piątek, 25 września 2015

Sernik kawowy


Kawa i sernik to bardzo popularny zestaw zamawiany w kawiarni... a może zamiast tego sernik kawowy? Sernik dla zabieganych smakoszy kawy :-) Dwa w jednym! Sernik na kruchym czekoladowym spodzie z nutką cynamonu, do tego obłędnie pachnąca kawą warstwa sera i czekoladowy wierzch... Brzmi zachęcająco? Zapewniam, że sernik zasmakuje każdemu kto kocha kawę. Po takim kawałku ciasta na pewno nie dopadnie Was senność :-) Polecam!

Składniki:

Ciasto:

180 g mąki pełnoziarnistej np. pszennej, orkiszowej, wielozbożowej
130 g masła
50 g cukru pudru
25 g ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu


Mąkę, cukier puder i kakao wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. 

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Masa serowa:

850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
250 g serka mascarpone
200 g drobnego cukru
50 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml wrzątku 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.

Jajka lekko roztrzepać z cukrem, dodać mascarpone, wymieszać. Następnie po trochu dodawać ser. Wlać wystudzoną kawę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do 150°C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem.  Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec około 1,5 godziny. Sernik powinien mieć ścięty, sprężysty wierzch.

Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc.

Polewa czekoladowa:
 
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1 - 2 łyżki ubitej śmietany kremówki 36%

Czekoladę połamać na małe kawałki. Masło rozpuścić. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, zostawić na chwilę. Wymieszać dokładnie by czekolada całkowicie rozpuściła się.

Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy. Wierzch ciasta równomiernie polać ciepłą polewą czekoladową. Przy pomocy noża nakładać kleksy ze śmietany i formować fantazyjne wzorki.

Smacznego! :-)





__________________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Tort bezowy kokosowo-kawowyEkspresowe lody kawowe (bez jajek i maszyny)Diabelskie ciasto czekoladowe - Devil's Food Cake


Jesienne słodkości!

9 komentarzy:

  1. Rewelacja!!!! Nie jadłam jeszcze sernika z takimi składnikami. Musi być bajecznie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, że jestem opóźniona w rozwoju jakieś 25 lat, ale kilka dni temu miałam swój sernikowy debiut. Moi faceci łyknęli go mlaskając, za kilka dni poprawiłam :) Ale kawowy....mmmmm...do kawy na drugie śniadanie ...mmm...rozmarzyłam się. tylko cynamon to jedyna przyprawa, której nie toleruję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon w cieście można pominąć :)

      Usuń
  3. Gratuluje pomysłu na wykończenie ciasta. Zdjęcia zachwycają, a ciasto aż prosi żeby je zjeść.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik jak marzenie! bardzo lubię smak kawowy, ale w serniku jeszcze nie próbowałam.
    wielki plus za piękny wierzch ciasta - robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam okazję spróbować. Jest pyszny.Pozdrawiam Ula

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobry aczkolwiek robiąc go kolejny raz nie dodawałam serka mascarpone, a zamist mąki ziemniaczanej dodałam budyń wyszedł extra :) polecam :) 🍛

    OdpowiedzUsuń
  7. Chciałam się dowiedzieć na jakim programie piec sernik tzn. Bez termoobieg Ale Góra dół i który stopień w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik zawsze pieczemy bez termoobiegu bo termoobieg bardzo wysusza ciasto. Tylko program góra i dół.

      Usuń

Drukuj