![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYcj6aE_7usoTuHeltuMaFDcHjpWoeJwWVykS9PErklEZJCWmzMqa_MjgxJnumMU73sdtxS0jVSKSu0DS_9hAU-c9hsYnWVQQyqUMNXPaRfA39kA1DCWlbvi27KwD5Kcy_Ty22XVDte7w/s1600/Walentynkowe_ciasto_z_sercem_02_maniapieczenia.com.jpg)
Ciasto piaskowe z uroczym sercem niespodzianką. Na Walentynki, Dzień Matki i każdą inną ważną dla Was okazję. Wykonanie ciasta jest wbrew pozorom bardzo proste, zabiera tylko troszkę więcej czasu bo zamiast jednego ciasta trzeba docelowo upiec dwa w dwóch kolorach. Potrzebna jest jeszcze foremka do wykrawania w kształcie serduszka i już :-) Reszta jest banalnie prosta a efekt na pewno zachwyci każdego. Ciasto można również upiec w wersji bezglutenowej. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną. Polecam!
Składniki:
Ciasto czerwone/różowe:
250 g mąki pszennej*
50 g skrobi ziemniaczanej
225 g masła
150 g cukru
4 duże jajka (L)
1 łyżka syropu malinowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
czerwony lub różowy barwnik w żelu lub w proszku
* w wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jest to bardzo ważne, gdyż zapobiega powstaniu w cieście zakalca. Foremkę "keksówkę" o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, krótsze boki formy posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do
temperatury 160°C.
Masło zmiksować z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Stopniowo, dodawać po jednym całym jajku, miksując po każdym.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać mąkę do masy mieszając delikatnie szpatułką by składniki połączyły się. Dodać wybrany kolor barwnika i bardzo dokładnie wymieszać masę.
Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Piec około 50 -
60 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć,
wystudzić. Schłodzić ciasto w lodówce. Pokroić ciasto na równe plastry. Przy pomocy wykrawacza w kształcie serca wykrawać z każdego kawałka ciasta serduszko.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgi_JJxM4CgixOjd6-mPIAI1MTmA08GZG98mT2xhvISWGpGrhDq3Mk6wEbLv5Ms1VImUE9WKtMFhBw7PJtL_aLOsl_j5c1a5OGFrpr4FeqjGxdQVwJAh5i55xwY7e9qu9sGpxnXr2ZgkkM/s1600/Walentynkowe_ciasto_z_sercem_04_maniapieczenia.com.jpg)
Przygotować jasne ciasto:
Składniki na cytrynowe ciasto:
250 g mąki pszennej*
50 g mąki ziemniaczanej
225 g masła
125 g cukru
4 duże jajka (L)
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
drobno starta skórka z dużej cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką)
* w wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Foremkę "keksówkę" o wymiarach 26 x 11 x 7,5 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, krótsze boki formy posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do
temperatury 160°C.
Masło zmiksować z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Stopniowo, dodawać po jednym całym jajku, miksując po każdym.
Obie
mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać mąkę do masy
mieszając delikatnie szpatułką by składniki połączyły się. Dodać sok z cytryny i skórkę. Wymieszać.
Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę cytrynowego ciasta. Wycięte serduszka poukładać pionowo na cieście wzdłuż całej foremki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEintfFa-ucZoe8L0HwmBr_ML_j8zRW7P-fScK6eIgJ2HlvxiVTdyKKC-_mB9lan2wV7uNtGFIm8AX7hgE1hdkkfrOF3IvokEaslVBLed7kzxu9Jsvqm4ifB9rGIgqOL-2xFh9xY45zIhKk/s1600/Walentynkowe_ciasto_z_sercem_05_maniapieczenia.com.jpg)
Resztę foremki dokładnie wypełnić pozostałym ciastem zaczynając od boków tak by ciasto całkowicie przykryło serduszka.
Piec około 50 -
60 minut, do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć,
wystudzić. Ciasto można dowolnie udekorować np. polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Lukier:
150 g cukru pudru
sok z połówki niedużej cytryny
1 - 2 łyżki gorącej wody
Cukier puder ucierać stopniowo wlewając wodę i sok cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Gęstość lukru można dowolnie modyfikować przez dodanie większej ilości cukru lub soku.
Smacznego! :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjf_xDH_QfOmfp-6gJzC6A43zgJr7Y29tiHJmDTnQ_TePgMpI3tY9auNKpdnbuAhz_aNGWJW8ZY20nJ_1tEU43f10xjgb20leH-x0CC8RcHtBUIe3EMNTwMDUMpVZ4nPiVdLPZ068CWb_E/s1600/Walentynkowe_ciasto_z_sercem_03_maniapieczenia.com.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg-ElRuikw7GtGgUkRqECAoHK1l9kGqDo8CqZWipYqqTb8Ld4ERIzfhy-4amoPfnx6TmgbUPK4qDW2kR6lBgdyq3tFGBfGQNOGDNk2LXkQca8FKgW_MZqu6E6j4gIcO8PQTQurF0rNEFA/s1600/Walentynkowe_ciasto_z_sercem_01_maniapieczenia.com.jpg)
Inspiracja: marthastewart.com
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
To ciasto SKRADŁO MI SERCE! <3
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie:-D make-life-green.blogspot.com
przecudne!!!Ula
OdpowiedzUsuńUrocze to ciasto. Mniam ....
OdpowiedzUsuńTakie słodkie.
A z czerwonym ciastem nic się nie stanie? W końcu jest pieczone dwa razy w sumie przez dwie godziny.
OdpowiedzUsuńJak widać na zdjęciach czerwone ciasto ma się bardzo dobrze :) Nie nic się nie stanie.
Usuń