wtorek, 16 czerwca 2015

Ptasia pianka z truskawkami

 

Lekka jak puszek, ptasia mleczna pianka z orzeźwiającymi truskawkami i smakowitą truskawkową frużeliną to przepyszny deser bez pieczenia, w sam raz na upalne dni. Każdy wielbiciel słynnego, kultowego już mleczka w kruchej czekoladzie będzie zachwycony, bo to przecież prawdziwa pianka tylko w wersji XXL ;-) Deser przygotowuje się szybko i jedyny jego minus to fakt, że tak samo szybko znika... Polecam!

 Składniki:

200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
200 g cukru
150 g masła o temperaturze pokojowej
7 białek
¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
20 g żelatyny lub agaru
1 laska wanilii

oraz:

ok. 450 g niedużych truskawek


Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Najlepiej nakleić spory kawałek folii spożywczej na dno tortownicy i po prostu zamknąć obręcz. Należy pozwolić by kawałek folii wystawał poza obręcz - później będzie łatwiej przenieść deser na paterę. Truskawki umyć, odszypułkować. Poukładać truskawki w tortownicy centrycznie - wokół obrzeża tortownicy zataczając coraz mniejsze kręgi.

Mleko wlać do rondelka, dodać masło. Lekko podgrzać by masło całkowicie rozpuściło się. Zdjąć z ognia, wystudzić, lekko schłodzić.

Żelatynę lub agar zalać ok. 100 ml wody - tyle by woda przykryła proszek, wymieszać i zostawić na 15 minut do napęcznienia.

Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać stopniowo 100 g cukru cały czas ubijając, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.

Do napęczniałej żelatyny lub agaru dodać pozostałe 100 g cukru i  kwasek cytrynowy. Podgrzać by cukier rozpuścił się - nie gotować żelatyny! W przypadku agaru - doprowadzić do wrzenia lub postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gorącą żelatynę/agar ostrożnie, powoli wlewać małym strumieniem do ubitych na sztywno białek cały czas miksując. Następnie wlać masę mleczno-maślaną - nadal miksując. Na końcu dodać ziarenka zeskrobane z laski wanilii. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję bez grudek.

Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ułożonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin.

Frużelina truskawkowa:

250 g truskawek
50 g cukru
 20 ml wody
 sok z ½ cytryny
8 g mąki ziemniaczanej (bardzo czubata łyżeczka)

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do garnka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Dodać 20 ml wody. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Do gorącej masy truskawkowej wlać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika i wystudzić.

Tortownicę z zastygniętą pianką wyjąć z lodówki, delikatnie oddzielić boki nożykiem. Zdjąć obręcz. Piankę przenieść na paterę. Na wierzchu pianki równomiernie rozsmarować zimną frużeliną z truskawek. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :-)

 


__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:


Domowy ptasi mleczny puszekLekki tort truskawkowo-śmietankowyDelikatny sernik z czekoladą i truskawkami

9 komentarzy:

  1. wygląda super, na pewno sprobuje, zwłaszcza, że użyje moich truskawek z ogrodka :3

    www.juiloy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. sliczne ciasto tylko zmienilabym fruzeline na galaretke

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, cudeńko! Rewelacyjny deserek, zapisuję sobie przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, nie mogę mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.A to nie lepiej od razu dac mleko skondensowane slodzone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko słodzone aż kipi od nadmiaru cukru i zmienia smak mleczka.

      Usuń

Drukuj