![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoaXLeA4pEl7lM2292AnM4uTilof9c1zjOPB6l-xWYS4NvqVG8wgFmwQFnKG87dAQCsXF8dSFK8hEJKk7WYhTOC3bnORCnT-LKlyHU7ZrxfwOA6XwW3u3o9DQJedeje-GgfbSa1ErG_lA/s1600/S%25C5%2582one_ciastka_z_oscypkiem_01_maniapieczenia.com.jpg)
Słone ciasteczka z oscypkiem czyli domowej roboty pogryzacze. Wspaniale smakują jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika. Gdy się je piecze, w domu pięknie pachnie oscypkiem jak w prawdziwej góralskiej chacie :-) Doskonałe do piwa i na wszelkie imprezy, można z nich zrobić również malutkie kanapeczki. Polecam!
Składniki:
Na więcej niż jedną dużą blachę ciasteczek:
200 g mąki pszennej
200 g śmietany 18 %
150 g drobno startego oscypka
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz do smaku
Wszystkie sypkie składniki wsypać do miski i wymieszać. Dodać drobno starty ser i wymieszać.
Dodać śmietanę i szybko wyrobić rękami dość mokre ciasto. Uformować z ciasta wałek, zawinąć go w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dużą blachę do wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, pokroić na plasterki, rozpłaszczać lekko każdy plaster dłonią by ciastko było cieńsze i układać je na przygotowanej blaszce. Piec około 20 minut do ładnego zarumienienia się ciasteczek. Wyjąć. Ciasteczka można jeść jeszcze ciepłe wtedy są najpyszniejsze.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh85ZWr2rVRGfzV5n26PjqFByOXwEpCLxI_SsEMAL0xL5rn37aOJUtoZUkp80fzODSIj-XWYiY2ZWvUsUMqysiY_WZw041y9ahslNKY9HlR5HY8JLgfZAt4cMO7mAP2HT0x0E5rTaNyKGM/s1600/S%25C5%2582one_ciastka_z_oscypkiem_02_maniapieczenia.com.jpg)
Źródło przepisu: Agnieszka Kręglicka dla WO
Ekspresowe ciasto do pizzy (bez wyrastania!)
__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz