Najlepsze, bardzo zdrowe marchewkowe ciasto! Wspaniale wilgotne, z dużą zawartością marchewki, całkowicie bez użycia mąki, 100 % bez glutenu i choć jest przełożone puszystym, białym kremem - jest bez laktozy. Ciasto jest proste do wykonania i przepyszne! Myślę, że każdy kto skosztuje powie dokładnie to samo :-) Polecam!
Składniki:
400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek)
300 g mielonych migdałów
150 g miodu
100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego
65 g wiórków kokosowych
3 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu ( 5 g )
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować lekko olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C.
Jajka roztrzepać z olejem. Następnie do masy wmieszać miód. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Do masy jajecznej wsypać migdały i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Piec około półtorej godziny, do momentu aż wbity w ciasto patyczek nie będzie oblepiony ciastem ( u mnie 1 godzina i 25 minut).
Wyjąć ciasto z piekarnika, pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie nożem delikatnie obkroić boki, zdjąć obręcz, wyjąć ciasto z formy.
Krem kokosowy:
3 puszki schłodzonego pełnotłustego mleka kokosowego (Każda po 400 ml)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
miód lub cukier puder do smaku
40 g wiórków kokosowych
oraz:
80 g migdałów pociętych w słupki
Mleko kokosowe schłodzić w lodówce przez 24 godziny. To bardzo WAŻNE! Dzięki temu zabiegowi w mleku powstanie bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Schłodzoną puszkę należy odwrócić do góry dnem i otworzyć. Widoczny na wierzchu puszki płyn przelać do szklanki i użyć do innych celów np. koktajli. Po odlaniu płynu, na dnie puszki pozostanie bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Należy ją wyjąć łyżką. Tak samo postępujemy z wszystkimi puszkami.
Kokosową śmietankę ubić mikserem na sztywno, pod koniec dodać ekstrakt waniliowy oraz miód lub cukier puder do smaku. Wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać masę łyżką. Schłodzić.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Jeden blat ciasta położyć na paterze lub dużym talerzu. Nałożyć połowę kremu kokosowego, przykryć drugim blatem. Rozsmarować pozostały krem.
Migdały uprażyć na suchej patelni na rumiano. Poczekać aż całkowicie wystygną i posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego! :-)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Batoniki mocy (bez glutenu i cukru)
Czym można zastąpić mleko kokosowe? Niestety nie mam możliwości kupna, mieszkam w niewielkiej miejscowości a chciałabym zrobić ciasto dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego czy możesz jeść produkty zawierające laktozę. Jeśli tak można przełożyć ciasto po prostu ubitą na sztywno śmietaną, serkiem ricotta lub serkiem homogenizowanym naturalnym. Ciasto można też zrobić bez przekładania - samo w sobie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu... bosko!! Uwielbiam ciasta podane w taki sposób <3
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ratujesz mi życie. :) Dwa miesiące temu dowiedziałam się, że nie mogę spożywać ani glutenu, ani nic pochodzenia krowiego, a słodkie za mną chodzi codziennie i nareszcie zaspokoję ten głód... :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta marchewkowe. Takiego jeszcze nie jadłam, więc bardzo chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńMiałam okazję spróbować Twojego wypieku.Ciasto jest przepyszne!!! Pozdrawiam EN
OdpowiedzUsuńCiasto upieczone, właśnie się studzi…Za chwilę zabieram się za krem…Przygotowanie ciasta banalnie proste, pysznie cudownie, myślę że smak również będzie świetny. Jedyne co, to piekłam 60 minut z termoobiegiem, po tym czasie ciasto już było dobre.
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości puszki z mlekiem kokosowym?
OdpowiedzUsuńStandardowe 400 ml
UsuńCzy marchewke trzeba odcisnac z soku? Pytam bo zrobilam kiedys ciast marchewkowe w wyszlo takie zakalcowate bo bylo zbyt mokre
OdpowiedzUsuńNigdy nie odciskam marchewki.
UsuńNiesamowite! Znakomite! smakowało WSZYSTKIM! dzięki :)
OdpowiedzUsuńhttps://okruszkiwkuchni.wordpress.com
Super! Myslicie, ze moglabym zastapic migdały maka gryczana lub inna? Mam upiec dla alergika na orzechy,kokos,laktoze i gluten:(
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z mąką gryczaną ale na pewno nie w takiej samej ilości co migdały - migdały nadają ciastu wilgoć. Należy zwiększyć ilość oleju do 150 ml i zmniejszyć ilość mąki do 180 g.
Usuńdziś je zrobiłem, efekt tutaj: http://www.fotosik.pl/zdjecie/13df330e24128301
OdpowiedzUsuńdzięki za fantastyczny przepis :)
Pięknie wyszło :)
Usuńz jakiej firmy najlepiej użyć mleko kokosowe??
OdpowiedzUsuńA można użyć mąki owsianej?
OdpowiedzUsuńNie.
Usuńile powstaje gram smietany z mleka. chce uzyc kupnej smietany kokosowej
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć bo wszystko zależy od mleczka.Zwykle z puszki 400 g wychodzi po schłodzeniu 200 g śmietanki.
Usuńile składników na ciasto powinnam użyć na tortownice o wymiarach 26 cm ?
OdpowiedzUsuńTo duża tortownica więc raczej podwójna porcja ciasta.
UsuńCzy mozna uzyc mąki jaglanej zamiast migdalowej?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Te dwa rodzaje mąk nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego.
UsuńCiasto wygląda niesamowicie! Czy zamiast miody można użyć ksylitolu? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńMyślę że można.
UsuńJaka temperatura pieczenia powinna być? i termoobieg czy grzanie góra-dół?
OdpowiedzUsuń160 st - podałam w przepisie :-)Góra-dół. Jeśli byłoby inaczej napisałabym.
UsuńA da się czymś zastąpić jajka? 😉
OdpowiedzUsuńzrobilismy . wyszlo pysznie. zamiast miodu uzylismy ksilitol.
OdpowiedzUsuń