Pysznie czekoladowe brownie raczej kojarzy się niestety z dużą ilością cukru niż z czymś zdrowym. Czy można inaczej? Można! Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, potasu, poprawia humor i koncentrację, zapobiega miażdżycy i nowotworom, więc jeśli pozbawimy ciasto tony przetworzonego cukru i masła... to będzie ono wręcz prozdrowotne :-) Teraz pewnie większość z Was zastanawia się czy takie okrojone z cukru ciasto nadal smakuje jak prawdziwe brownie. Tak! Jest wilgotne, naturalnie słodkie dzięki daktylom, mocno czekoladowe, z kawałkami chrupiących migdałów lub orzechów. Rozpływa się w ustach a drugi kawałek wcale nie wywołuje poczucia winy ;-) Polecam!
Składniki:
330 g gorzkiej czekolady
175 g suszonych daktyli
120 g nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron
45 g skrobi kukurydzianej
40 g posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów
3 duże jajka
1 łyżka ciemnego kakao (8 g)
szczypta soli
Niedużą kwadratową (np. 23 cm x 23 cm) lub prostokątną formę (u mnie prostokątna o wymiarach 23 cm x 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem - tylko tyle by woda je przykryła. Odstawić pod przykryciem na 10 minut by napęczniały i zmiękły.
Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do rondla, dodać olej. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada całkowicie rozpuści się. Zdjąć z palnika. Odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Jajka lekko roztrzepać.
Daktyle odcedzić na sitku i zmiksować na gładką masę. Masę daktylową dodać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy roztrzepane jajka, mieszając. Następnie tak samo wsypywać mąkę z kakao, cały czas mieszając. Wsypać posiekane migdały lub orzechy. Energicznie wymieszać masę łyżką lub szpatułką przez około 1 minutę. Uwaga to bardzo ważne! Inaczej wierzch ciasta będzie matowy a ciasto będzie się kruszyć.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 20 - 22 minuty. Wyjąć, wystudzić. Brownie wspaniale smakuje podane z ubitą kokosową śmietanką.
Smacznego! :-)
Świetne ciasto, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńidealnie czekoladowe!
OdpowiedzUsuńA jednak nawet i brownie może być zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńGorzka czekolada zawiera cukier... wiec ciasto tez :(
OdpowiedzUsuńZ tego co wiem można kupić czekoladę bez cukru :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę i z niecierpliwością czekam żeby spróbować.Na pewno jest przepyszne.Pozdrawiam EN
OdpowiedzUsuńMniam mniam, aż ślinka cieknie. Coś czuję, że w tym roku posłuży mi do produkcji pralin świątecznych ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję ten przepis! Aż mi ślinka cieknie jak pomyślę o tych czekoladowych kostkach! :) Chyba jestem zbyt dużym łasuchem, żeby być na rygorystycznych dietach. ;)
OdpowiedzUsuńa jakie wymiary miała foremka?
OdpowiedzUsuńNapisałam w przepisie jakiej użyłam. Można też kwadratową np. 23 x 23 cm
UsuńA czym można zastąpić daktyle
OdpowiedzUsuńNie można niestety zastąpić. Daktyle dodają ciastu wilgotności i słodyczy.
Usuń''wsypywać mąkę'' - tylko ile tej mąki, bo w liście składników to mąki nie ma?
OdpowiedzUsuńSkrobia kukurydziana to rodzaj bezglutenowej mąki.. Proszę czytać uważniej :)
UsuńZ tego, co wiem, to skrobia i mąka kukurydziana, to dwie różne rzeczy...
UsuńW przepisie w składnikach wyraźnie jest napisane : skrobia kukurydziana i tego proszę się trzymać.
Usuń45 gram mąki ?
OdpowiedzUsuńTak. 45 g skrobi kukurydzianej.
Usuńczy moge zamiast oleju kokosowego uzyc oliwy z oliwek i dodac jakiegos kokosowego aromatu albo wiorka?
OdpowiedzUsuńOliwa się nie nadaje. Można dać olej z pestek winogron lub ostatecznie olej słonecznikowy.
OdpowiedzUsuńBrownie przetestowałam na znajomych, traktujących 'bezgluty' jako moją niegroźną manię prześladowczą i dopiero przy pytaniach o przepis na tę pychotę zdradziłam, że to bezglut :-) Czyli obiektywnie pyszne:-) Czy olej kokosowy można by zastąpić masłem klarowanym?
OdpowiedzUsuńMożna. Bardzo się cieszę że smakowało :)
UsuńCzy można zastąpić czymś skrobię kukurydzianą- może mąką ryżową? A zamiast czekolady można dać kakao?
OdpowiedzUsuńNie można zastąpić bo ciasto wyjdzie zupełnie inne i będzie suche.
UsuńBardzo często w Twoich przepisach jest sporo składników trochę drogich dla mnie. Np. jakiś olej kokosowy czy z pestek winogron tak jak tutaj. Czy można je zastąpić zwykłym olejem rzepakowym? I drugie pytanie, może być mąka ziemniaczana zamiast skrobi kukurydzianej? Ziemniaczana na ogół w domu jest, kukurydzianej w ogóle nie używam, kupowanie do jednego ciasta to (jak dla mnie) trochę bezsensowne.
OdpowiedzUsuńTo przepis na zdrowe ciasto. Olej rzepakowy to zupełnie coś innego niż kokosowy. Proszę poczytać.. A co do skrobi, można spróbować ze skrobia ziemniaczaną.
UsuńCzy zamiast skrobi można użyć mąki gryczanej?
OdpowiedzUsuńNie można bo to zupełnie inne mąki.
UsuńMam blaszkę o średnicy 19 cm. Czy jeżeli dam o połowę składników mniej ciasto się uda?
OdpowiedzUsuńCiasto nie jest wysokie więc przy blaszce 19 cm nie powinno się zmniejszać składników o połowę.
UsuńA czy zamiast skrobi kukurydzianej mozna uzyc maki kukurydzianej?
OdpowiedzUsuńNie można bo to zupełnie inny rodzaj mąki. Można natomiast zastąpić skrobię kukurydzianą skrobią ziemniaczaną.
UsuńCzy można upiec takie ciasto z malinami na wierzchu? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście.
UsuńAle pyszne!!! Właśnie zrobiłam na tortownicy 20cm mega jest!!!!😍
OdpowiedzUsuń