sobota, 14 marca 2015

Tarta z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami

 

Dziś będzie dość nietypowo ;-) Tarta na kruchym spodzie z lekko orzechową nutą, soczystymi, słodkimi gruszkami, wyrazistym serem pleśniowym i chrupiącymi orzeszkami włoskimi od dawna chodziła mi po głowie. Zastanawiałam się również czy pokazać ją na blogu, który zdecydowanie specjalizuje się w słodkościach. Ostatecznie postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Takie wpisy raczej zbyt często nie będą się pojawiać, ale od czasu do czasu podrzucę coś z wytrawnej półki smaków :-) Tarta doskonale sprawdza się na lekki obiad, najlepiej smakuje podana na ciepło z  mieszanką różnych sałat. Polecam!

Składniki:

Spód:

150 g mąki razowej pszennej
150 g mąki pszennej
100 g mielonych orzechów włoskich*
125 g zimnego masła
szczypta soli

* Orzechy można kupić całe i samemu zmielić w blenderze na proszek.

Obie mąki, zmielone orzechy i sól wsypać do miski, wymieszać. Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sypkich produktów i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta formować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.

Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić całą formę ciastem. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki na kolejne 25-30 min. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Ciasto piec ok. 10-12 min. Ciasto powinno się lekko zarumienić. Wyjąć, przestudzić.

Nadzienie:

800 g dojrzałych gruszek średniej wielkości ( zwykle 3-4 szt.)
200 g sera pleśniowego typu Lazur lub gorgonzola
200 g śmietany 18%
3 jajka
25 g orzechów włoskich
pieprz czarny, sól, rozmaryn, tymianek

Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
Pokrojone plasterki ułożyć na podpieczonym spodzie. Ser pleśniowy pokroić na małe kawałeczki i posypać nim równomiernie gruszki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Jajka roztrzepać ze śmietaną.  Doprawić pieprzem, rozmarynem, tymiankiem, lekko posolić. Powstałą masę wylać na gruszki. Tartę posypać po wierzchu pozostałymi orzechami włoskimi. Piec 25 - 30 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a ciasto ładnie przyrumieni.

Smacznego! :-)





5 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda pysznie! Uwielbiam połączenie gruszek i sera pleśniowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki i ser plesniowy!
    Jedno z ponadczasowych polaczen...
    I jedno z moich ukochanych!
    Sliczna tarta
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie połączenia smakowe! wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Tarta wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj piekłam z pewnymi modyfikacjami, dałam mniej gruszek (2) i 2 jaja + ciasto zwykłe nieorzechowe, ale generalnie tarta wyszła rewelacyjnie i koniecznie trzeba jeść z taką sałatka jak na zdjęciu, zestaw świetnie się uzupełnia.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj