![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPONQ977vIh9EsdzZmap6ffc8JQ8vOtleFRi2GIPvxh0Q-iBf58JkHNC24wzeH8V6bXBl35W88Ecw4ov-vFMiK_Bh9KVvhMQVJDTLeQ4wtY07006ScJFQvZo1wBoZkdo7naMgUCR_2dis/s1600/Ptasia_pianka_z_truskawkami_maniapieczenia.com_01ok2.jpg)
Lekka jak puszek, ptasia mleczna pianka z orzeźwiającymi truskawkami i smakowitą truskawkową frużeliną to przepyszny deser bez pieczenia, w sam raz na upalne dni. Każdy wielbiciel słynnego, kultowego już mleczka w kruchej czekoladzie będzie zachwycony, bo to przecież prawdziwa pianka tylko w wersji XXL ;-) Deser przygotowuje się szybko i jedyny jego minus to fakt, że tak samo szybko znika... Polecam!
Składniki:
200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
200 g cukru
150 g masła o temperaturze pokojowej
7 białek
¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
20 g żelatyny lub agaru
1 laska wanilii
oraz:
ok. 450 g niedużych truskawek
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Najlepiej nakleić spory kawałek folii spożywczej na dno tortownicy i po prostu zamknąć obręcz. Należy pozwolić by kawałek folii wystawał poza obręcz - później będzie łatwiej przenieść deser na paterę. Truskawki umyć, odszypułkować. Poukładać truskawki w tortownicy centrycznie - wokół obrzeża tortownicy zataczając coraz mniejsze kręgi.
Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie
rozpuściło się. Zdjąć z ognia, wystudzić, lekko schłodzić.
Żelatynę lub agar zalać ok. 100 ml wody - tyle by woda przykryła proszek, wymieszać i zostawić na 15 minut do napęcznienia.
Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo 100 g cukru cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
Do napęczniałej żelatyny lub agaru dodać pozostałe 100 g cukru i
kwasek cytrynowy. Podgrzać by cukier rozpuścił się - nie gotować
żelatyny! W przypadku agaru - doprowadzić do wrzenia lub postępować
zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gorącą żelatynę/agar ostrożnie, powoli wlewać małym strumieniem do
ubitych na sztywno białek cały czas miksując. Następnie wlać masę mleczno-maślaną -
nadal miksując. Na końcu dodać ziarenka zeskrobane z laski wanilii.
Masa powinna mieć jednolitą konsystencję bez grudek.
Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ułożonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin.
Frużelina truskawkowa:
250 g truskawek
50 g cukru
20 ml wody
sok z ½ cytryny
8 g mąki ziemniaczanej (bardzo czubata łyżeczka)
Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do garnka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Dodać 20 ml wody. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Do gorącej masy truskawkowej wlać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika i wystudzić.
Tortownicę z zastygniętą pianką wyjąć z lodówki, delikatnie oddzielić boki nożykiem. Zdjąć obręcz. Piankę przenieść na paterę. Na wierzchu pianki równomiernie rozsmarować zimną frużeliną z truskawek. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi7wpLKZudLGIBov9-Lx3Zm4LtIgacckNOrlbFGDBR_3qRTnTXXo80Ztql6vzTPvbDz4BfvRReRetQNSf0cCgsAt50jH4Q6VUIEcLN6fXOLlhVH3u9f2IcJCte_MDcV8ujl5C5iwW3DbWI/s1600/Ptasia_pianka_z_truskawkami_maniapieczenia.com_02.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkJZ1BsYHJyUwtVApxJ81Ug4o-an81NCvNJ76JTa35TcRU-y-sA1_W0t7UVaSyxl_YrLvxmFF0S5Z6LLbF__kxzDuVKfAoB4rFkEBnRTxH1xthM8mz8yyjLVt9-82XOT8HDwPYlNc-ee8/s1600/Ptasia_pianka_z_truskawkami_maniapieczenia.com_02a.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-gOBSnb3GSB9Q-7hOib4GlrPTBNlgrV1nJ1AwNloS-TS-mMIcjeTdf67i-nMXg0pupN9OyLq1_E5Tmekc1r6qybfrCXaVgak1dptXFfj4gBafDUc3aL-yErioLK29sBmFNmvJqUXQzjM/s1600/Ptasia_pianka_z_truskawkami_maniapieczenia.com_03a.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjuIARaCnRePPMZND1W4k0pyI_G9Z9D81f2onpoKPjXzFZ3YNB64xACs1TXRlbds2YY6tkPqzrb_5bzDcxuzpRR6RmBRKfdbfKB9EUj5_x4KkBGAzfUmNFvfHBf5oc95aQFPemmDqcHjOc/s1600/Ptasia_pianka_z_truskawkami_maniapieczenia.com_04.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIG0Y4foPZNpRN4wR4wzcE_iRvrX24_P2TfPppcTKMMZSmnrsIJ6vByNaA5IVpU906JCmrkN5ieVlSIvNWLVVtyXrag9J6QjBF0zuVSWpQJTyFlelMiBUN58E5lKtZyc-CdoHLDzzgFBM/s1600/Ptasia_pianka_z_truskawkami_maniapieczenia.com_05.jpg)
ZOBACZ TAKŻE:
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńwygląda super, na pewno sprobuje, zwłaszcza, że użyje moich truskawek z ogrodka :3
OdpowiedzUsuńwww.juiloy.blogspot.com
sliczne ciasto tylko zmienilabym fruzeline na galaretke
OdpowiedzUsuńDosłownie ślinka cieknie))
OdpowiedzUsuńJejku, cudeńko! Rewelacyjny deserek, zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, nie mogę mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny deser :)
OdpowiedzUsuńWitam.A to nie lepiej od razu dac mleko skondensowane slodzone?
OdpowiedzUsuńMleko słodzone aż kipi od nadmiaru cukru i zmienia smak mleczka.
Usuń