sobota, 2 stycznia 2016

Francuskie paluszki z pesto

Wytrawne paluszki z ciasta francuskiego to ekspresowa przekąska lub smaczny dodatek do innej potrawy np. do zupy. U mnie z dodatkiem startego żółtego sera i dwóch rodzajów pesto: klasycznego zielonego i czerwonego z dodatkiem suszonych pomidorów.  Szybko i bardzo smacznie. Polecam!


Składniki:
Na 16 - 20 szt.:

2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g)
1 słoiczek pesto zielonego
1 słoiczek pesto czerwonego (każdy po 190 g)
150 g wyrazistego w smaku sera żółtego np. cheddar, radamer, parmezan
1 jajko

Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 - 210° C . Blat lub stolnicę wyłożyć papierem do pieczenia lub lekko oprószyć mąką. 

Ser żółty zetrzeć na tarce. Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować.  Posmarować arkusz ciasta równomiernie jednym z rodzajów pesto. Wierzch posypać połowa startego sera. Pokroić ciasto na równe 8 podłużnych pasków.


Każdy z pasków składać na pół nadzieniem do środka.


Powoli skręcać pasek w spiralkę.


Gotową spiralkę przenieść na przygotowaną blachę do pieczenia. Tak samo postępować z pozostałymi paskami ciasta układając je w sporych odstępach - urosną! Jajko roztrzepać widelcem. Posmarować wszystkie spiralki roztrzepanym jajkiem. 


Piec około 15 - 17 minut, do ładnego zarumienienia ciasta. Wyjąc z piekarnika, zostawić chwilę na blaszce, przenieść na kratkę do wystygnięcia.




__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
 
Słone ciastka z oscypkiem

Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!)

2 komentarze:

  1. Ale smacznie wyglądają! Chyba się skuszę i zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się piecze druga partia. Pyszne!!! EN

    OdpowiedzUsuń

Drukuj