdrawiam gorrąco ;)
OdpowiedzUsuńNa jaka grubosc rozwalkowac ciasto?
OdpowiedzUsuńJak lubisz. Raczej cienko.
UsuńRewelacyjne ciasto!!!!!wcześniejsze jakie robiłam to porażka. Uwielbiamy pizzę na tym cieście :-))dziękuję. Buziak dla pani;-)
OdpowiedzUsuńJak postępować przy zamianie suchych drożdży na świeże? Rozpuścić je najpierw w tej ciepłej wodzie, czy pokruszyć od razu do mąki z solą?
OdpowiedzUsuńRozpuścić w ciepłej wodzie.
UsuńZ ciasta wyjda mi 2 pizze, czy moge upiec obie na raz czy osobno?
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę oddzielnie.
Usuńzrobiłam dwa pierogi, śmiało wyjdą 3 dla 3 dorosłych osób. pierogi piekłam w 160 st do zrumienienia. i dobrze mi wyszły. też uwazam, że to najszybszy i najlepszy przepis
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Po wielokrotnych porażkach i pizzowych podeszwach lub zakalcach w końcu już nigdy nie zamówię i nie kupie mrożonej pizzy.ja dodałam jeszcze do ciasta granulowanego czosnku.rewelacja. Idealne pyszne ciasto. Pieklam na funkcji grilla wiec mozarella pieczarki i cebulka zarumienily się jak na zdjęć prawdziwych pizz. Pieklam blisko grzalki górne. Mam combi piekarnik. To tak dla tych co tez taki maja. Ciasto rozwalkowalam takim walkiem na korpke co się makarony walkuje i ogólnie ciasta.paski poukladalam tak ze wyszedł okragly cieniutki placek. Jutro też pizza.dzieki za ten rewelacyjny przepis!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis. Korzystam tylko z niego od dłuższego czas. Fajna sprawa kiedy możesz męża zaskoczyć pizza na kolacje w pare minut. No i wyrabianie pizzy w normalnej formie i z koniecznością wyrastania w 9 miesiącu ciąży nie jest fajne. A tu raz dwa, zawsze się udaje, plecy nie bolą 😂
OdpowiedzUsuńJak się odmraża tak przygotowane ciasto?
OdpowiedzUsuńCzy można Robić taką pizzę w wersji bezglutenowej? Jaka męka wtedy dac i w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńIle dać świeżych drożdży?
OdpowiedzUsuń30 g
Usuńco jezeli ciasto do pizzy wyszlo zupowate? Czy sie upiecze?
OdpowiedzUsuńMam pytanie; czy tą pizze można piec w zwykłym piekarniku, w tym co sie dawniej placki piekło...? tam będzie 180 stopni. Czy to nie za mało? Dawno temu piekłem w takim piekarniku i brzegi pizzy były mega suche, twarde... ;/
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto. Szybko i niedużym kosztem można spełnić zachcianki dzieci 😀 brawo dla autorki
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! Przepis zapisuję, już nie muszę szukać idealnego - bo ten jest taki! Dziękuję!
OdpowiedzUsuńJest to już któryś z kolei mój przepis i ten jest ... idealny. Polecam 👌
OdpowiedzUsuńTo najlepsza pizza jaką udało mi się zrobić kiedykolwiek a próbowałam milion przepisów z pizzą z kalafiora włącznie :D Wyszła cudowna i nawet mój chłopak się zachwycał. Dziękuję bardzo i proszę o więcej przepisów. Marzy mi się jakiś super przepis na chleb razowy ;)
OdpowiedzUsuńco jak co ale Twoja pizza wygląd apetycznie :) Muszę sprawdzić Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda the best ;)
OdpowiedzUsuńMega �� mój sześcioletni smakosz mówi, że to najlepsza pizza w jego życiu. ��
OdpowiedzUsuńPyszna pizza , niebo w gembie:)
OdpowiedzUsuń